Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
May 28, 2020
Messages
9
Motherboard
Aorus Z390 Pro WiFi
CPU
Intel i9-9900K
Graphics
Asus Radeon RX 580 8GB
Mac
iMac
Please check if you have shikigva=80 in Boot Arguments. If that alone does not help, then try the procedure in this post. It should help with Sidecar as well.
Thank you very much for help
still not work
Motherboard: Gigabyte Aorus z390 Pro Wifi  CPU: Intel Core i9-9900K GPU: Asus RX 580 8GB
 
Joined
Jan 23, 2020
Messages
10
Motherboard
z390 designare
CPU
9900k
Graphics
Rx 580 8GB
Hello @killadaninja2,

Casey's Z390 Designare build guides provide all the information and files needed to get macOS running with the common hardware. The users of this comminity have provided many customizations for specific hardware and setups on this common platform, and Casey has kindly collected and indexed those customizations in this build guide so others can benefit.

Your Fractal Design case is specific hardware, so I wouldn't expect someone else to create a ready-made zip-file for your specific system. Instead, please read up and learn from the many resources already available and be amazed at what you will find!

Let me point you in the right direction:
All the information you need is available in the main build guide in post #1 (probably the same place where you found the Fractal .zip file). Your specific question is answered is a section called Custom USB SSDT for Fractal Design R6 Case. It explains what the SSDT is for and how it needs to be installed.
Did you read my post..... sighhhhh
 
Joined
Oct 25, 2017
Messages
39
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare-F9b
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
iMac, MacBook Pro
Please try the following:
  • Make a backup and upgrade to 10.15.5 (assuming you're running Catalina). Apple fixed some nasty sleep/wake/notification issues with Reminders.
  • Review the Sleep Aid Guide.
  • Run Activity Monitor and sort the list by % CPU. Then post a screenshot.
Hey, I Unlocked MSR 0xE2, thought it would help and disabled opencore's cfg lock quirks.
The Sleep works for about 1-2 Hours then wakes up.
Only connected USB Devices are mouse, keyboard.
I didn't try 0-SSDT-RTC0.aml, could it help?
Added activity monitor screenshot.
 

Attachments

Joined
Apr 1, 2011
Messages
355
Motherboard
Gigabyte z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
iMac, MacBook, MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Mobile Phone
iOS
Okay, problems had to arise :banghead:

Yesterday I did a CCC bootable backup, but on my spare HDD (not SSD) that I had. Everything went well, EFI was copied etc.
I am still on Catalina 10.15.2 (I had to change the name of my internal disk to Catalina, it was still Mojave from before, I also changed the "Mojava - Data" to "Catalina - Data"). Later in the night I decided to install Little Snitch because it is something I started using on my macbook pro meanwhile and I wanted my Hackintosh to catch up all the new things I had on my macbook. I also switched on the iCloud Desktop and Documents so my Hackintosh would match my Desktop and Document folders from my macbook pro. After installing little snitch I had to restart, which I did, and on the boot screen I wondered, hey lets try that CCC bootable backup you just made.

First thing, it seems to work, but it's extremely slow like I thought it would be, thus having a SSD was indeed a necessity. So I decided to reboot it because after login it was stuck on an empty screen with just my Desktop background. After that I booted back on the internal MacOS Catalina disk, but now I have this forbidden sign... and this error message when booting in verbose mode :

View attachment 472321

I havn't changed anything on my working build, no update, no changes to any kext nothing so I don't understand what happened. For information, I tried to boot back on the HDD now connected to a 3.1 USB port, and slow it is but it seems that I'm getting my access to the desktop with app icons and folders...
So I believe this is a memory map issue. You may need to clear the memory map. The easiest way to do that is to refresh your current BIOS (uEFI firmware) again and reload defaults. Once this is done you'd have to reset the BIOS or load from a previous profile save.

This is just a possibility here, but I have run int o this quite a while back and it was absolutely a memory map issue for me when I ran in to this screen / error.

EDIT: You'd also have to re-unlock the MSR 0xE2 for native NVRAM.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
9,561
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
Thank you very much for help
still not work
Motherboard: Gigabyte Aorus z390 Pro Wifi  CPU: Intel Core i9-9900K GPU: Asus RX 580 8GB
Is your IGPU enabled in BIOS? If you run IORegistryExplorer and scroll the device tree on left side until you see IGPU@2, do you see "AppleIntelFramebuffer..." immediately under it?
 
Joined
Jul 2, 2019
Messages
13
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
I9 9900k
Graphics
Vega 64

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
9,561
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
Did you read my post..... sighhhhh
For the Fractal Design Define R6 and any other case that has...
  • Two USB 2 ports on the front
  • Two USB 3 ports on the front
  • No USB-C ports Correction: One front-panel USB-C port
...we can replace SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-V7.aml with SSDT-UIAC-DESIGNARE-Z390-FD-DEFINE-R6-V3.aml. The Fractal Design ZIP file at the bottom of Post #1 contains both .aml and .dsl files. Only the .aml file should be copied to CLOVER/ACPI/patched.
 
Last edited:

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
9,561
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
Hey, I Unlocked MSR 0xE2, thought it would help and disabled opencore's cfg lock quirks.
The Sleep works for about 1-2 Hours then wakes up.
Only connected USB Devices are mouse, keyboard.
I didn't try 0-SSDT-RTC0.aml, could it help?
Added activity monitor screenshot.
Because there's no direct answer such as "just do this exact thing and problem will be fixed", it means we must experiment. The Sleep Aid provides a number of experiments to try. If none works, then a final recourse might be to install fresh copy of macOS on a spare SSD to establish a pristine baseline. If sleep works reliably in the pristine baseline, then you could copy your Documents/Downloads/Media folders to the spare SSD, followed by your applications. Then check if sleep is still working.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
9,561
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
Okay, problems had to arise :banghead:

Yesterday I did a CCC bootable backup, but on my spare HDD (not SSD) that I had. Everything went well, EFI was copied etc.
I am still on Catalina 10.15.2 (I had to change the name of my internal disk to Catalina, it was still Mojave from before, I also changed the "Mojava - Data" to "Catalina - Data"). Later in the night I decided to install Little Snitch because it is something I started using on my macbook pro meanwhile and I wanted my Hackintosh to catch up all the new things I had on my macbook. I also switched on the iCloud Desktop and Documents so my Hackintosh would match my Desktop and Document folders from my macbook pro. After installing little snitch I had to restart, which I did, and on the boot screen I wondered, hey lets try that CCC bootable backup you just made.

First thing, it seems to work, but it's extremely slow like I thought it would be, thus having a SSD was indeed a necessity. So I decided to reboot it because after login it was stuck on an empty screen with just my Desktop background. After that I booted back on the internal MacOS Catalina disk, but now I have this forbidden sign... and this error message when booting in verbose mode :

View attachment 472321

I havn't changed anything on my working build, no update, no changes to any kext nothing so I don't understand what happened. For information, I tried to boot back on the HDD now connected to a 3.1 USB port, and slow it is but it seems that I'm getting my access to the desktop with app icons and folders...
Please do a CMOS Reset by following the procedure in the Designare manual. It's a matter of shorting two pins near the bottom right corner of the motherboard with the power turned off. This cleans out all the accumulated junk in the CMOS and forces the BIOS to rebuild all internal tables and configurations. BIOS parameters will have to be configured once again, always starting with Load Optimized Defaults. Then you'll need to unlock MSR 0xE2 once again by booting from the USB flash disk created for this purpose.
 
Joined
Feb 11, 2018
Messages
84
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
UHD 630
hello now I have a new designer 390 now my problem i always have audio crackle no matter if 170z or 390 designer have 3 boards and all make the same problem under window treading also opener audio crackle on whom i use apollo twin catalina or whatever osx record in logic and I then click on the red micro to the latency mode auto tune for the plugin go no more than 2 recordings the third is impossible and it is crackling I restart logic now I bought a new mini mac 2020 with i7 yesterday and there was no audio crackling how can that be bios setting because the interface under hackentosh is still recognized as pci and not as a thunderbold? that could lead to the error thanks

cessy ?
 
Top