Contribute
Register

[solved] High Temperature on ASUS Laptop!

Joined
Sep 1, 2017
Messages
20
Motherboard
Dell Latitude E7270
CPU
i5-6300U
Graphics
Intel HD Graphics 520
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Hi, I have and Asus Vivobook (X556UV) with high sierra.
But my laptop stay always at 80° (With no program active) and arrive at 95°...
the cpu-fan is off and no programs detect it.
How can I active the fan?

I don't speak english so sorry for eventual errors :)
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,161
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hi, I have and Asus Vivobook (X556UV) with high sierra.
But my laptop stay always at 80° (With no program active) and arrive at 95°...
the cpu-fan is off and no programs detect it.
How can I active the fan?

I don't speak english so sorry for eventual errors :)

No "Problem Reporting" files attached.
Read FAQ, "Problem Reporting" again. Carefully. Attach all requested files/output.
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/
Use the gen_debug.sh tool mentioned in the FAQ, that way it is less likely you'll omit something.
 
Joined
Sep 1, 2017
Messages
20
Motherboard
Dell Latitude E7270
CPU
i5-6300U
Graphics
Intel HD Graphics 520
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
ok this is the debug file.
 

Attachments

  • debug_14564.zip
    7.3 MB · Views: 49

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,161
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hi, I have and Asus Vivobook (X556UV) with high sierra.
But my laptop stay always at 80° (With no program active) and arrive at 95°...
the cpu-fan is off and no programs detect it.
How can I active the fan?

I don't speak english so sorry for eventual errors :)

ok this is the debug file.

See guide for disabling Nvidia:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-disabling-discrete-graphics-in-dual-gpu-laptops.163772/

Also, please fix your profile as per FAQ (it indicates Nvidia only which, based on ioreg, is clearly not accurate:
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/
 
Joined
Sep 1, 2017
Messages
20
Motherboard
Dell Latitude E7270
CPU
i5-6300U
Graphics
Intel HD Graphics 520
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
See guide for disabling Nvidia:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-disabling-discrete-graphics-in-dual-gpu-laptops.163772/

Also, please fix your profile as per FAQ (it indicates Nvidia only which, based on ioreg, is clearly not accurate:
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/
I disabled Nvidia using the guide but the computer is anyway at 75°C
I think that the temperature is high because the fan isn't on but I don't know how put it on...
Thank you for the support anyway :)

The file uploaded is a new debug file created after the patching at ACPI

Sorry for my bad english :(
 

Attachments

  • debug_10921.zip
    7.5 MB · Views: 37

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,161
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I disabled Nvidia using the guide but the computer is anyway at 75°C
I think that the temperature is high because the fan isn't on but I don't know how put it on...
Thank you for the support anyway :)

The file uploaded is a new debug file created after the patching at ACPI

Sorry for my bad english :(

The Nvidia is still enabled (according to the ioreg you attached).
There is no call to _OFF from _INI in your patched SSDT-6.
Probably you should go back and read the guide again.

You will need to patch DSDT, and SSDT-6.

SSDT-6 has _INI which needs to be patched to call _OFF.
SSDT-6 also has HGOF, with EC related code (called from _OFF in SSDT-7)
Code:
            Store (\_SB.PCI0.LPCB.EC0.RRAM (0x0521), Local0)
            And (Local0, 0xCF, Local0)
            \_SB.PCI0.LPCB.EC0.WRAM (0x0521, Local0)
            \_SB.PCI0.LPCB.EC0.WRAM (0x0520, 0x95)
            \_SB.PCI0.LPCB.EC0.WRAM (0x03A4, Zero)
            \_SB.PCI0.LPCB.EC0.WRAM (0x03A5, Zero)
SSDT-7 has _OFF, which calls HGOF.

That EC related code above needs to be removed from HGOF and moved to _REG.

It is all described in the guide.
 
Last edited:
Joined
Sep 1, 2017
Messages
20
Motherboard
Dell Latitude E7270
CPU
i5-6300U
Graphics
Intel HD Graphics 520
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
The Nvidia is still enabled (according to the ioreg you attached).
There is no call to _OFF from _INI in your patched SSDT-6.
Probably you should go back and read the guide again.

You will need to patch DSDT, SSDT-6 and SSDT-7.

SSDT-7 has _INI which needs to be patched to call _OFF.
SSDT-6 has _OFF, which calls HGOF, which has EC related code:
Code:
            Store (\_SB.PCI0.LPCB.EC0.RRAM (0x0521), Local0)
            And (Local0, 0xCF, Local0)
            \_SB.PCI0.LPCB.EC0.WRAM (0x0521, Local0)
            \_SB.PCI0.LPCB.EC0.WRAM (0x0520, 0x95)
            \_SB.PCI0.LPCB.EC0.WRAM (0x03A4, Zero)
            \_SB.PCI0.LPCB.EC0.WRAM (0x03A5, Zero)

That EC related code above needs to be removed from HGOF and moved to _REG.

It is all described in the guide.
Thank you again for the support,
I think that now Nvidia is off...
anyway here there is the debug file :)
 

Attachments

  • debug_29743.zip
    7 MB · Views: 33

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,161
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Thank you again for the support,
I think that now Nvidia is off...
anyway here there is the debug file :)

It is working but you're calling _OFF from the wrong _INI.
Your _REG code in DSDT is wrong.
And you forgot to patch HGOF (to remove EC related code).
 
Joined
Sep 1, 2017
Messages
20
Motherboard
Dell Latitude E7270
CPU
i5-6300U
Graphics
Intel HD Graphics 520
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
It is working but you're calling _OFF from the wrong _INI.
Your _REG code in DSDT is wrong.
And you forgot to patch HGOF (to remove EC related code).
Thank you so much :)
Is all correct now?
 

Attachments

  • debug_13655.zip
    7.2 MB · Views: 33

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,161
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Thank you so much :)
Is all correct now?

It is wrong. You're calling the wrong _OFF.
You should be calling \_SB.PCI0.RP01.PEGP_OFF, not \_SB.PCI0.RP01._OFF.
Best to code the patched _INI without the explicit path:
Code:
        Method (_INI, 0, NotSerialized)  // _INI: Initialize
        {
            Store (Zero, \_SB.PCI0.RP01.PEGP._ADR)
            External(\_SB.PCI0.RP01.PEGP._OFF, MethodObj)
            \_SB.PCI0.RP01.PEGP._OFF()
        }

And _REG is wrong. Should be:
Code:
            Method (_REG, 2, NotSerialized)  // _REG: Region Availability
            {
                If (LEqual (Arg0, 0x03))
                {
                    Store (Arg1, ECFL)
                }
                If (LAnd (LEqual (Arg0, 0x03), LEqual (Arg1, One)))
                {
            Store (\_SB.PCI0.LPCB.EC0.RRAM (0x0521), Local0)
            And (Local0, 0xCF, Local0)
            \_SB.PCI0.LPCB.EC0.WRAM (0x0521, Local0)
            \_SB.PCI0.LPCB.EC0.WRAM (0x0520, 0x95)
            \_SB.PCI0.LPCB.EC0.WRAM (0x03A4, Zero)
            \_SB.PCI0.LPCB.EC0.WRAM (0x03A5, Zero)
                }
            }

And now that I look at it, SSDT-7 will require no patches, so no need to place in ACPI/patched.
 
Top