Contribute
Register

[Success] - Asus ROG Strix Z490-E Gaming + i9 10900K + OpenCore

Joined
Jul 23, 2013
Messages
5
Motherboard
Asus X99-PRO
CPU
Intel i7-5820K
Graphics
Asus GTX 750Ti
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
I had two freeze and the reset from the case was not working. Any idea?
I also have a Asus Z490-I and sometimes my Catalina 10.5.5 build freezes too. But the thing is, it also happens on Windows 10. It's random and does not have anything to do with the load. Have you tried on Windows 10? Right now I'm focusing on this problem rather than my hack.
 
Joined
Aug 23, 2012
Messages
417
Motherboard
Asus ROG Strix Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
RTX 3080 Ti (Win) / RX 560 (Mac)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I've had one freeze since I built this box, it was in Windows 10 ... strange.
 
Joined
Jun 11, 2020
Messages
5
Motherboard
Asus Z490i
CPU
i7-10700K
Graphics
RX 5700 XT
I have a Z490-I too and I have my ethernet working is you are interested.




Where do you find the 0.6.0 version, the last version I see is 0.5.9.

Yes I have my ethernet working also. Dude you remap/map your usb? Can you share your EFI. My first time doing this so I’m reluctant that my EFI will cause problems on others
 
Joined
Jun 11, 2020
Messages
5
Motherboard
Asus Z490i
CPU
i7-10700K
Graphics
RX 5700 XT
I also have a Asus Z490-I and sometimes my Catalina 10.5.5 build freezes too. But the thing is, it also happens on Windows 10. It's random and does not have anything to do with the load. Have you tried on Windows 10? Right now I'm focusing on this problem rather than my hack.

when you say freez, you mean it gets frozen for a few seconds?
Mine kind of stutters. Im not sure if its because of the mouse signal gettig lost or something else
 
Joined
Jul 23, 2013
Messages
5
Motherboard
Asus X99-PRO
CPU
Intel i7-5820K
Graphics
Asus GTX 750Ti
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
when you say freez, you mean it gets frozen for a few seconds?
Mine kind of stutters. Im not sure if its because of the mouse signal gettig lost or something else
It gets frozen and stays like that until I force to restart. Could be related to ram but I'm not sure.
 
Joined
Aug 5, 2014
Messages
306
Motherboard
ASUS Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
UHD 630
I also have a Asus Z490-I and sometimes my Catalina 10.5.5 build freezes too. But the thing is, it also happens on Windows 10. It's random and does not have anything to do with the load. Have you tried on Windows 10? Right now I'm focusing on this problem rather than my hack.

On Windows 10 I had never a freeze. Today I had on macOS also no freeze. The first freeze was as I changed on the active system the cable from the display port to hdmi for testing, the second as I disabled and the reenabled the wifi.
 
Joined
Jul 10, 2013
Messages
396
Motherboard
Gigabyte X299X Designare 10G
CPU
i9-10900X
Graphics
RX 5500 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
  3. iMac
  4. PowerBook
Mobile Phone
  1. Android
Hello guys, I'm building a new build with ASUS Z490 Pro Art 10G and I'm facing so far few problems
  • MSR Register is locked.
    • Unlocked thanks to CFGUnlock.efi tool with OC
  • USB are wonky at best, I will try the new USBInjectAll_v0.7.5_z490-p.kext and see how it goes.
  • I have that log on boot regarding RHUB which is supposed to be fixed by using SSDT-RHUB but even using it I'm getting the same log.
  • My 2.5 Ethernet is not working even with FakePCIID_Intel_I225-V.kext in EFI folder, device ID is different for the Pro Art, so I have changed accordingly but no joy so far.
Can anyone confirm if their Ethernet device-id is also f3150000, and is working??
 
Joined
Aug 30, 2018
Messages
22
Motherboard
ASUS Z490-E Gaming
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 5700XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Guys, pls, I need all bios settings for Asus rog strix Z490-E gaming because I can't boot USB installer. It freezes on Apple logo. I set up setting from this topic but didn't work. No boot to go forward with installation.
Need help pls, thanks!
 
Joined
Aug 23, 2012
Messages
417
Motherboard
Asus ROG Strix Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
RTX 3080 Ti (Win) / RX 560 (Mac)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hello guys, I'm building a new build with ASUS Z490 Pro Art 10G and I'm facing so far few problems
  • MSR Register is locked.
    • Unlocked thanks to CFGUnlock.efi tool with OC
  • USB are wonky at best, I will try the new USBInjectAll_v0.7.5_z490-p.kext and see how it goes.
  • I have that log on boot regarding RHUB which is supposed to be fixed by using SSDT-RHUB but even using it I'm getting the same log.
  • My 2.5 Ethernet is not working even with FakePCIID_Intel_I225-V.kext in EFI folder, device ID is different for the Pro Art, so I have changed accordingly but no joy so far.
Can anyone confirm if their Ethernet device-id is also f3150000, and is working??

On my Strix Z490-E it displays like this on the Win 10 side:

PCI\VEN_8086&DEV_15F3&CC_0200

Mac view: @dolgarrenan

1592666205503.png


1592666699717.png


1592666842496.png


It gets confusing when you have to reverse the byte order. The FakePCIID_Intel_I225-V.kext works in the sense that it gets an IP and I can surf with it, but I "feel" like it drops packets. I mainly use the Wi-Fi when I'm booted on the Mac side. Hopefully we'll have a proper driver for the I225 soon. In the screen shots you can see it loading the AppleIntel210Ethernet.kext, which is probably why I feel like it's dropping packets, we need a proper driver.

Also, make sure you do a proper USB map as soon as you can. There's one included in my EFI but I'm not sure if the USB layout is different for your board. To do discovery disable my kext and enable the USBInjectAll one (and the corresponding port limit quirk). I haven't tested the 0.7.5_z490 version yet but I would expect it will work better than the "normal" one. https://dortania.github.io/USB-Map-Guide/
 
Last edited:
Joined
Aug 5, 2014
Messages
306
Motherboard
ASUS Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
UHD 630
Guys, pls, I need all bios settings for Asus rog strix Z490-E gaming because I can't boot USB installer. It freezes on Apple logo. I set up setting from this topic but didn't work. No boot to go forward with installation.
Need help pls, thanks!

Try another MOBO (!) USB port!

I had the same problem but I used the keyboard's USB port.
 
Top