Contribute
Register

Sound on 10.13 Realtek ALC256?

Status
Not open for further replies.
Joined
Nov 28, 2016
Messages
37
Motherboard
Dell Inspiron 7559 + Clover
CPU
Intel i7-6700HQ
Graphics
GeForce GTX960M 4GB (1920x1080) + Intel HD 530
Mac
  1. Mac mini
I was having some trouble using Alc256 Combojack as well. Took me some search, and some help some Rehab, but I got it working.

Lilu + Lilufriend + cloverHDA + CodecCommander goes into L/E.
SSDT-ALC256.aml + SSDT-HDEF.aml (in my case I have a special HDEF just to inject layout-id=13) goes into CLOVER/ACPI/patched.
Make sure to inject patches into Clover / Kernel and Kext Patches.

Some of my files are attached just so you can see how I managed to make it work.
I'd like to thanks Rehab for the patience. You're a genius, man!
First of all, thank you @cagalindo, but I have no idea what is wrong. I did everything you wrote and no sound...
PS *.aml files were placed in patched sub folder.
 

Attachments

  • Screenshot at Oct 29 23-36-09.png
    Screenshot at Oct 29 23-36-09.png
    279.3 KB · Views: 349
  • Screenshot at Oct 29 23-36-40.png
    Screenshot at Oct 29 23-36-40.png
    179.6 KB · Views: 297
  • output2338.txt
    3.6 KB · Views: 191
Joined
Dec 13, 2015
Messages
92
Motherboard
Inspiron 7460
CPU
CPU Core i5 7200U
Graphics
Intel HD Graphics 620 + GeForce Nvidia 940MX
Mobile Phone
  1. iOS
First of all, thank you @cagalindo, but I have no idea what is wrong. I did everything you wrote and no sound...
PS *.aml files were placed in patched sub folder.

Make sure that you have no layout-id injected in Clover > Devices.
 
Joined
Nov 28, 2016
Messages
37
Motherboard
Dell Inspiron 7559 + Clover
CPU
Intel i7-6700HQ
Graphics
GeForce GTX960M 4GB (1920x1080) + Intel HD 530
Mac
  1. Mac mini

Attachments

  • Screenshot at Oct 29 23-57-09.png
    Screenshot at Oct 29 23-57-09.png
    194.5 KB · Views: 208
Joined
Dec 13, 2015
Messages
92
Motherboard
Inspiron 7460
CPU
CPU Core i5 7200U
Graphics
Intel HD Graphics 620 + GeForce Nvidia 940MX
Mobile Phone
  1. iOS
Post problem report files so I can check your files.
 
Joined
Nov 28, 2016
Messages
37
Motherboard
Dell Inspiron 7559 + Clover
CPU
Intel i7-6700HQ
Graphics
GeForce GTX960M 4GB (1920x1080) + Intel HD 530
Mac
  1. Mac mini

Attachments

  • toPost3.zip
    5 MB · Views: 77
Joined
Nov 28, 2016
Messages
37
Motherboard
Dell Inspiron 7559 + Clover
CPU
Intel i7-6700HQ
Graphics
GeForce GTX960M 4GB (1920x1080) + Intel HD 530
Mac
  1. Mac mini
@cagalindo @RehabMan I need to use caps lock to say you THANK YOU, I finally made it!
Here is how I fixed it.
I removed all Lilu, LiluFriend, AppleALC and CodecComander.kext from /L/E
I went to https://github.com/insanelydeepak/Patched-AppleHDA-for-Mac-OS-Sierra-10.12/tree/master/Laptop's
and just followed instructions 1 by 1.
And sound appeared even without restart. OMG. This finally happen. THANK YOU GUYS for your help, without it, I most probably would have to use only bluetooth headphones to get sound.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
184,624
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
@RehabMan I uninstalled lilu, lilufriend and appleACL.
I took appleHda.kext from https://github.com/insanelydeepak/P...eHDA-276.26-ALC256_v2_-_Working_Combojack.zip
Revered ssdt.aml to layout 13, clover config to layout 13
Should I do something else to fix it?

You need to verify what layout-id your AppleHDA uses. It may not be 13.
See ACPI patching guide for details:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-patching-laptop-dsdt-ssdts.152573/

@cagalindo @RehabMan I need to use caps lock to say you THANK YOU, I finally made it!
Here is how I fixed it.
I removed all Lilu, LiluFriend, AppleALC and CodecComander.kext from /L/E
I went to https://github.com/insanelydeepak/Patched-AppleHDA-for-Mac-OS-Sierra-10.12/tree/master/Laptop's
and just followed instructions 1 by 1.
And sound appeared even without restart. OMG. This finally happen. THANK YOU GUYS for your help, without it, I most probably would have to use only bluetooth headphones to get sound.

Great.
 
Joined
Jul 29, 2018
Messages
11
Motherboard
Dell Inspiron 5567
CPU
i7-7500U
Graphics
HD 620 + R7 M445
@cagalindo @RehabMan I need to use caps lock to say you THANK YOU, I finally made it!
Here is how I fixed it.
I removed all Lilu, LiluFriend, AppleALC and CodecComander.kext from /L/E
I went to https://github.com/insanelydeepak/Patched-AppleHDA-for-Mac-OS-Sierra-10.12/tree/master/Laptop's
and just followed instructions 1 by 1.
And sound appeared even without restart. OMG. This finally happen. THANK YOU GUYS for your help, without it, I most probably would have to use only bluetooth headphones to get sound.


@calmfish
Could you please tell me the instructions that you followed? I have the same problem and I can't make it


Edit: it's finally WORKING!! thank you very much :)))
 
Last edited:
Status
Not open for further replies.
Top