Contribute
Register

[Solved] Mojave on Z390-P and i7-9700k

Joined
Nov 18, 2011
Messages
5
Motherboard
Asus Prime Z390-P
CPU
i7-9700k
Graphics
GTX 960
Just tried a fresh Mojave install on my new Asus Prime Z390-P and i7-9700k. Using a GTX 960 and 1x16GB of RAM at 3200 Mhz.
First problem is that the installation freezes always when 2 minutes left (no restart/shutdown, just still image and frozen mouse pointer).

Seems that this is when the system tries to restart and it freezes at that point.

Any clues on how to solve this?

Relevant threads:
- https://www.tonymacx86.com/threads/mojave-installation-stuck-at-2-minutes.262944/
- https://www.tonymacx86.com/threads/mojave-installation-freezes-at-2-minutes-left.262173/

I already tried to change my clover config to the exact same settings as this post: https://www.tonymacx86.com/threads/...-at-2-minutes-left.262173/page-2#post-1827618
Same enabled fixes, same boot flags and with OsxAptioFixDrv-64.efi installed. Still facing the same issue.

The install log looks exactly like the one in the first thread I linked:

 
Joined
Sep 21, 2018
Messages
192
Motherboard
ASUS WS X299 Sage 10G
CPU
i9-9980XE
Graphics
RX 5700 XT
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
I had the same issue on the ITX version, it seems it's a Clover issue with Z390. Have you tried with the latest Clover? A new version was just released, but I'm not sure if it fixes the issue.
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
17,975
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Just tried a fresh Mojave install on my new Asus Prime Z390-P and i7-9700k. Using a GTX 960 and 1x16GB of RAM at 3200 Mhz.
First problem is that the installation freezes always when 2 minutes left (no restart/shutdown, just still image and frozen mouse pointer).

Seems that this is when the system tries to restart and it freezes at that point.

Any clues on how to solve this?

Relevant threads:
- https://www.tonymacx86.com/threads/mojave-installation-stuck-at-2-minutes.262944/
- https://www.tonymacx86.com/threads/mojave-installation-freezes-at-2-minutes-left.262173/

I already tried to change my clover config to the exact same settings as this post: https://www.tonymacx86.com/threads/...-at-2-minutes-left.262173/page-2#post-1827618
Same enabled fixes, same boot flags and with OsxAptioFixDrv-64.efi installed. Still facing the same issue.

The install log looks exactly like the one in the first thread I linked:

you may want to try High Sierra as there are no web drivers for your nvidia card (or take out your nvidia card and use Intel Graphics)
 
Joined
Jan 13, 2017
Messages
268
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i9 9900K
Graphics
RX580
Mac
iMac, Mac Pro
Classic Mac
Apple
Mobile Phone
iOS
Just tried a fresh Mojave install on my new Asus Prime Z390-P and i7-9700k. Using a GTX 960 and 1x16GB of RAM at 3200 Mhz.
First problem is that the installation freezes always when 2 minutes left (no restart/shutdown, just still image and frozen mouse pointer).

Seems that this is when the system tries to restart and it freezes at that point.

Any clues on how to solve this?

Relevant threads:
- https://www.tonymacx86.com/threads/mojave-installation-stuck-at-2-minutes.262944/
- https://www.tonymacx86.com/threads/mojave-installation-freezes-at-2-minutes-left.262173/

I already tried to change my clover config to the exact same settings as this post: https://www.tonymacx86.com/threads/...-at-2-minutes-left.262173/page-2#post-1827618
Same enabled fixes, same boot flags and with OsxAptioFixDrv-64.efi installed. Still facing the same issue.

The install log looks exactly like the one in the first thread I linked:

Yesterday I have same problem 2min before finish crash and I try many options.I resolve that problem with delete in application Install Mojave and new Download after that format USB stick and New create with UniBeast. ;)
Try it and write ;)
 
Joined
Nov 18, 2011
Messages
5
Motherboard
Asus Prime Z390-P
CPU
i7-9700k
Graphics
GTX 960
I had the same issue on the ITX version, it seems it's a Clover issue with Z390. Have you tried with the latest Clover? A new version was just released, but I'm not sure if it fixes the issue.
I used the Clover from the latest UniBeast 9.0.0. Can I update the Clover version by just downloading the new and replacing files?
Also, were you able to fix this problem on your Z390 ITX version?

you may want to try High Sierra as there are no web drivers for your nvidia card (or take out your nvidia card and use Intel Graphics)
Are you sure? On my previous rig, I had High Sierra with a GTX 960 with Nvidia Web drivers and it worked perfectly.
Or are you talking specifically about a problem with Mojave + GTX 960 + NvidiaWeb drivers?

At any rate, my GTX 1070 is on the way, so hopefully it will definitely be compatible, right?

Yesterday I have same problem 2min before finish crash and I try many options.I resolve that problem with delete in application Install mojave and new Download after that format USB stick and New create with unibeast. ;)
Try it and write ;)
So, you basically recreated the USB install stick with a new Mojave download? I'll give it a try and report back.

Thanks to all!
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
17,975
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Are you sure? On my previous rig, I had High Sierra with a GTX 960 with Nvidia Web drivers and it worked perfectly.
Or are you talking specifically about a problem with Mojave + GTX 960 + NvidiaWeb drivers?

At any rate, my GTX 1070 is on the way, so hopefully it will definitely be compatible, right?
It would be compatible if Nvidia releases drivers for Mojave, but they haven't. So your cards won't work with full acceleration, hence my suggestion of either using your Intel or going back to High Sierra.
 
Joined
Sep 21, 2018
Messages
192
Motherboard
ASUS WS X299 Sage 10G
CPU
i9-9980XE
Graphics
RX 5700 XT
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
I used the Clover from the latest Unibeast 9.0.0. Can I update the Clover version by just downloading the new and replacing files?
Also, were you able to fix this problem on your Z390 ITX version?
Not really, I only had the motherboard for a few days, but yeah if you just install the latest version of Clover and choose ESP installation, it'll replace the older files.
 
Joined
Nov 18, 2011
Messages
5
Motherboard
Asus Prime Z390-P
CPU
i7-9700k
Graphics
GTX 960
It would be compatible if Nvidia releases drivers for Mojave. But they haven't so your cards won't work with full acceleration hence my suggestion of either using your Intel or going back to High Sierra.
Oh, I understand what you mean now. I wasn't aware that Nvidia didn't release Mojave drivers.
I guess I'll need to keep using High Sierra, then. :(

Relevant thread: https://www.tonymacx86.com/threads/nvidia-drivers-for-mojave-10-14-not-available-workaround.260857/
 
Joined
Oct 20, 2018
Messages
15
Motherboard
ASUS Prime Z370-A
CPU
8700K
Graphics
RX 580
I had an existing, functional install of Mojave from a Asus Prime Z370-A, tried to boot it on a Asus Prime Z390-A, and couldn't get past the "Error allocating 0x#### pages at 0x####alloc type 2". I tried every version of AptioMemoryFix I could find, nothing worked. I think one combination resulted in a different kernel error, but I never got it to boot. This was with Clover r4700, have not tried the latest version.
 
Joined
Nov 18, 2011
Messages
5
Motherboard
Asus Prime Z390-P
CPU
i7-9700k
Graphics
GTX 960
Bad news:

After trying to install High Sierra, the same exact problem happens.
This time, when "about a minute is remaining", the installer hangs, exactly like it did on the Mojave installation.

This is definitely some Power Management related problem that happens on restarts.

One thing I noticed when I booted with verbose flag was something like "unknown CPU model - some power functionality might be missing". Something like this.
This is probably because I'm using a 9th gen CPU, right? Maybe this is related with the restart issue?
Or probably just a Z390 compatibility issue.

I'm using latest @RehabMan's clover fork.
 
Last edited:
Top