[Solved]Fixes to Get Full Acceleration on Intel HD Graphics in iMac 17.1

Discussion in 'Graphics' started by jktaurus8, Mar 6, 2017.

  1. umran23

    umran23

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    122
    Mobo:
    ASUS ROG MAXIMUS VIII GENE LGA 1151 Intel Z170
    CPU:
    Intel i7 6700
    Graphics:
    MSI GTX 1070 Gaming X
    Mobile Phone:
    iOS
    Sep 16, 2017 at 3:27 PM #241
    umran23

    umran23

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    122
    Mobo:
    ASUS ROG MAXIMUS VIII GENE LGA 1151 Intel Z170
    CPU:
    Intel i7 6700
    Graphics:
    MSI GTX 1070 Gaming X
    Mobile Phone:
    iOS
    Any update on this to use Pascal GPUs for decoding? Or even use Intel as offline decode where Pascal is primary?
     
    Emilio Gonzalez likes this.
  2. canyondust

    canyondust

    Joined:
    May 31, 2016
    Messages:
    172
    Mobo:
    Z170X-UD5 TH
    CPU:
    6700K @ 4.5GHZ
    Graphics:
    GTX1080 (Asus ROG Strix)
    Mac:
    iMac, MacBook, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    PowerBook, Quadra
    Mobile Phone:
    iOS
    Sep 16, 2017 at 5:15 PM #242
    canyondust

    canyondust

    Joined:
    May 31, 2016
    Messages:
    172
    Mobo:
    Z170X-UD5 TH
    CPU:
    6700K @ 4.5GHZ
    Graphics:
    GTX1080 (Asus ROG Strix)
    Mac:
    iMac, MacBook, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    PowerBook, Quadra
    Mobile Phone:
    iOS
    I haven't heard anything yet, maybe with Metal 2 in HS? ¯\_(ツ)_/¯
     
  3. umran23

    umran23

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    122
    Mobo:
    ASUS ROG MAXIMUS VIII GENE LGA 1151 Intel Z170
    CPU:
    Intel i7 6700
    Graphics:
    MSI GTX 1070 Gaming X
    Mobile Phone:
    iOS
    Sep 16, 2017 at 6:28 PM #243
    umran23

    umran23

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    122
    Mobo:
    ASUS ROG MAXIMUS VIII GENE LGA 1151 Intel Z170
    CPU:
    Intel i7 6700
    Graphics:
    MSI GTX 1070 Gaming X
    Mobile Phone:
    iOS
    Yup, i am too looking forward to that eagerly. I really hope it helps to unlock the true potential of pascal gpus.
     
  4. canyondust

    canyondust

    Joined:
    May 31, 2016
    Messages:
    172
    Mobo:
    Z170X-UD5 TH
    CPU:
    6700K @ 4.5GHZ
    Graphics:
    GTX1080 (Asus ROG Strix)
    Mac:
    iMac, MacBook, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    PowerBook, Quadra
    Mobile Phone:
    iOS
    Sep 18, 2017 at 8:47 PM #244
    canyondust

    canyondust

    Joined:
    May 31, 2016
    Messages:
    172
    Mobo:
    Z170X-UD5 TH
    CPU:
    6700K @ 4.5GHZ
    Graphics:
    GTX1080 (Asus ROG Strix)
    Mac:
    iMac, MacBook, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    PowerBook, Quadra
    Mobile Phone:
    iOS
    Me too, I've looked everywhere for a MAC video converter and plater that is CUDA aware, as that should be lightning fast, but I guess we'll see what happens :)
     
    umran23 likes this.
  5. AryM10

    AryM10

    Joined:
    Aug 21, 2016
    Messages:
    31
    Mobo:
    ASRock H110M-HDV (BIOS 7.10)
    CPU:
    Intel i5-6500T
    Graphics:
    NVIDIA GTX 660, Intel HD Graphics 530
    Mac:
    MacBook
    Mobile Phone:
    Android, iOS
    Sep 21, 2017 at 5:37 PM #245
    AryM10

    AryM10

    Joined:
    Aug 21, 2016
    Messages:
    31
    Mobo:
    ASRock H110M-HDV (BIOS 7.10)
    CPU:
    Intel i5-6500T
    Graphics:
    NVIDIA GTX 660, Intel HD Graphics 530
    Mac:
    MacBook
    Mobile Phone:
    Android, iOS
    Hi, my config is an i3-6100T, HD 530 & H110M Mobo ¿what's about the NVRAM? ¿How get Hibernation? I tried but stuck o freeze all the times. Thank You!
     

    Attached Files:

    • upload_2017-9-21_10-36-39.png  (97.2 KB, 57 views)
  6. neilryan

    neilryan

    Joined:
    Dec 3, 2016
    Messages:
    51
    Mobo:
    GA H170N Wifi
    CPU:
    Intel i5 6500
    Graphics:
    Intel HD530
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Sep 28, 2017 at 4:50 PM #246
    neilryan

    neilryan

    Joined:
    Dec 3, 2016
    Messages:
    51
    Mobo:
    GA H170N Wifi
    CPU:
    Intel i5 6500
    Graphics:
    Intel HD530
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    hi guys, i've been trying to enable quick sync on my hack as well but i couldn't seem to get it to work. i am stuck at the apple logo, and doesn't get into the login page.

    i use the latest kexts Lilu, Shiki and IntelGraphicsFixup (plus my FakeSMC kext)

    my first confusion is where should I put the kexts. is it /Library/Extensions or /System/Library/Extensions ? i use kextbeast instead of kext utility.

    a.) so i tried putting them in /System/Library/Extensions first (including my FakeSMC kexts) but didn't work
    b.) i put them in /Library/Extensions where my FakeSMC kext is but still didn't work - by the way the reason for this is during the installation of my hackintosh, i was using kextbeast and the instruction was to put kexts in /Library/Extensions
    c.) i put them in both, still doesn't work.

    in all attempts, i also added arg -shikigva. can you help take a look? i attach my config.plist. i also tried booting in -v mode in an attempt to understand what's wrong but i can't figure it out.

    thanks in advance.
    i am on 10.12.6 by the way
     

    Attached Files:

    • neilryan-config.plist   (10.2 KB, 7 views)
    • system-library extension-.JPG  (2.6 MB, 17 views)
    • library-extensions.JPG  (2.6 MB, 16 views)
    • both.JPG  (2.7 MB, 15 views)
    • Screen Shot 2017-09-28 at 11.49.47 PM.png  (77.6 KB, 15 views)
  7. canyondust

    canyondust

    Joined:
    May 31, 2016
    Messages:
    172
    Mobo:
    Z170X-UD5 TH
    CPU:
    6700K @ 4.5GHZ
    Graphics:
    GTX1080 (Asus ROG Strix)
    Mac:
    iMac, MacBook, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    PowerBook, Quadra
    Mobile Phone:
    iOS
    Sep 28, 2017 at 5:21 PM #247
    canyondust

    canyondust

    Joined:
    May 31, 2016
    Messages:
    172
    Mobo:
    Z170X-UD5 TH
    CPU:
    6700K @ 4.5GHZ
    Graphics:
    GTX1080 (Asus ROG Strix)
    Mac:
    iMac, MacBook, MacBook Pro, Mac mini
    Classic Mac:
    PowerBook, Quadra
    Mobile Phone:
    iOS
    I put my FakeSMC in EFI/CLOVER/KEXTS/OTHER (or whatever the proper syntax is)
    and I put the rest of the kexts in /System/Library/Extensions/

    And try this Config (Added GFX0 -> iGPU, Intel GFX Fake ID, -shikigva boot argument)
     

    Attached Files:

  8. neilryan

    neilryan

    Joined:
    Dec 3, 2016
    Messages:
    51
    Mobo:
    GA H170N Wifi
    CPU:
    Intel i5 6500
    Graphics:
    Intel HD530
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Sep 30, 2017 at 10:44 AM #248
    neilryan

    neilryan

    Joined:
    Dec 3, 2016
    Messages:
    51
    Mobo:
    GA H170N Wifi
    CPU:
    Intel i5 6500
    Graphics:
    Intel HD530
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Thanks so much for the help. Unfortunately I'm still stuck at the apple logo.

    I suspect my existing patches may be conflicting with kext and config, I just don't know how.

    so I tried a new route instead.

    1. reinstall Sierra and completed post install with multibeast 9.2 (usually after this my system will not have sound yet)
    2. tested the accelerator with the VDADecoderCheckerSierra, it works so I backed up the system
    3. used Toleda's patch audio_cloverALC-120_v1.0d (this is how I could get sound to work in my system), rebooted and then tested with accelerator, it didn't work anymore.
    4. restored item 2 and then this time, used toleda's patch audio_cloverHDMI-120_v1.0d (this is how I enabled my HDMI audio for my HD530), rebooted and then tested with accelerator, it didn't work anymore.
    5. restored item 2, and then this time, ran multibeast again to install sound driver only, rebooted and got sound working, tested with accelerator, still working.

    this is a long process but worked for me. I will have to figure out how to make my HDMI Audio to work again without breaking the hardware acceleration. I will update this post if I am successful.

    Update (success):
    1. I installed HDMI Audio again and rebooted (and broke the hardware acceleration)
    2. instead of using Kextbeast or kextutilities, I used the terminal commands below instead thanks to RehabMan.

    sudo cp -R kexttobeinstalled.kext /System/Library/Extensions

    3. rebooted, added boot argument shikigva, added the patch change GFX0 to IGPU in clover>acpi
    4. rebooted, tested VDADecoderCheckerSierra, acceleration fully supported, HDMI audio working.

    although when I exported in FCPX the when choosing masterfile (.mov file), a 3 minute video exports in 1 minute. but when choosing apple devices 1080p, better quality (.mp4 file), exporting took 10-12 minutes.

    when I tried the same on a Mac mini i5 late 2012, it export is not as long as this. am I missing something?
     
    Last edited: Oct 1, 2017
  9. neilryan

    neilryan

    Joined:
    Dec 3, 2016
    Messages:
    51
    Mobo:
    GA H170N Wifi
    CPU:
    Intel i5 6500
    Graphics:
    Intel HD530
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Sep 30, 2017 at 11:01 AM #249
    neilryan

    neilryan

    Joined:
    Dec 3, 2016
    Messages:
    51
    Mobo:
    GA H170N Wifi
    CPU:
    Intel i5 6500
    Graphics:
    Intel HD530
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    has anybody been able to enable acceleration with High Sierra? I am holding off updating until there is. :)
     
  10. neilryan

    neilryan

    Joined:
    Dec 3, 2016
    Messages:
    51
    Mobo:
    GA H170N Wifi
    CPU:
    Intel i5 6500
    Graphics:
    Intel HD530
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    Sep 30, 2017 at 6:56 PM #250
    neilryan

    neilryan

    Joined:
    Dec 3, 2016
    Messages:
    51
    Mobo:
    GA H170N Wifi
    CPU:
    Intel i5 6500
    Graphics:
    Intel HD530
    Mac:
    iMac, MacBook Pro, Mac mini
    Mobile Phone:
    iOS
    still no luck getting my both my HDMI Audio and Video Acceleration work at the same time. Has anyone made both to work? just curious if it's even possible.

    I also notice that previously, I could watch trailers in iTunes but now with I can't. iTunes just freezes.

    update (post #248 ) : I can watch trailers again in iTunes after my successful install of both HDMI Audio and hardware acceleration.
     
    Last edited: Oct 1, 2017

Share This Page