Contribute
Register

[Success] - Asus ROG Strix Z490-E Gaming + i9 10900K + OpenCore

Leesureone

Moderator
Joined
Feb 21, 2010
Messages
2,864
Motherboard
Asus B550 Rog Strix Gaming i
CPU
Ryzen 9 5900X
Graphics
6800XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
No, didn't try that, I hosed Big Sur once with that so I try to avoid using it.
He’s right, that’s usually needed between updates.
 
Joined
Aug 23, 2012
Messages
385
Motherboard
Asus ROG Strix Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
RTX 3080 Ti (Win) / RX 560 (Mac)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
He’s right, that’s usually needed between updates.

Weird, I've never needed it before, maybe something different with this update that requires it.
 
Joined
Aug 23, 2012
Messages
385
Motherboard
Asus ROG Strix Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
RTX 3080 Ti (Win) / RX 560 (Mac)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
That worked then?

Fresh set of eyes is what it took, I had missed an <array> tag where the drivers are loaded. I also reset nvram for good measure, booting fine now:

Bootloader.png


Extensions.png


Code:
craig@Craigs-iMac ocvalidate % ./ocvalidate /Volumes/EFI/EFI/OC/config.plist
Completed validating /Volumes/EFI/EFI/OC/config.plist in 1 ms. No issues found.
 

Attachments

  • EFI 0.7.3.zip
    10.1 MB · Views: 86
Joined
Oct 14, 2012
Messages
49
Motherboard
Asus Rog Strix z490-E
CPU
i9 10900k
Graphics
Radeon 5700XT
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hi @scope666 !

Thanks for your post, I jumped back into the hackintosh band wagon with the same build as yours and widely took inspiration from this thread to set it up.

Almost everything works to the perfection ! I'll make another thread with details soon.

I bought a dedicated wifi/bluetooth card similar to the recommended Fenvi one (I did not find those on Amazon in my country).

This is card is sold being compatible with all apple features, continuity, handoff and has pretty good reviews.

Wifi and bluetooth are working all good, airdrop works as well as iServices (iMessage, FaceTime), but one of the key feature I expected is not working: wireless Sidecar (and handoff, most likely Sidecar depends on what handoff needs to work).

Did you, by any chance, test those features ?

By the way, I'm testing sidecar with an iPad Pro up to date (and from Big Sur 11.5.2). This feature works between my MacBook Pro 16 and my iPad on the same wifi network, in the same conditions :')

Thanks again for your efforts in this thread :)
 
Joined
Aug 23, 2012
Messages
385
Motherboard
Asus ROG Strix Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
RTX 3080 Ti (Win) / RX 560 (Mac)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @scope666 !

Thanks for your post, I jumped back into the hackintosh band wagon with the same build as yours and widely took inspiration from this thread to set it up.

Almost everything works to the perfection ! I'll make another thread with details soon.

I bought a dedicated wifi/bluetooth card similar to the recommended Fenvi one (I did not find those on Amazon in my country).

This is card is sold being compatible with all apple features, continuity, handoff and has pretty good reviews.

Wifi and bluetooth are working all good, airdrop works as well as iServices (iMessage, FaceTime), but one of the key feature I expected is not working: wireless Sidecar (and handoff, most likely Sidecar depends on what handoff needs to work).

Did you, by any chance, test those features ?

By the way, I'm testing sidecar with an iPad Pro up to date (and from Big Sur 11.5.2). This feature works between my MacBook Pro 16 and my iPad on the same wifi network, in the same conditions :')

Thanks again for your efforts in this thread :)

I don't have an iPad that's new enough (mine is an Air 2, it's pretty old) but Handoff works perfectly for me. If I open Safari on my phone I get an extra icon in the dock immediately that will go to the same site. Works in the opposite direction as well.
 
Joined
Aug 5, 2014
Messages
285
Motherboard
ASUS Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
UHD 630
Just for info: I don't know if you remember that I had the problem that the boot was really, really slow (about 4-5 minutes!). So, yesterday I updated the SMBIOS with a new serial etc. because here someone told me that but I forgot it and now the boot is ultra fast (just few seconds).
 
Last edited:
Joined
Jul 30, 2021
Messages
22
Motherboard
Z390 aorus pro
CPU
I7 9700
Graphics
Rx 5700
I wanted to post my config if it helps anyone else. (full EFI folder attached)

Motherboard: Asus ROG Strix Z490-E Gaming
CPU: Intel 10900K
RAM: CORSAIR Vengeance RGB Pro 32GB (2 x 16GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 3200
GPU: ASRock Phantom Gaming Radeon RX 560 + EVGA RTX 3080 Ti (disabled in config.plist)
Wi-Fi/BT: Broadcom BCM94360CD 802.11ac 1750Mbps Desktop PCi-E WiFi Adapter. (Handoff / Continuity working)
Ethernet: I225-V
Storage: 2x Samsung 970 EVO 1TB NVMe
Case: CORSAIR OBSIDIAN 500D RGB SE Mid-Tower Case
PSU: CORSAIR AX750
CPU Cooler: Corsair H115i RGB Platinum AIO Liquid CPU Cooler

About the only thing not working is Apple TV+ DRM content (fixed), but Netflix / Prime / Apple trailers work fine. The DisplayPort and HDMI outputs on the motherboard work with acceleration via the IGPU, but as of yet the HDMI does not. This is why I added the Radeon RX 560 as I have two monitors. If you have single or dual monitors you can probably just use the iGPU without the Radeon GPU. The same EFI will work with either iGPU or an RX 560 (or similar). If you have a CORSAIR Command Pro like this case comes with, THIS workaround for Catalina or THIS kext for Big Sur will solve it being detected as a UPS.

View attachment 527284

View attachment 473938

View attachment 508337

View attachment 516484


View attachment 516485

Video of case:

What's left to fix: iGPU HDMI, this is a bigger problem than just Z490 from what I've been reading, Wake from sleep via keyboard or Wake on Lan (I have to press the power button, at least it STAYS asleep which is nice). A better driver for the Ethernet I-225V (for me it seems to drop packets although internet tests don't confirm, others say it's fine). Fixed by changing "Configure" to "Manual" under Ethernet -> Hardware advanced settings and specifying Speed and Duplex.
Slow Wi-Fi after sleep: Resolved by unchecking "Wake for network access" in System Preferences > Energy Saver

Other than that everything works and it's ROCK solid!

Note: Use OpenCore Configurator to generate UUID, MLB and Serial number. I enter my real MAC address in the ROM field, these are all important to get iMessage / FaceTime working. If you're using a supported DGPU in the main (upper) PCI-E slot, you'll have to remove the "blocker" I have in the EFI.

EDIT 06.14.2020 - Cleaned up ACPI, added front USB C port (only working at 2.0 speeds, not sure why yet)

EDIT 06.20.2020 - Clean up kexts, fix on-board audio (thanks hemon!), fix intel hdmi audio, included better USBInjectAll kext, not enabled by default, but can be should you want to do your own USB map.

EDIT 07.01.2020 - Removed ALCID from boot-args now that audio is fixed, remove CPU mask spoof as no longer needed as of 10.5.5

EDIT 07.18.2020 - Fixed HDMI black screen, both monitors now working with iGPU. For now I have removed the Radeon card so my RTX 2080 Ti can run at PCIE x16 in Windows.

View attachment 480884

EDIT 08.03.2020 - Added EFI-0.6.0.zip containing OpenCore 0.6.0 that was released today, along with all of the updated kexts that the same team also put out today. I added all of the new 0.6.0 keys and ran it through the online validator. Going to keep the original EFI.zip (version 0.5.9) attached here for now incase 0.6.0 introduces any problems that I'm not aware of.

EDIT 09.09.2020 - Added EFI 0.6.1.zip containing OpenCore 0.6.1 along with all the updated kexts that came with it. This version requires you to be on 10.5.6 Supplemental Update, 19G2021 or later. It has the iMac 20,2 system definition for the 10900K CPU. Removed the slow front USB C and enabled the rear at full 10 Gbps speed. I had to generate all new serial, MLB, UUID, etc. for iServices to work.

EDIT 11.08.2020 - Added EFI 0.6.3.zip. This build has an improved USB map, shown in post 5 below. (enabled the 3 black 2.0 ports above BIOS port) It's also reported to support Big Sur with little to no modification. Removed 0.5.9 since newer builds have many improvements / fixes.

EDIT 12.21.2020 - Added EFI 0.6.4.zip including all the latest kexts. As usual I ran it through the validator here. Removed EFI 0.6.0 because of age.

EDIT 01.08.2021 - Added EFI 0.6.5.zip including all the latest kexts. As usual I ran it through the validator here. Removed EFI 0.6.1 because of age.

EDIT 02.07.2021 - Added EFI 0.6.6.zip including all the latest kexts, As usual I ran it through the validator here. Removed EFI 0.6.3 because of age.

EDIT: 03.06.2021 - Added EFI 0.6.7.zip including all the latest kexts. Removed EFI 0.6.4 because of age. (Validator wasn't updated this month for 0.6.7)

EDIT: 04.09.2021 - Added EFI 0.6.8.zip including all the latest kexts. Removed EFI 0.6.5 because of age. Tested and passes validator built into OpenCore Configurator. I've been running this personally with Big Sur and it's running great.

EDIT: 05.04.2021 - Added EFI 0.6.9.zip including all the latest kexts. Removed EFI 0.6.6 because of age. Tested and passes validator built into OpenCore Configurator.

EDIT: 06.08.2021 - Added EFI 0.7.0 1.1.zip including all the latest kexts. Removed EFI 0.6.7 because of age. Tested and passes using OCValidate.

EDIT: 07.05.2021 - Added EFI 0.7.1.zip including all the latest kexts. Removed EFI 0.6.8 because of age. Tested and passes using OCValidate.

EDIT: 08.03.2021 - Added EFI 0.7.2.zip including all the latest kexts. Removed EFI 0.6.9 because of age. Tested and passes using OCValidate.

EDIT: 09.08.2021 - I have a build of 0.7.3 HERE, awaiting validation from others before posting here.


5700 XT and similar see here for the changes needed.


Special thanks to xiaovie (mcvie on here) who gave me a lot of pointers early on and helped get me up and running. If you don't have the Broadcom WiFi/BT card I have, he has kexts for the onboard module here: https://github.com/xiaovie/-Hackintosh-i7-10700k-ROG-STRIX-Z490-A-GAMING-RX-590.zip/releases
Hi Scope666, do you have a photo showing usb port names so that we can map usb ports easily?
Also, does your usb port kext include usb-c for pc case (at front)?
 
Joined
Aug 23, 2012
Messages
385
Motherboard
Asus ROG Strix Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
RTX 3080 Ti (Win) / RX 560 (Mac)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi Scope666, do you have a photo showing usb port names so that we can map usb ports easily?
Also, does your usb port kext include usb-c for pc case (at front)?

If you look at the comments field of the image, it says what ports are what:



I don't have the front USB C enabled as I could never get full speed out of it, but the rear port is enabled and works at full speed.
 
Top