Contribute
Register

[SOLVED] shutdown and after restart (Asrock Z97 Extreme 6)

Joined
Sep 19, 2015
Messages
7
Motherboard
ASRock - Z97 EXTREME6
CPU
Intel - Core i7-4790K
Graphics
EVGA - GeForce GTX 1080 8GB FTW Gaming ACX 3.0
Mac
MacBook Air, Mac mini
Hi. I'm new here. My Hackintosh work correctly but when I want to shutdown it, it will restart. Please help me.

Summary:

Intel Core i7-4790K 4GHz Quad-Core Processor
ASRock Z97 EXTREME6 ATX LGA1150 Motherboard
Samsung 850 Pro Series 512GB 2.5" Solid State Drive
EVGA GeForce GTX 1080 8GB FTW Gaming ACX 3.0 Video Card
High Sierra 10.13.3

See my config.plist in attachment

Best regards and thanks for your help.
 

Attachments

Last edited by a moderator:
Joined
Jul 25, 2012
Messages
6,983
Motherboard
Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH
CPU
i7-3770K
Graphics
HD 4000+GT 710
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hi. I'm new here. My Hackintosh work correctly but when I want to shutdown it, it will restart. Please help me.

Summary:

Intel Core i7-4790K 4GHz Quad-Core Processor
ASRock Z97 EXTREME6 ATX LGA1150 Motherboard
Samsung 850 Pro Series 512GB 2.5" Solid State Drive
EVGA GeForce GTX 1080 8GB FTW Gaming ACX 3.0 Video Card
High Sierra 10.13.3

See my config.plist in attachment

Best regards and thanks for your help.
Try this after renaming config-6.plist-> config.plist
 

Attachments

Joined
Sep 19, 2015
Messages
7
Motherboard
ASRock - Z97 EXTREME6
CPU
Intel - Core i7-4790K
Graphics
EVGA - GeForce GTX 1080 8GB FTW Gaming ACX 3.0
Mac
MacBook Air, Mac mini
Thank you very much cmn699 for responding so quickly. I did what you asked me and it does not solve the problem. It is restarting again despite this.

Here is my bootlog for information

Best regards
 

Attachments

Joined
Jul 25, 2012
Messages
6,983
Motherboard
Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH
CPU
i7-3770K
Graphics
HD 4000+GT 710
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Thank you very much cmn699 for responding so quickly. I did what you asked me and it does not solve the problem. It is restarting again despite this.

Here is my bootlog for information

Best regards
  • Two areas to look for problems for the symptoms you are describing are:
    • BIOS Settings like Wake On Lan: Enabled -> Disabled and Erp : Disabled ->ENABLED [I have no experience with AsRock MoBo to be more specific if such terminology for BIOS options exists in that MoBo. I am more familiar with Gigabyte Boards]
    • config.plist>ACPI.
      • I have previously edited the most common options.
      • I have uploaded an image of ACPI with arrows pointing to [√] you can try one after the other testing after each selection.
 

Attachments

Joined
Sep 19, 2015
Messages
7
Motherboard
ASRock - Z97 EXTREME6
CPU
Intel - Core i7-4790K
Graphics
EVGA - GeForce GTX 1080 8GB FTW Gaming ACX 3.0
Mac
MacBook Air, Mac mini
Thanks CMN699. In UEFI my menu for z97 extreme 6,

I have the Advanced/ACPI configuration/Wake From Onboard LAN 1 « Disabled »
I have the Advanced/Chipset Configuration/Deep Sleep Enabled in S4-S5

(I saw this in web.... the ERP setting is well hidden on ASRock boards.
It is in Advanced -> South Bridge Configuration -> Deep Sleep.
To enable ErP set it from "Disabled" to "Enabled in S4-S5" or "Enabled in S5".)



I don’t have any ERP settnigs. I tried all combinations for ACPI (config.plist) fix FIXS3D and SlpSmiAtWake and noting hapend.

I can not shutdown as I wish.

Best Regards
 
Last edited:
Joined
Jul 25, 2012
Messages
6,983
Motherboard
Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH
CPU
i7-3770K
Graphics
HD 4000+GT 710
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Thanks CMN699. In UEFI my menu for z97 extreme 6, I have the Advanced/ACPI configuration/Wake From Onboard LAN 1 « Disabled »

I don’t have any ERP settnigs. I tried all combinations for ACPI (config.plist) fix FIXS3D and SlpSmiAtWake and noting hapend.

I can not shutdown as I wish.

Best Regards
Please upload the last config.plist you have used from the System disk. Let me check it again.
 
Joined
Sep 19, 2015
Messages
7
Motherboard
ASRock - Z97 EXTREME6
CPU
Intel - Core i7-4790K
Graphics
EVGA - GeForce GTX 1080 8GB FTW Gaming ACX 3.0
Mac
MacBook Air, Mac mini
Thanks again CMN699.

As you can see, I changed my last message in this post. The ERP seems under the option Deep Sleep (I tried what I found on this subject in the web, and curiously .... it seems contradictory to the fact that we must put the Deep sleep to disable)

The deep sleep can be:
- "Disabled"
- "Enabled in S4-S5"
- "Enabled in S5"


Here is my config.plist
 

Attachments

Joined
Jul 25, 2012
Messages
6,983
Motherboard
Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH
CPU
i7-3770K
Graphics
HD 4000+GT 710
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Thanks again CMN699.

As you can see, I changed my last message in this post. The ERP seems under the option Deep Sleep (I tried what I found on this subject in the web, and curiously .... it seems contradictory to the fact that we must put the Deep sleep to disable)

The deep sleep can be:
- "Disabled"
- "Enabled in S4-S5"
- "Enabled in S5"


Here is my config.plist
If both those BIOS options in Gigabyte or its equivalent in your Board's BIOS are set, the only options we really need to set first are in ACPI > [√] FixShutdown and [√]FixHeaders

If after using the above setup and multiple Shut Down it shuts down completely without reboot >no more changes.

If still a problem, further ACPI [√] as I had posted.

DO NOT use all the [√] up front .
Start with the most essential 2 ACPI √ and use additional ones ONLY if needed.
More fixes can cause more problems!
 
Joined
Sep 19, 2015
Messages
7
Motherboard
ASRock - Z97 EXTREME6
CPU
Intel - Core i7-4790K
Graphics
EVGA - GeForce GTX 1080 8GB FTW Gaming ACX 3.0
Mac
MacBook Air, Mac mini
Hi CMN699. Thanks again.

I am very methodical because I am a programmer. Here is what I did

STEP 1- Put the following flags as follows:

[√] FixShutdown
[ ] FixHeaders
[ ] FixMutex
[ ] FixS3D
[ ] SlpSmiAtWake
-> Restart and after try to shutdown
-> Result: Not Working as wish

STEP 2
- Put the following flags as follows:

[√] FixShutdown
[√] FixHeaders
[ ] FixMutex
[ ] FixS3D
[ ] SlpSmiAtWake
-> Restart and after try to shutdown
-> Result: Not Working as wish

STEP 3- Put the following flags as follows:

[√] FixShutdown
[√] FixHeaders
[√] FixMutex
[ ] FixS3D
[ ] SlpSmiAtWake
-> Restart and after try to shutdown
-> Result: Not Working as wish

STEP 4- Put the following flags as follows:

[√] FixShutdown
[√] FixHeaders
[√] FixMutex
[√] FixS3D
[ ] SlpSmiAtWake
-> Restart and after try to shutdown
-> Result: Not Working as wish

STEP 5- Put the following flags as follows:

[√] FixShutdown
[√] FixHeaders
[√] FixMutex
[√] FixS3D
[√] SlpSmiAtWake
-> Restart and after try to shutdown
-> Result: Not Working as wish

This is my config.plist

Best regards
 

Attachments

Last edited:
Joined
Sep 19, 2015
Messages
7
Motherboard
ASRock - Z97 EXTREME6
CPU
Intel - Core i7-4790K
Graphics
EVGA - GeForce GTX 1080 8GB FTW Gaming ACX 3.0
Mac
MacBook Air, Mac mini
Thanks CMN699.

I was really skeptical that my hackintosh could work as I wanted.

BUT IT WORKS. It Shutdown.

YES. YES. YES. :headbang::headbang::headbang:



I continued my test and I had the idea to remove the check on FixShutDown. And there it works.

Summary:

In UEFI my menu for z97 extreme 6
Advanced/ACPI configuration/Wake From Onboard LAN 1 « Disabled »
Advanced/Chipset Configuration/Deep Sleep Enabled in S4-S5


This is the screen shut of all my major spot in config.plist
 

Attachments

Top