Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
10,048
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
Thank you for quick reply! It's very important for me. Because I want to connect 3 monitors to i5-9600K iGPU uhd630. 1 via DP, and 2 via Thunderbolt.
https://www.amazon.com/dp/B06XYL72RL/?tag=tonymacx86com-20

Is it working config?
Oh no...three monitors? Hackintoshes work best when we don't push them too far! While 3 monitors should work, I would strongly recommend:
  • Expect some problems at first, so don't get too frustrated...
  • Connect all monitors to the AMD GPU
But if you only have the IGPU then expect even more problems at first! However:
  • It will be necessary to set Platform ID 0x3E9B0007 and apply the HDMI patch (see Quick Reference spoiler in Post #1). If you get stuck, ask for help.
  • Use USB-C to DisplayPort cables for the two DisplayPort monitors. If you're using real Thunderbolt monitors, then of course use Thunderbolt cables instead.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
10,048
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
hello now I have a new designer 390 now my problem i always have audio crackle no matter if 170z or 390 designer have 3 boards and all make the same problem under window treading also opener audio crackle on whom i use apollo twin catalina or whatever osx record in logic and I then click on the red micro to the latency mode auto tune for the plugin go no more than 2 recordings the third is impossible and it is crackling I restart logic now I bought a new mini mac 2020 with i7 yesterday and there was no audio crackling how can that be bios setting because the interface under hackentosh is still recognized as pci and not as a thunderbold? that could lead to the error thanks

cessy ?
@jiffyslot @JimSalabim

I'm not sure if you experienced audio crackling issues with Thunderbolt-based UAD Apollo devices, but if you did, how did you solve those issues?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
10,048
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
Thanks I'll try that, I also bought a SSD, can I make a bootable backup from the bootable HDD backup with CCC using my macbook pro ?

What is it with this whole MSR 0xE2 thingy ? I never unlocked it, my running hackintosh on 10.15.2 is running with FwRuntimeServices if I remember well. Shouldn't I make my hackintosh back online as yesterday before experimenting with MSR 0xE2 and native VRAM ?
Unlocking MSR 0xE2 enables native CPU power management.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
10,048
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
Joined
Feb 11, 2020
Messages
46
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
@CaseySJ Hello mate it has been a few moments since I havent come here.
First I want to thank you for this wonderful post and the help you provide to everyone. Without you I would not have been able to do this fantastic Hackintosh.

Since the beginning I am experiencing some Boot/Shutdown issues
.

The computer still goes into Loop after each shutdown (Note : I press Shutdown, not sleep mode). Furthermore I just realized that the computer might not shutdown (shutdown problem) well which might be the cause of the loop ?
After each shutdown, IF I press the power button in front of the case (I can hear the click which confirm me the button is pressed), it would return nothing from the computer.
The second time I press it, it would just do a short loop of few seconds starting the power then shutting down few seconds later without even displaying the BIOS.
The 3rd time, it will enter into the BootLoop 2 times more before launching the bios, then clover and then booting.

I contacted Gigabyte which advised me to take back the battery, do a CMOS reset and try again. I did it 3 times without success (Setup back MSR 02 after each time).
I tried to turn off XMP profile, which gave me no success as well.

To sum up this is the Hardware I am using :
- Monitor : DELL P2415Q Displaying correctly 4K
- MotherBoard : Z390 Gigabyte Designare
- SSD : Samsung
-CPU : Intel I9900K
- GPU : Sapphire Nitro RT5700X 8G
- Ram: DDR4 Crucial Ballistix Sports 64 GO 3000Mhz-Cas 15
- Power : Corsair 750 RMx
- Wifi-Card : Fenvi T919
- SSD1 (MacOs One) : Samsung Pro 970 SSD 1TB
- SSD 2 (Windows One) :Sabrent 1TB SSD

For the Setup, i followed the "mini guide for Fresh installation of catalina 10.15.1 and newer".
SMBIOS : Imac19,1
Clover version : 5100
BIOS version : F9B + Set it up according to the configuration explained in your first post.
MacOs Version : Catalina 10.15.3
OcQuirks and FwRuntimeServices revision : 15.
Native NVRAM unlocked and working as well with MSR02.
Everything is setup according to the Pslit you provided (FixShutdown, FixIpic, FixHpet and so more).


Drivers version :
AppleALC.kext : Version: 1.4.4
IntelMausi.kext : Version: 1.0.2
Lilu.kext : Version: 1.4.0
SmallTreeIntel82576.kext : Version: 1.0.6
SMCProcessor.kext : Version: 1.0.9
SMCSuperIO.kext : Version: 1.0.9
USBInjectAll.kext : Version: 0.7.1
VirtualSMC.kext : Version: 1.0.9
WhateverGreen.kext : Version: 1.3.5

I just added those 3 hide Volume to only Display Mac and Windows Volume to boot on :
- Preboot
- Recovery
- Microsoft Basic Data

Boot Args : Booting aswell with Shikigva = 80.

Energy Saver :
- Prevent computer from sleeping : Checked
- Put Hard disk to sleep : Checked
- Wake for Network access : Unchecked

- Enable Power Nap : Unchecked

Any other idea how can I fix this ? Thank you sir <3
 
Last edited:
Joined
Jul 3, 2010
Messages
236
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Mobile Phone
iOS
Hate to rain on your parade, but that's a 1.7% increase(between 75215 and 74000). I see bigger differences between Geekbench runs, with the same GPU and OS...
Maybe I didn't explain it right, but before the 10.15.5 update, I was never past 72K. As 2-3K jump is nothing to sneeze at I think. May not be that much, my real point is that Apple is at least working on the drivers and we may see some increased speed as the drivers mature. Always cool when our investment gets better over time, even if just a little.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
10,048
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
...
The computer still goes into Loop after each shutdown (Note : I press Shutdown, not sleep mode). Furthermore I just realized that the computer might not shutdown (shutdown problem) well which might be the cause of the loop ?
After each shutdown, IF I press the power button in front of the case (I can hear the click which confirm me the button is pressed), it would return nothing from the computer.
The second time I press it, it would just do a short loop of few seconds starting the power then shutting down few seconds later without even displaying the BIOS.
The 3rd time, it will enter into the BootLoop 2 times more before launching the bios, then clover and then booting.

I contacted Gigabyte which advised me to take back the battery, do a CMOS reset and try again. I did it 3 times without success (Setup back MSR 02 after each time).
I tried to turn off XMP profile, which gave me no success as well.
...
Any other idea how can I fix this ? Thank you sir <3
Sorry to hear that this problem is still happening. Some suggestions:
  • Does the problem occur when you shutdown through Windows? (It's easy to install Windows on a separate disk; no activation code is needed to do basic things.) Alternatively we can install Linux.
  • Try connecting power to the PEG header on the lower right side of the motherboard, just under the six SATA ports.
Have you tried removing or substituting any components such as:
  • Power supply
  • Memory
  • PCIe cards (even GPU)
  • Motherboard
  • CPU
 
Joined
Apr 12, 2011
Messages
13
Motherboard
Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3
CPU
i7 2600K
Graphics
RX 560
Mac
iMac, MacBook Pro
@CaseySJ Hello mate it has been a few moments since I havent come here.
First I want to thank you for this wonderful post and the help you provide to everyone. Without you I would not have been able to do this fantastic Hackintosh.

Since the beginning I am experiencing some Boot/Shutdown issues
.

The computer still goes into Loop after each shutdown (Note : I press Shutdown, not sleep mode). Furthermore I just realized that the computer might not shutdown (shutdown problem) well which might be the cause of the loop ?
After each shutdown, IF I press the power button in front of the case (I can hear the click which confirm me the button is pressed), it would return nothing from the computer.
The second time I press it, it would just do a short loop of few seconds starting the power then shutting down few seconds later without even displaying the BIOS.
The 3rd time, it will enter into the BootLoop 2 times more before launching the bios, then clover and then booting.

I contacted Gigabyte which advised me to take back the battery, do a CMOS reset and try again. I did it 3 times without success (Setup back MSR 02 after each time).
I tried to turn off XMP profile, which gave me no success as well.

To sum up this is the Hardware I am using :
- Monitor : DELL P2415Q Displaying correctly 4K
- MotherBoard : Z390 Gigabyte Designare
- SSD : Samsung
-CPU : Intel I9900K
- GPU : Sapphire Nitro RT5700X 8G
- Ram: DDR4 Crucial Ballistix Sports 64 GO 3000Mhz-Cas 15
- Power : Corsair 750 RMx
- Wifi-Card : Fenvi T919
- SSD1 (MacOs One) : Samsung Pro 970 SSD 1TB
- SSD 2 (Windows One) :Sabrent 1TB SSD

For the Setup, i followed the "mini guide for Fresh installation of catalina 10.15.1 and newer".
SMBIOS : Imac19,1
Clover version : 5100
BIOS version : F9B + Set it up according to the configuration explained in your first post.
MacOs Version : Catalina 10.15.3
OcQuirks and FwRuntimeServices revision : 15.
Native NVRAM unlocked and working as well with MSR02.
Everything is setup according to the Pslit you provided (FixShutdown, FixIpic, FixHpet and so more).


Drivers version :
AppleALC.kext : Version: 1.4.4
IntelMausi.kext : Version: 1.0.2
Lilu.kext : Version: 1.4.0
SmallTreeIntel82576.kext : Version: 1.0.6
SMCProcessor.kext : Version: 1.0.9
SMCSuperIO.kext : Version: 1.0.9
USBInjectAll.kext : Version: 0.7.1
VirtualSMC.kext : Version: 1.0.9
WhateverGreen.kext : Version: 1.3.5

I just added those 3 hide Volume to only Display Mac and Windows Volume to boot on :
- Preboot
- Recovery
- Microsoft Basic Data

Boot Args : Booting aswell with Shikigva = 80.

Energy Saver :
- Prevent computer from sleeping : Checked
- Put Hard disk to sleep : Checked
- Wake for Network access : Unchecked

- Enable Power Nap : Unchecked

Any other idea how can I fix this ? Thank you sir <3
I had a similar problem with my setup being unpredictable on shutdown/restart. In the end it was my new (!) CoolerMaster 650 PS. Funny thing is, it was tested on another rig and there were no problems with it. I think there must be some kind of incompatibility of my CoolerMaster and the Designare, as weird as this may sound... Just try with some other PS if you can.
 
Joined
May 28, 2020
Messages
10
Motherboard
Aorus Z390 Pro WiFi
CPU
Intel i9-9900K
Graphics
Asus Radeon RX 580 8GB
Mac
iMac
Is your IGPU enabled in BIOS? If you run IORegistryExplorer and scroll the device tree on left side until you see IGPU@2, do you see "AppleIntelFramebuffer..." immediately under it?
Hello Mr. CaseySJ

Thank you very much for helping its work now, before my IGPU in Auto not enabled.
All the best.
 
Last edited:
Top