Contribute
Register

[solved] Still waiting for root device error, random

Joined
Jul 9, 2011
Messages
14
Motherboard
Asus Z170-p
CPU
I5-6600K
Graphics
GTX 1050 Ti
Mac
MacBook Pro
Hello Guys

My system is
Asus Z170-P Motherboard
i5 6600K Processor
NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4095 MB
Be-quiet 500W PSU
Crucial 16 GB 2400 MHz DDR4

BIOS:

xHCI Handoff enable
Serial Port disable
SATA AHCI mode
IOAPIC 24-119 Entries (enable y disable) two mode stuck

I can not build a robust and stable system, The system Sierra is already installed but when I restart or shut down, I get the error Still waiting for root device error, but after too many reboot ( from 2 times to 9) start correctly.
Once started recognised correctly SATA 6Gb/s.

I dont know because sometimes yes sometimes no, the system stuck in this error
attached some info:

sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /

kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext FakeSMC.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext BrcmPatchRAM2.kext
kext-dev-mode allowing invalid signature -67062 0xFFFFFFFFFFFEFA0A for kext BrcmFirmwareRepo.kext
KernelCache ID: EBCFCD0030473728EA927A143AFDDB81


thank you.

Solution by Rehabman;

Extracting my native/clean DSDT using Clover F4.
and check with diff DSDT file.

My SystemMemory addresses in DSDT are mismatched:

SPEEDY-NUC:patched rehabman$ diff ../origin/ ../patched/|grep SystemMemory
< OperationRegion (GNVS, SystemMemory, 0xC74EC000, 0x06D5)
> OperationRegion (GNVS, SystemMemory, 0xC74FE000, 0x06D5)
< OperationRegion (CPSB, SystemMemory, 0xC6CC0F98, 0x10)
> OperationRegion (CPSB, SystemMemory, 0xC6CD2F98, 0x10)

and other mistake in OperationRegion(PNVA,SystemMemory,PNVB,PNVL)

< Name (PNVB, 0xC74F1018)
> Name(PNVB,0xC7503018)

My system after too many month , keep stable the still waiting error no appear again, it seems that the problem was with the memory addresses in my DSDT.
 

Attachments

Last edited:

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
13,352
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Hello Guys

My system is
Asus Z170-P Motherboard
i5 6600K Processor
NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4095 MB
Be-quiet 500W PSU
Crucial 16 GB 2400 MHz DDR4

I can not build a robust and stable system, The system Sierra is already installed but when I restart or shut down, I get the error Still waiting for root device error, after too many reboot start correctly.
Once started recognised correctly SATA 6Gb/s in AHCI mode.

I dont know because sometimes yes sometimes no, the system stuck in this error

thank you.
i don't think:
Code:
<key>BuildMachineOSBuild</key>
    <string>15A284</string>
    <key>CFBundleDevelopmentRegion</key>
    <string>English</string>
    <key>CFBundleExecutable</key>
    <string>AirPortAtheros40</string>
    <key>CFBundleGetInfoString</key>
    <string>7.0, Copyright © 2006–2013 Apple Inc. All rights reserved.</string>
    <key>CFBundleIdentifier</key>
    <string>com.apple.driver.AirPort.Atheros40</string>
    <key>CFBundleInfoDictionaryVersion</key>
    <string>6.0</string>
    <key>CFBundleName</key>
    <string>AirPortAtheros40</string>
    <key>CFBundlePackageType</key>
    <string>KEXT</string>
    <key>CFBundleShortVersionString</key>
    <string>7.0</string>
    <key>CFBundleSignature</key>
    <string>????</string>
    <key>CFBundleSupportedPlatforms</key>
    <array>
        <string>MacOSX</string>
    </array>
    <key>CFBundleVersion</key>
    <string>700.74.5</string>
or

Code:
<key>DTCompiler</key>
    <string>com.apple.compilers.llvm.clang.1_0</string>
    <key>DTPlatformBuild</key>
    <string>8V109d</string>
    <key>DTPlatformVersion</key>
    <string>GM</string>
    <key>DTSDKBuild</key>
    <string>16G18</string>
    <key>DTSDKName</key>
    <string>macosx10.12internal</string>
    <key>DTXcode</key>
    <string>0830</string>
    <key>DTXcodeBuild</key>
    <string>8V109d</string>
or

Code:
<key>IOKitPersonalities</key>
    <dict>
        <key>Atheros Wireless LAN PCI</key>
        <dict>
            <key>CFBundleIdentifier</key>
            <string>com.apple.driver.AirPort.Atheros40</string>
            <key>IOClass</key>
            <string>AirPort_AtherosNewma40</string>
            <key>IOMatchCategory</key>
            <string>IODefaultMatchCategory</string>
            <key>IONameMatch</key>
            <array>
                <string>pci168c,30</string>
                <string>pci168c,2a</string>
                <string>pci106b,0086</string>
                <string>pci168c,1c</string>
                <string>pci168c,23</string>
                <string>pci168c,24</string>
            </array>
            <key>IOProbeScore</key>
            <integer>700</integer>
            <key>IOProviderClass</key>
            <string>IOPCIDevice</string>
        </dict>
    </dict>
or

Code:
<key>OSBundleLibraries</key>
    <dict>
        <key>com.apple.iokit.IO80211Family</key>
        <string>600.0</string>
        <key>com.apple.iokit.IONetworkingFamily</key>
        <string>3.1</string>
        <key>com.apple.iokit.IOPCIFamily</key>
        <string>2.8</string>
        <key>com.apple.kpi.bsd</key>
        <string>13.0.0</string>
        <key>com.apple.kpi.iokit</key>
        <string>13.0.0</string>
        <key>com.apple.kpi.libkern</key>
        <string>13.0.0</string>
        <key>com.apple.kpi.mach</key>
        <string>13.0.0</string>
        <key>com.apple.kpi.unsupported</key>
        <string>13.0.0</string>
    </dict>
    <key>OSBundleRequired</key>
    <string>Network-Root</string>
belongs in a config.plist
 
Joined
Jul 9, 2011
Messages
14
Motherboard
Asus Z170-p
CPU
I5-6600K
Graphics
GTX 1050 Ti
Mac
MacBook Pro
thank you, feartech
I do not know how it was there, I have already corrected it and I have to prove it but it still fails.
 

Attachments

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
13,352
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
thank you, feartech
I do not know how it was there, I have already corrected it and I have to prove it but it still fails.
you could try the attached
 

Attachments

Joined
Jul 9, 2011
Messages
14
Motherboard
Asus Z170-p
CPU
I5-6600K
Graphics
GTX 1050 Ti
Mac
MacBook Pro
yes but not work
 
Last edited:
Joined
Jul 9, 2011
Messages
14
Motherboard
Asus Z170-p
CPU
I5-6600K
Graphics
GTX 1050 Ti
Mac
MacBook Pro
hello

Some times start at one time,
other times I need 6 or 10 reboot to bo
Why can this happen?


thank you
 

Attachments

Top