Contribute
Register

Stable build stuck after Clover update

Joined
Oct 17, 2020
Messages
5
Motherboard
GA X58A UD3R rev. 1.0
CPU
i7 920
Graphics
GT 710
Mac
  1. iMac
Hello Expertes,

this is my first post and i need your help!

6 months back i had built my first build and it was running all good - thanks to tonymacx86 for the guide.
Build was: Catalina on i7 920 2.7 + ga-x58a-ud3r rev 1.0 with legacy bios F1 version and clover 5106 (used Multibeast 12.0.0)
Last week i had update bios to F6 and booted well then used Multibeast 12.3.0, which had updated clover to 5119.
And after that it does not boot again - stuck into apple logo forever i.e. apfs_module_start 1689. With all the search i've put the SSDT-EC.aml in EF/CLOVER/ACPI/PATCHED in the SSD, where Catalina 10.15.7 is installed - but still the same. Then i tried to restore back clover 5106 from the EFI-Backup folder - still no luck

Any help is appreciated - i' trying to do anything so that the system can be running up again like it was.

please ref. attached documents for details.
 

Attachments

  • error.jpeg
    error.jpeg
    2.1 MB · Views: 17
  • EFI.zip
    9.2 MB · Views: 20

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
25,319
Motherboard
Lenovo ThinkStation p700
CPU
2x E5-2620 V3
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
My guess would be that the /EFI that you are editing is not the one that you are booting from.
 
Joined
Oct 17, 2020
Messages
5
Motherboard
GA X58A UD3R rev. 1.0
CPU
i7 920
Graphics
GT 710
Mac
  1. iMac
My guess would be that the /EFI that you are editing is not the one that you are booting from.
Thanks for your response, but i did not get what i'm missing - here is the steps i'm doing
1. mounting the SSD to my MBP using clover configurator 5.18.3.0
2. copying the entire EFI folder from EFI-Backups - either 5106 or 5119 to the mounted SSD
3. Putting the downloaded SSDT-EC in mounted EFI/CLOVER/ACPI/PATCHED

getting same apfs 1689 error either cases - 5106 or 5119

Please guide further.
 

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
25,319
Motherboard
Lenovo ThinkStation p700
CPU
2x E5-2620 V3
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Please guide further.

Look at your system disk in the /EFI folder.
In a system that does not support UEFI Clover is installed in Legacy mode = To the system partition not EFI.
 
Joined
Oct 17, 2020
Messages
5
Motherboard
GA X58A UD3R rev. 1.0
CPU
i7 920
Graphics
GT 710
Mac
  1. iMac
Look at your system disk in the /EFI folder.
In a system that does not support UEFI Clover is installed in Legacy mode = To the system partition not EFI.
Can you please elaborate a little - sorry my ignorance i do not know many a things about this - off course my first build. Here is what is shows the catalina disk partition when connected to my MBP under clover configurator. and i see the partition i'm mounting and putting the SSDT-EC is showing as EFI.
1631035247470.png
Is there a way it can be fixed or do i need to start from scratch again, if yes please guide - a reinstallation from recovery or completely fresh installation via USB like i did originally?

Thanks for all your help!
 

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
25,319
Motherboard
Lenovo ThinkStation p700
CPU
2x E5-2620 V3
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
i see the partition i'm mounting and putting the SSDT-EC is showing as EFI.
You don't need to mount anything if you installed Clover in legacy mode.
Look in the /EFI folder in the root of your system partition NOT the EFI partition, that is where you should be putting your SSDT-EC.aml file.
 

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
25,319
Motherboard
Lenovo ThinkStation p700
CPU
2x E5-2620 V3
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Here is what is shows the catalina disk partition when connected to my MBP
Be extremely careful when installing Clover to a drive connected to a real Mac.
If you mistakenly install Clover to the wrong drive it can brick your Mac.
 
Joined
Oct 17, 2020
Messages
5
Motherboard
GA X58A UD3R rev. 1.0
CPU
i7 920
Graphics
GT 710
Mac
  1. iMac
Thanks for the caution, but i do not find /EFI on the root of the external SSD connected to mbp
1631040308588.png
where im supposed to put SSDT-EC.
Any suggestion please...
 
Joined
Oct 17, 2020
Messages
5
Motherboard
GA X58A UD3R rev. 1.0
CPU
i7 920
Graphics
GT 710
Mac
  1. iMac
No more ideas.
NP thanks. Just a generic question though, if i have to do a fresh start which clover version is best fit for legacy boot so that in future i'll stick to that only and not go any further clover update may be.
 
Top