Contribute
Register

[Success] - Asus ROG Strix Z490-E Gaming + i9 10900K + OpenCore

Joined
Oct 31, 2020
Messages
1
Motherboard
Asus 240b
CPU
i7 7700k
Graphics
Asus
Mac
  1. MacBook
Mobile Phone
  1. iOS
I will try this and report back...

EDIT: You sir are a genius, sleep IS WORKING! I had done a diff before, but somehow missed the GPRW patch under ACPI.

I went one step further, put the patch back and used the full set of ACPI files from my 0.6.1 build, while retaining all of the other "clean" work I did for 0.6.3.

Here is the result: <attached>

If others confirm, I'll add it to the first post.
I’m going to try my first hackintosh tomorrow with your EFI. I’ll be running Z490-e, i5 10600, vengeance 32gb 3200 and RX560.

should I follow all those steps from the first post or can I simply download the EFI and use it? Any recommendations for a first timer? Haha

thanks!!
 
Joined
Aug 23, 2012
Messages
373
Motherboard
Asus ROG Strix Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
RTX 3080 Ti (Win) / RX 560 (Mac)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I’m going to try my first hackintosh tomorrow with your EFI. I’ll be running Z490-e, i5 10600, vengeance 32gb 3200 and RX560.

should I follow all those steps from the first post or can I simply download the EFI and use it? Any recommendations for a first timer? Haha

thanks!!

Definity read everything I have in the first post, and also supplement it with this:


You'll HAVE to generate things like serial, MLB, etc. In my EFI, they say "Change Me" in there.

You should use the 0.6.3 version I have here: https://www.tonymacx86.com/threads/...gaming-i9-10900k-opencore.299137/post-2191100
 
Joined
Aug 5, 2014
Messages
275
Motherboard
ASUS Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
UHD 630
I made a clean installation of Big Sur: it works for now without problems!
 
Joined
Aug 23, 2012
Messages
373
Motherboard
Asus ROG Strix Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
RTX 3080 Ti (Win) / RX 560 (Mac)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I made a clean installation of Big Sur: it works for now without problems!

Any changes needed for what I have in the EFI? Did you use the 0.6.3 version?
 
Joined
Aug 5, 2014
Messages
275
Motherboard
ASUS Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
UHD 630
Any changes needed for what I have in the EFI? Did you use the 0.6.3 version?

No, I just used your last EFI (with sleep fix).

iMessage, Audio and USB works. I'm still in testing.
 
Joined
Aug 23, 2012
Messages
373
Motherboard
Asus ROG Strix Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
RTX 3080 Ti (Win) / RX 560 (Mac)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
No, I just used your last EFI (with sleep fix).

Nice! Thanks for reporting in! Nice to know it's ready for the upgrade.
 
Joined
Aug 5, 2014
Messages
275
Motherboard
ASUS Z490-E
CPU
i9-10900K
Graphics
UHD 630
I must say, Big Sur feels somehow "strange", the UI is completely different… but I still don't know if it is positive or negative…

The boot is slow, but for now everything works 100% (I haven't tried the sleep yet).
 
Last edited:
Joined
Jul 10, 2020
Messages
9
Motherboard
asus z490-e
CPU
i9-10900k
Graphics
sapphire rx5700xt
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
I have a dGPU "blocker" in my EFI to hide my RTX 2080 from the system, you probably have to remove this line if you have the card in the top "main" PCIE slot:

I don't know a lot about the RX 5700 but there might be more tweaks needed for that card, check the Opencore guide.

View attachment 494979
Without knowing you probably saved my weekend by mentioning to remove 1 key in config.plist :thumbup:

As a hackintosh beginner I started in august and sort of 'duplicated' your project with roughly the same parts. And very happy with a working RX5700XT in PCIe 16_2. Last week I added a Asus Hyper M.2 card and moved the RX5700XT to PCIe 16_1. Working in W10 ... in Linux ... but nothing in Catalina anymore. Puzzling and searching the whole week till I found your remark about the GPU-blocker for PCIe slot 1. :lol:
 
Top