Contribute
Register

[SUCCESS] Gigabyte Designare Z390 (Thunderbolt 3) + i7-9700K + AMD RX 580

Joined
Jul 3, 2010
Messages
237
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Mobile Phone
iOS
Ok, I will try to run Bruce X and see what I get. Off hand and before I go searching for it, what do people usually get with Bruce X on z390 Designare, 9700k, and RX580 rig.
Came across this thread and it jumped my Geekbench graphics scores significantly on my 5700xt. Take a look at this this post: https://www.tonymacx86.com/threads/amd-radeon-navi-gpu.264399/post-2103382

Here are my benchmarks before and after installing the supplied SSDT and removing WhateverGreen.kext. iGPU is disabled as well:

 Before (iMac 19,1).pngAfter (iMac 19,1).png
 
Joined
Dec 23, 2017
Messages
80
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-8086 Delidded
Graphics
Radeon VII
Mac
iMac
Mobile Phone
Android
Hello MY fellow colleagues. Ladies and Gents of course,

I have some time lately with COVID-19 and have put together what I hope will be a robust FCPX and Davinci resolve studio.
I have previously installed a fully working system about 2 years ago : Z370 gigabyte Aorus Gaming 7 Mb, with i7 8700k,
32 gb of Crucial Ballistic Sport: 2x16gb @ 2166Mhz and a Sapphire rx580 8 gig Nitro.

I am venturing now with my Gigabyte Z390 Designare with i7-8086K delidded processor, 32GB of the same RAM- Crucial 32GB. I'm using the Sapphire Radeon VII for graphics and video editing/effects.

I'm able to boot into macOS using my old SSD. BUT of course it wants to update to Catalina.
I read a few posts here, many from @pastrychef, @CaseySJ, @MACAK and a few other Mac geniuses.
My understanding is save the older necessary kexts from older Gaming 7 Aorus system and add newer kexts to make the Designare run optimally.

Does someone have any additional tips and points to get me going. I've been reading some of this long winded thread and the other is : Radeon Vega VII.

I don't expect any EFI files unless this is gladly shared by modders who think their builds are pretty reliable. Otherwise I'd definitely appreciate links to everything I need to get started.

Better yet, I'm sure quite a few have went through my transition of Gaming 7 to Z390 Designare. It boots just fine and I don't want to update if it puts me in a corner. This is why I'm sure I have to add some new kexts with Clover~Plist before I update. The whole system works perfectly with Windows 10 Pro, 64 bit, BTW.

I'm assuming I'll need a new system definition, TB kexts, different Audio, kekts for Vega VII; or is this OTB as well as my old RX 580 gig?

Thanks in advance, Gentlemen.
 
Joined
Aug 22, 2014
Messages
148
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 570
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
Feel free to post a screenshot of the error. Just need to copy-and-paste the HS14 block into the same relative location after HS12.
Attached are the screenshots. Thanks!
 

Attachments

Joined
Apr 5, 2020
Messages
39
Motherboard
Gigabyte z390 Designare
CPU
9700k
Graphics
Sapphire Pulse RX580
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Came across this thread and it jumped my Geekbench graphics scores significantly on my 5700xt. Take a look at this this post: https://www.tonymacx86.com/threads/amd-radeon-navi-gpu.264399/post-2103382

Here are my benchmarks before and after installing the supplied SSDT and removing WhateverGreen.kext. iGPU is disabled as well:

View attachment 464113View attachment 464114
I don't have a 5700 XT - I have the RX 580 8GB - a Sapphire Pulse model - I read through that thread. I wasn't exactly sure what to do to correctly use what they were talking about.
 
Joined
Jul 3, 2010
Messages
237
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Mobile Phone
iOS
I don't have a 5700Xt - I have the RX580 8Gb - a Saphire Pulse model - I read through that thread, wasnt exactly sure what to do to correctly use what they were talking about.
There is an SSDT in there for the 580s, 5700 XTs, and the Vegas. Essentially what they are saying to do is to install the SSDT, disable the iGPU, and remove WhateverGreen (though some people are leaving WhateverGreen in and enabling the iGPU as well on SMBIOS 19,1). The speed difference is remarkable for my video card, and my Final Cut runs pretty well too!
 
Joined
Aug 22, 2014
Messages
148
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 570
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
There is an SSDT in there for the 580s, 5700xts, and the Vegas. Essentially what they are saying to do is to install the SSDT, disable the iGPU, and remove WhateverGreen (though some people are leaving WhateverGreen in and enabling the iGPU as well on SMBIOS 19,1). The speed difference is remarkable for my video card, and my Final Cut runs pretty well too!
Can you also make one for the Sapphire RX 570 4GB? And does this differ from the one in the start-post?
 
Joined
Aug 6, 2019
Messages
66
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hi everyone. I updated my Kraken to the latest X53, and it cannot be controlled with liquidctl. Is there any other way that I am not aware of? Thx!
 
Joined
Jul 3, 2010
Messages
237
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Mobile Phone
iOS
Can you also make one for the Sapphire RX570 4GB? And does this differ from the one in the start-post?
I didn't make it, someone in the thread did. If I'm understanding correctly, they are injecting an AMD frame buffer and customizing the operation of the cards supposedly better than WEG is doing it.
 
Joined
Jul 7, 2010
Messages
94
Motherboard
ASUS ROG MAXIMUS HERO X Z370
CPU
i9-9900KS
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air
Classic Mac
PowerBook
Mobile Phone
iOS
Joined
Dec 10, 2012
Messages
14
Motherboard
GA-H170-HD3
CPU
i7 6700
Graphics
HD 530
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hi @CaseySJ,

[...]
Thunderbolt devices may not work until (a) they are hot-plugged, and (b) we subsequently reboot. Please give that a try.
That's what I tried:
- booting without anything attached. TB tree shows up
- hotplugging the Razor Core X. No effect
- reboot while still connected. TB tree shows up but no device connected
- unplug and replug. No change

FYI: System profiler shows a link status of 0x7 instead of 0x1 for the port that has a device connected to it
 
Top