Contribute
Register

Success! Conversion from Clover to OpenCore 0.5.7 on Skylake Z170X-ud5 th and RX580

Joined
Aug 26, 2017
Messages
157
Motherboard
Z170X-UD5-TH
CPU
i7-6700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. iMac
  2. LC
  3. Power Mac
  4. Quadra
created an SSDT for Clover for my USB ports which appeared to have initially caused the problem back in Mojave. That resolved it until 10.15.4.

Everything worked except USB ports needed to be configured and sleep still not working. To accomplish that I found the following How to which explains in depth the how and why it worksHow-to: USB mapping for OpenCore https://aplus.rs/2020/usb-mapping-how/

I choose to use the SSDT and SSDT-EC-USBX rather than the kext it creates as well as I felt it would be cleaner. After adding that to my config.plist and EFI folder and rebooted all worked perfectly.

first, i am on mojave. is your SDDT and SSDT-EC-USBX for mojave ? or not ?

thanks to explain (limitations, configuration to share USB2/USB3)

i agree, i think the USB-C on this CM is that element may caused the problem, with clover.

Again could you uplord your EFI ?
thanks a lot
 

PFG

Joined
Dec 15, 2016
Messages
86
Motherboard
Gigabyte Z170X-UD3
CPU
i7-6700K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I have an almost identical setup and would like to switch to opencore

Can you please upload you EFI Folder so I can see what I need

Many thanks
 
Joined
Feb 17, 2011
Messages
472
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
@PFG, I just switched to OC so my EFI is probably not perfect but it works. There you go...

Don't forget to fill in your own Serial, UUID, MLB and ROM!
You may also want to use your own USB ports Kext.

Capture d’écran 2020-10-10 à 14.04.40.png
 

Attachments

  • EFI_062_Z170X-UD3.zip
    3.5 MB · Views: 32

PFG

Joined
Dec 15, 2016
Messages
86
Motherboard
Gigabyte Z170X-UD3
CPU
i7-6700K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks,

What is that config utility you are using in the image?
 

PFG

Joined
Dec 15, 2016
Messages
86
Motherboard
Gigabyte Z170X-UD3
CPU
i7-6700K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks

Works perfectly!
 

PFG

Joined
Dec 15, 2016
Messages
86
Motherboard
Gigabyte Z170X-UD3
CPU
i7-6700K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
It needs it to recognises the internal speakers?

All good, even got the Big Sur public beta working with no changes

Thanks again
 
Last edited:
Joined
Feb 17, 2011
Messages
472
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
The 'Hot Plug' issue you're facing is fixable with just an edit to the config.plist under Kernel. No extra kexts or drivers needed. I tried to patch with Xcode but it kept throwing up Hex errors, had to use 'PlistEdit Pro' which auto converts entries. If you're willing to try the depicted patch, please at least backup your working OC EFI working Folder to spare usb drive. After you apply the patch, it's just a case of repair Cache/Permissions and reboot. Good luck.

* Slight Edit to config.plist - Under Kernel/Patch for 'Hot Plug' lines 1 and 2 can be removed as they serve no purpose being there. The removal will not affect Hot Plugging.

Hi @esafeddie, I tried your 'Hot Plug' patch and it seems to work, but now I'm getting the message OCS: no schema for matchkernel at 8 index, context <Patch> at boot, just before OpenCore boot picker appears.

OCS no schema for matchkernel at 8 index, context <Patch>.png


What does it mean? Is it a problem?
 
Top