Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Stork

Admin
Staff member
Joined
Sep 21, 2010
Messages
13,465
Motherboard
ASUS ROG MAXIMUS X HERO Z370
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Classic Mac
Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Discussion of public betas is 100% okay! :)
On the Forum, the difference on how we treat the developer betas and public betas is:
  • Discussion of pre-release software (such as macOS Public Beta software builds) from the free Apple Beta Software Program is encouraged
  • Software released thru the Apple Developer Program is restricted to paid developer members only and restricted by NDA. As such, this site does NOT support installation of any software released under this program nor discussion of it or any non-public information developers have access to.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
11,150
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
Bought today an MSI MEG Z490i Unify which also has a Titan Ridge Thunderbolt Chip.
Anyone interested in modifying the firmware ? @CaseySJ @Elias64Fr
Attached is a modified firmware file. As usual, no guarantees this will work, but it should be okay. Your board has NVM 56. I've found that USB-C devices will not work unless connected prior to boot.

Here's a modified DROM for the SSDT:
Code:
    "ThunderboltDROM",
    Buffer (0x58)
    {
        /* 0x00     */  0xf0,                                           // CRC8 checksum: 0xF0
        /* 0x01     */  0x00, 0xbe, 0x21, 0x88, 0x7a, 0x45, 0x1e, 0x00, // Thunderbolt Bus 0, UID: 0x001E457A8821BE00
        /* 0x09     */  0x09, 0xcc, 0x31, 0x15,                         // CRC32c checksum: 0x1531CC09
        /* 0x0D     */  0x01,                                           // Device ROM Revision: 1
        /* 0x0E     */  0x4b, 0x00,                                     // Length: 75 (starting from previous byte)
        /* 0x10     */  0x32, 0x00,                                     // Vendor ID: 0x32
        /* 0x12     */  0x77, 0x7c,                                     // Device ID: 0x7C77
        /* 0x14     */  0x01,                                           // Device Revision: 0x1
        /* 0x15     */  0x38,                                           // EEPROM Revision: 56
        /* 0x16   1 */  0x08, 0x81, 0x80, 0x02, 0x80, 0x00, 0x00, 0x00, 
        /* 0x1E   2 */  0x08, 0x82, 0x90, 0x01, 0x80, 0x00, 0x00, 0x00, 
        /* 0x26 - 3 */  0x02, 0xc3, 
        /* 0x28 - 4 */  0x02, 0xc4, 
        /* 0x2A   5 */  0x05, 0x85, 0x50, 0x00, 0x00, 
        /* 0x2F   6 */  0x05, 0x86, 0x50, 0x00, 0x00, 
        /* 0x34   7 */  0x02, 0x87, 
        /* 0x36   8 */  0x0b, 0x88, 0x20, 0x01, 0x00, 0x64, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 
        /* 0x41   9 */  0x03, 0x89, 0x80, // PCIe xx:04.0
        /* 0x44 - A */  0x02, 0xca, 
        /* 0x46 - B */  0x02, 0xcb, 
        /* 0x48   1 */  0x06, 0x01, 0x4d, 0x53, 0x49, 0x00, // Vendor Name: "MSI"
        /* 0x4E   2 */  0x0a, 0x02, 0x4d, 0x53, 0x2d, 0x37, 0x43, 0x37, 0x37, 0x00, // Device Name: "MS-7C77"
    },
 

Attachments

Joined
Aug 6, 2020
Messages
2
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i9-9900k
Graphics
NVidia RTX 2080 TI
I have been working on getting macOS 10.15.6 installed on my system and have run into problems with the install step. I have been following this guide for installing 10.15.4 and newer. The issue I have been having is that after selecting the install medium the macOS install application quits and pushes back to the main page of the Install macOS partition. I have also tried using macOS 10.15.4 but get the same error. I used the 10.15.6 downloaded from Apple's App Store on a 2015 15" MBP, for 10.15.4 I tried building that instead. I have an RTX 2080 TI installed in my system, so I figured I would try removing the card and trying installing again (this time on 10.15.4) Still no luck. I have gone over the BIOS settings but don't seem to find anything there that might be causing an issue. Is this a common place for install to fail? Any suggestions on what to change/try to get the install to continue?

Edit: Further investigation. Running the installer from terminal and here are the errors I get:
objc[714]: Class OSISSystemInfo is implemented in both /Install macOS Catalina.app/Contents/MacOS/./InstallAssistant (0x10b03b1c8) and /Install macOS Catalina.app/Contents/Frameworks/OSInstallerSetup.framework/Versions/A/OSInstallerSetup (0x11d5d34c8). One of the two will be used. Which one is undefined.
objc[714]: Class OSISAppCompatibilityBundle is implemented in both /Install macOS Catalina.app/Contents/MacOS/./InstallAssistant (0x10b03b240) and /Install macOS Catalina.app/Contents/Frameworks/OSInstallerSetup.framework/Versions/A/OSInstallerSetup (0x11d5d3540). One of the two will be used. Which one is undefined.
objc[714]: Class OSISLegacyMacProSupport is implemented in both /Install macOS Catalina.app/Contents/MacOS/./InstallAssistant (0x10b03b290) and /Install macOS Catalina.app/Contents/PlugIns/IA.bundle/Contents/MacOS/IA (0x11d46f590). One of the two will be used. Which one is undefined.
objc[714]: Class OSISSystemInfo is implemented in both /Install macOS Catalina.app/Contents/MacOS/./InstallAssistant (0x10b03b1c8) and /Install macOS Catalina.app/Contents/PlugIns/DiskManagement.IABundle/Contents/MacOS/DiskManagement (0x128d3e3e8). One of the two will be used. Which one is undefined.
2020-08-06 23:18:14.121 InstallAssistant[714:7362] NSSoftLinking - The Quartz framework's library couldn't be loaded from /System/Library/Frameworks/Quartz.framework/Versions/A/Quartz.
2020-08-06 23:18:14.134 InstallAssistant[714:7362] unable to obtain configuration from file:///Library/Preferences/com.apple.ViewBridge.plist due to Error Domain=NSCocoaErrorDomain Code=260 "The file “com.apple.ViewBridge.plist” couldn’t be opened because there is no such file." UserInfo={NSFilePath=/Library/Preferences/com.apple.ViewBridge.plist, NSUnderlyingError=0x7f999ac1c1b0 {Error Domain=NSPOSIXErrorDomain Code=2 "No such file or directory"}}
Segmentation fault: 11

Do I need to remove one of those two copies for the install to work correctly?
 
Last edited:
Joined
Apr 17, 2012
Messages
154
Motherboard
Asus X299 Prime Deluxe
CPU
i9-7960x
Graphics
Vega 56
Technically, the UAD Apollo x4 will work without flashing the Thunderbolt firmware. Some of the higher bit rates and lower latencies, however, can only be realized with flashed firmware. Because you purchased an already-flashed GC-Titan Ridge from eBay, we don't know which firmware was used.

Have you tried to flash firmware yourself?

Or do you have a non-flashed GC-Titan Ridge or even a non-flashed GC-Alpine Ridge?

When the UAD Apollo arrives, it's likely that you will always have it connected. So the system might boot successfully each time because it seems something has to be connected to your flashed GC-Titan Ridge in order to boot macOS.
Do we have any tests confirming the ability to achieve lower latency etc. with a flashed card? I have an unflashed GC-Titan ridge and figured since it works with hot-swap, I am happy with it. But if I could definitely get better performance, I would absolutely look into flashing - probably a new card, just in case...

I checked out the UAD related posts and seeing as I haven't had issues with anything related to sample rate, I am curious if my system would benefit or not from flashing.

Please advise and thank you!
 
Last edited:

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
11,150
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
I have been working on getting macOS 10.15.6 installed on my system and have run into problems with the install step. I have been following this guide for installing 10.15.4 and newer. The issue I have been having is that after selecting the install medium the macOS install application quits and pushes back to the main page of the Install macOS partition. I have also tried using macOS 10.15.4 but get the same error. I used the 10.15.6 downloaded from Apple's App Store on a 2015 15" MBP, for 10.15.4 I tried building that instead. I have an RTX 2080 TI installed in my system, so I figured I would try removing the card and trying installing again (this time on 10.15.4) Still no luck. I have gone over the BIOS settings but don't seem to find anything there that might be causing an issue. Is this a common place for install to fail? Any suggestions on what to change/try to get the install to continue?

Edit: Further investigation. Running the installer from terminal and here are the errors I get:
objc[714]: Class OSISSystemInfo is implemented in both /Install macOS Catalina.app/Contents/MacOS/./InstallAssistant (0x10b03b1c8) and /Install macOS Catalina.app/Contents/Frameworks/OSInstallerSetup.framework/Versions/A/OSInstallerSetup (0x11d5d34c8). One of the two will be used. Which one is undefined.
objc[714]: Class OSISAppCompatibilityBundle is implemented in both /Install macOS Catalina.app/Contents/MacOS/./InstallAssistant (0x10b03b240) and /Install macOS Catalina.app/Contents/Frameworks/OSInstallerSetup.framework/Versions/A/OSInstallerSetup (0x11d5d3540). One of the two will be used. Which one is undefined.
objc[714]: Class OSISLegacyMacProSupport is implemented in both /Install macOS Catalina.app/Contents/MacOS/./InstallAssistant (0x10b03b290) and /Install macOS Catalina.app/Contents/PlugIns/IA.bundle/Contents/MacOS/IA (0x11d46f590). One of the two will be used. Which one is undefined.
objc[714]: Class OSISSystemInfo is implemented in both /Install macOS Catalina.app/Contents/MacOS/./InstallAssistant (0x10b03b1c8) and /Install macOS Catalina.app/Contents/PlugIns/DiskManagement.IABundle/Contents/MacOS/DiskManagement (0x128d3e3e8). One of the two will be used. Which one is undefined.
2020-08-06 23:18:14.121 InstallAssistant[714:7362] NSSoftLinking - The Quartz framework's library couldn't be loaded from /System/Library/Frameworks/Quartz.framework/Versions/A/Quartz.
2020-08-06 23:18:14.134 InstallAssistant[714:7362] unable to obtain configuration from file:///Library/Preferences/com.apple.ViewBridge.plist due to Error Domain=NSCocoaErrorDomain Code=260 "The file “com.apple.ViewBridge.plist” couldn’t be opened because there is no such file." UserInfo={NSFilePath=/Library/Preferences/com.apple.ViewBridge.plist, NSUnderlyingError=0x7f999ac1c1b0 {Error Domain=NSPOSIXErrorDomain Code=2 "No such file or directory"}}
Segmentation fault: 11

Do I need to remove one of those two copies for the install to work correctly?
Hello @pichu766,

Some comments and suggestions:
  • The RTX 2080 should be removed during installation.
  • Choose the file config-Intel-iGPU.plist as the basis for your config.plist because the iGPU will be used to drive your monitor.
  • However, on-board HDMI port may not work with the kexts provided in the Catalina 10.15.4+ mini-guide. So it's better to either:
    • Use the latest Lilu and WhateverGreen from the "acidanthera" GitHub site or from the OpenCore 0.6.0 ZIP file.
    • Use a USB-C to DisplayPort cable instead of HDMI-to-HDMI.
  • Double check all steps because a small oversight here or there can be significant.
 
Joined
Jun 18, 2010
Messages
114
Motherboard
z390 Designaire
CPU
i9-9900K
Graphics
AMD Radeon VII
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Classic Mac
128K, 512K, Classic, Lisa, Plus, Portable, Power Mac, PowerBook, Quadra
Mobile Phone
iOS
After updating to 10.5.6 with OC 0.5.9 I'm getting the prohibited symbol on reboot / cold boot. I'm assuming this is a quirks issue. Booting to a different drive (10.5.5) or clearing NVRAM with the OC tool usually allows me to boot normally. Problem is intermittent. I see there are some new args/ changes required for OC .0.6 / 0.6.1 but I haven't found a clear guide to the update steps. Casey's guide hasn't been updated yet. Can anyone point me to an update guide or outline the steps for the 0.5.9 >> 0.6.0/1 update.
 
Joined
Jul 3, 2010
Messages
247
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Mobile Phone
iOS
Discussion of public betas is 100% okay! :)
So...How do we do a fresh install of the Big Sir beta. When I followed the Catalina procedure, it wouldn't boot the installer.
Edit
It works in OpenCore, but not with my clover EFI. Thanks.
 
Last edited:
Joined
Jul 4, 2020
Messages
6
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare-F9b-Clover
CPU
i7-9700
Graphics
RX 570
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Let's replace CLOVER with OpenCore as follows:
  • Insert your USB install disk into a working Mac or Hack.
  • Mount EFI partition. A new disk icon will appear on the desktop with the name EFI.
  • Inside the EFI disk will be a folder called EFI
  • Rename this folder to EFI-Clover
  • Now go to this post and follow the instructions for downloading and configuring OpenCore 0.6.0 for Mojave. Choose config-AMD-GPU.plist at Step 5.
  • When you're done, the EFI disk will have two folders at the top level:
    • EFI-Clover
      • This is the backed up Clover folder
    • EFI
      • This is the new OpenCore EFI
  • Reboot and press F12 at the BIOS Splash Screen to bring up the BIOS Boot Menu
  • Select the USB flash disk
  • Now the OpenCore Picker GUI will appear.
  • Press spacebar to reveal additional options and choose CFGLock on the right side
  • Follow the procedure at the bottom of this post to check and unlock CFG-Lock (MSR 0xE2)
  • Reboot the system
  • Press F12 at the BIOS Splash Screen to bring up the BIOS Boot Menu again
  • Select the same USB flash disk again
  • The OpenCore Picker GUI will appear
  • Choose the option to Install macOS
Does it work?
I am about to try this - however I can not find a single version of OCC v.2.8.0. This means that in my later versions I can only set the Preferences/Configurations Properties to : OC 0.6.0 Release or OC 0.6.1 Development Version
and I see your Designare OC file is v0.6.0.
Unless you can send me an older version of OCC, I will use: preferences set to: OC 0.6.0 Release version.
Thanks
Txx.
 
Joined
Aug 22, 2014
Messages
151
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 570
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
Works great here with OpenCore 0.6.0.

Screenshot 2020-08-07 at 08.19.48.png


The following is working on macOS Big Sur so far: Audio ✔ Ethernet ✔ Graphics ✔ HDMI ✔ Sleep/wake Function ✔ Power Management ✔ App Store ✔ iMessage ✔ iCloud ✔ FaceTime ✔ USB with 2.0, 3.0, 3.1 and USB Type-C Ports ✔ Bootloader ✔ HDMI Audio ✔ Volume Hotkeys ✔ AirDrop ✔ HandOff ✔ Side Car ✔ Apple Watch Unlock ✔
 
Top