Contribute
Register

[Success] ASRock Z390 Phantom Gaming-ITX + TB3 + iGPU + Mojave + SFF Build

Joined
Apr 3, 2019
Messages
67
Motherboard
ASRock Z390 Phantom Gaming ITX/ac - v4.40
CPU
i7-9700
Graphics
UHD 630 + RX 590 Nitro+
Joined
May 23, 2019
Messages
242
Motherboard
ASRock Z390 Phantom
CPU
i9-9900K
Graphics
UHD 630
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Added DTGP.aml

Code:
2020-05-04 14:09:37.457410+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> ACPI Error:
2020-05-04 14:09:37.457410+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> ACPI Error:
2020-05-04 14:09:37.457411+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> [_INI]
2020-05-04 14:09:37.457412+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> [_INI]
2020-05-04 14:09:37.457413+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf>  Namespace lookup failure, AE_ALREADY_EXISTS
2020-05-04 14:09:37.457413+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf>  Namespace lookup failure, AE_ALREADY_EXISTS
2020-05-04 14:09:37.457414+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf>  (20160930/dswload-462)
2020-05-04 14:09:37.457415+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf>  (20160930/dswload-462)
2020-05-04 14:09:37.457416+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> ACPI Exception: AE_ALREADY_EXISTS,
2020-05-04 14:09:37.457416+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> ACPI Exception: AE_ALREADY_EXISTS,
2020-05-04 14:09:37.457417+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> During name lookup/catalog
2020-05-04 14:09:37.457417+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> During name lookup/catalog
2020-05-04 14:09:37.457419+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf>  (20160930/psobject-310)
2020-05-04 14:09:37.457419+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf>  (20160930/psobject-310)
2020-05-04 14:09:37.457468+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> ACPI Exception: AE_ALREADY_EXISTS,
2020-05-04 14:09:37.457469+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> ACPI Exception: AE_ALREADY_EXISTS,
2020-05-04 14:09:37.457471+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> (SSDT:TbtOnPCH) while loading table
2020-05-04 14:09:37.457471+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> (SSDT:TbtOnPCH) while loading table
2020-05-04 14:09:37.457472+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf>  (20160930/tbxfload-319)
2020-05-04 14:09:37.457473+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf>  (20160930/tbxfload-319)
2020-05-04 14:09:37.457612+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> ACPI Error:
2020-05-04 14:09:37.457612+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> ACPI Error:
2020-05-04 14:09:37.457613+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> 1 table load failures, 15 successful
2020-05-04 14:09:37.457614+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf> 1 table load failures, 15 successful
2020-05-04 14:09:37.457615+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf>  (20160930/tbxfload-342)
2020-05-04 14:09:37.457615+0100  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) <AppleACPIPlatform`AcpiOsVprintf>  (20160930/tbxfload-342)

Yeah the SSDT is not loading - Can you try this ? Rename to SSDT-TbtOnPch.aml and paste the logs again.
P.S - For anyone else reading this > add SSDT-DTGP.aml
Rename _E2C to XE2C using Clover or OC

Edit - The address on the first line of MMBA method may be wrong. Should be "D8" instead of "DC" - Updated file attached as SSDT-TbtOnPch_PINI_D8.aml. For some users the Root port is at DC as seen in the IOReg while for some it is at D8 (my board). Choose what works for you.
 

Attachments

  • SSDT-TbtOnPch_PINI.aml
    4.1 KB · Views: 91
  • SSDT-TbtOnPch_PINI_D8.aml
    4.1 KB · Views: 70
  • SSDT-DTPG.aml
    100 bytes · Views: 48
Last edited:
Joined
Dec 13, 2010
Messages
334
Motherboard
Z390 PHANTOM GAMIG-ITX/ac
CPU
i5-9600K
Graphics
UHD 630
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Yeah the SSDT is not loading - Can you try this ? Rename to SSDT-TbtOnPch.aml and paste the logs again.

PERFECT! :clap: Thank you, I finally don't have any ACPI error in my log.
Once I've updated the BIOS, modified it to the recommended TB values and this .aml, I don't have any error, and I also have a .aml for the SBUS that makes it (I think) almost perfect.
Unfortunately I don't have any TB device to test, I only have an external SSD USB 3.1 and it works fine in hot and after sleep.
Updated to OC 0.5.8


Captura de pantalla 2020-05-05 a las 7.59.21.png

Captura de pantalla 2020-05-05 a las 8.02.24.png
 

Attachments

  • Captura de pantalla 2020-05-05 a las 7.59.21.png
    Captura de pantalla 2020-05-05 a las 7.59.21.png
    88.5 KB · Views: 14
Last edited:
Joined
Nov 15, 2011
Messages
78
Motherboard
Asrock Z390 Phantom Gaming ITX/ac
CPU
i5-9600KF
Graphics
Sapphire Nitro + RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@fontanero can you share you're EFI please so I can check differences

Mine is still not working with 0.58

Boot log attached


PERFECT! :clap: Thank you, I finally don't have any ACPI error in my log.
Once I've updated the BIOS, modified it to the recommended TB values and this .aml, I don't have any error, and I also have a .aml for the SBUS that makes it (I think) almost perfect.
Unfortunately I don't have any TB device to test, I only have an external SSD USB 3.1 and it works fine in hot and after sleep.
Updated to OC 0.5.8


View attachment 467344
View attachment 467346
 

Attachments

  • Baja-king.zip
    75.2 KB · Views: 27
Joined
Nov 15, 2011
Messages
78
Motherboard
Asrock Z390 Phantom Gaming ITX/ac
CPU
i5-9600KF
Graphics
Sapphire Nitro + RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@fontanero also the Thunderbolt bios settings you are using pls :)
 
Joined
Nov 15, 2011
Messages
78
Motherboard
Asrock Z390 Phantom Gaming ITX/ac
CPU
i5-9600KF
Graphics
Sapphire Nitro + RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
No joy...

No Thunderbolt in System Report

1.jpg
2.jpg
 
Joined
May 23, 2019
Messages
242
Motherboard
ASRock Z390 Phantom
CPU
i9-9900K
Graphics
UHD 630
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I updated my post above with a different file. Please try that with a cold boot (changed the address on the first line of the MMBA method to D8 from DC)
 
Joined
Nov 15, 2011
Messages
78
Motherboard
Asrock Z390 Phantom Gaming ITX/ac
CPU
i5-9600KF
Graphics
Sapphire Nitro + RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Joined
May 23, 2019
Messages
242
Motherboard
ASRock Z390 Phantom
CPU
i9-9900K
Graphics
UHD 630
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Just tested it - it works fine for me too. Under the ACPI > Patches remove the _INI to XENI patch. Leave the _E2C to XE2C as is. In IORegistery explorer - Can you paste a screenshot of the RP21 ? Also a screenshot of System > Thunderbolt.

@dgsga - Thanks for the SSDT - works for this board.
Replaced "DC" to "D8" in MMBA method. Replaced _INI with PINI
SDDT is here - https://www.tonymacx86.com/threads/...tb3-igpu-mojave-sff-build.277418/post-2117075
 

Attachments

  • Screenshot 2020-05-05 at 5.41.44 PM.png
    Screenshot 2020-05-05 at 5.41.44 PM.png
    101.9 KB · Views: 59
  • Screenshot 2020-05-05 at 5.45.48 PM.png
    Screenshot 2020-05-05 at 5.45.48 PM.png
    168.2 KB · Views: 60
Top