Contribute
Register

[Solved] GC Alpine Ridge (rev 2.0) not recongized after TB3 driver install.

Joined
Jan 7, 2011
Messages
88
Motherboard
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
CPU
Intel Core i7-8700K
Graphics
Intel UHD 630
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I recently installed GC Alpine Ridge (rev 2.0) Thunderbolt 3 AIC card and followed instructions by installing drivers on Windows 10 system first to activate it. I successfully installed drivers but Device Manager did not show TB3 device. I ran Thunderbolt Software and it displayed complete blank window.

I moved it to PCI 8x from PCI 4x but it still resulted the same and just displayed two PCI-to-PCI bridges. I moved it back to PCI 4x. I tried to uninstalled and re-installed TB3 driver but it was still not displayed.

I tried to run TB3 fw update and it complained that controller not found. I think that TB3 card is DOA or something is wrong with TB3 card.

Does anyone have any solution with that?

Thanks,
Tim
 
Joined
Jan 7, 2011
Messages
88
Motherboard
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
CPU
Intel Core i7-8700K
Graphics
Intel UHD 630
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
No one respond my topic but I had contacted Gigabyte technical support and got a reply. I checked BIOS setting and noticed Thunderbolt option. I enabled all 4 options under thunderbolt page and booted system. It finally showed up in Device Manager. All set done.

When I removed card from my system, thunderbolt option was not displayed. Then I put it back to my system and thunderbolt option appeared back. It looks like card working. Then I enabled all 4 options and booted system. It appeared in device manager. It showed two TB3 ports and two USB 3.1 ports.
 
Top