Contribute
Register

[solved] Trackpad preference pane is blank

Joined
Mar 21, 2011
Messages
472
Motherboard
GA-Z390-AORUS Pro
CPU
i7-9700K
Graphics
PowerColor RX590 Red Devil
Envy 15t-k000, i7-4710HQ, MacBookPro11,2 system definition
Sierra public beta 4

everything (except audio which i havent worked on yet) is working as expected including the trackpad, but...

tap-to-click not functioning, as i expect when a new system is installed. i normally go to the trackpad preference pane and click the box for tap to click.

when the preference pane opens it is blank.

i connected a magic trackpad via BT, then the preference pane appeared as normal. i clicked the tap to click button, disconnected the magic trackpad, and the tap to click persisted on the envy trackpad. once i removed the magic trackpad, the trackpad pref pane once again was blank.

the workaround is fine, i know this is a beta, but thought it was strange nonetheless.
 

Attachments

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,716
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Envy 15t-k000, i7-4710HQ, MacBookPro11,2 system definition
Sierra public beta 4

everything (except audio which i havent worked on yet) is working as expected including the trackpad, but...

tap-to-click not functioning, as i expect when a new system is installed. i normally go to the trackpad preference pane and click the box for tap to click.

when the preference pane opens it is blank.

i connected a magic trackpad via BT, then the preference pane appeared as normal. i clicked the tap to click button, disconnected the magic trackpad, and the tap to click persisted on the envy trackpad. once i removed the magic trackpad, the trackpad pref pane once again was blank.

the workaround is fine, i know this is a beta, but thought it was strange nonetheless.
It is a known problem.
 
Joined
Aug 8, 2010
Messages
33
Motherboard
HP 15-BS015DX - Clover
CPU
i5-7200U
Graphics
HD 620, 1366x768
It is a known problem.
Hi Rehabman,
Thought I should also mention I have the same trackpad problem. In addition my "Display Preferences" generated this error since Sierra Public beta 7. "Could not load Displays preference pane". However if I disable the Intel HD4400 injection of 0x04168086 by using the FakeID of 0X00000001, and boot in safe mode, it loads, and I can see and change resolutions but NOT attached the secondary monitor.
This is on my Aspire E1-572
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,716
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Thought I should also mention I have the same trackpad problem.
It is not surprising.

In addition my "Display Preferences" generated this error since Sierra Public beta 7. "Could not load Displays preference pane".
I've seen the same thing with certain versions. I'm waiting for final.
 
Joined
Feb 9, 2013
Messages
122
Motherboard
Sony Vaio SVE15115FXS
CPU
Core i5-3210m, HM76
Graphics
HD4000, 1366x768
Mac
MacBook
Mobile Phone
Android, iOS
Is there a solution for this on the way? Or has Apple locked up something?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,716
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Joined
Feb 9, 2013
Messages
122
Motherboard
Sony Vaio SVE15115FXS
CPU
Core i5-3210m, HM76
Graphics
HD4000, 1366x768
Mac
MacBook
Mobile Phone
Android, iOS
You might try using the old prefpane code from 10.11.
Would it be possible to upload it here? I no longer have any 10.11 installs :/
 
Joined
Sep 8, 2015
Messages
18
Motherboard
Thinkpad e540
CPU
i5-4200
Graphics
HD 4600
Mobile Phone
Android
I testet with TrackPad.prefpane from Elcap. After fixing permissions and reboot it works.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,716
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I testet with TrackPad.prefpane from Elcap. After fixing permissions and reboot it works.
That's what I figured... Marked solved.
 
Joined
Feb 9, 2013
Messages
122
Motherboard
Sony Vaio SVE15115FXS
CPU
Core i5-3210m, HM76
Graphics
HD4000, 1366x768
Mac
MacBook
Mobile Phone
Android, iOS
Another success report:

Extracted the prefpane from my old Yosemite installer, copied it to Sierra and it works perfectly.

Function keys still don't work. (another known issue)

EDIT: Although prefpane works, it needs to be opened after every boot to load the settings.

I hope this gets a fix.
 
Last edited:
Top