Contribute
Register

[Solved] Dell Optiplex 7040 SFF, can't reach installer

Joined
Jan 2, 2019
Messages
19
Motherboard
Dell Optiplex 7040 SFF
CPU
i5-6500
Graphics
Intel integrated
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
This is a graphics issue. Make sure that you have set DVMT Prealloc to at least 64MB.

Pastrychef, I finally got around to fixing the DVMT Prealloc. But now, when I boot into the Apple installer, I see the first +++++++++++ going across the screen, then the computer reboots.

I set the DVMT to 64MB, and my DVMT was located at 0x350 (which i set to 0x2). COuld it be the instructions for "Disable CFG Lock to prevent MSR 0x02 errors on boot"?????
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,348
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Pastrychef, I finally got around to fixing the DVMT Prealloc. But now, when I boot into the Apple installer, I see the first +++++++++++ going across the screen, then the computer reboots.

I set the DVMT to 64MB, and my DVMT was located at 0x350 (which i set to 0x2). COuld it be the instructions for "Disable CFG Lock to prevent MSR 0x02 errors on boot"?????

If possible, it's better to unlock MSR.

Getting stuck at the row of pluses usually indicates an Aptio fix issue. Try a different Aptio fix.
 
Joined
Feb 19, 2016
Messages
18
Motherboard
dell XPS 9360
CPU
i7 7660u
Graphics
iris plus 640
Mobile Phone
  1. iOS
Hi guys,

still been in trouble with this till now... I've set the DVMT to 0x04 wich should be 128Mb...nothing...
the only way I manged to get the installer and than install os, it's by using a dedicate GPU: Asus R7 240 2GB GDDR5...
I'am still working on it because I've only menaged to get the card propely recognized, but I don't have propre accelleration.
But i can work on the iGPU at least ... Hoping so...:crazy:

So there is my plist.. sorry but don't know how to attach the entire EFI folder...

Again I'am sorry for my english

added some pictures too

forgot: as u can see from pictures i had to use an HDMI to DVI adapter because the monitor doesn't have any HDMI port... the DP ports on the PC doesn't work...read somwere the it could cause issues ... any advice?!

thx everyone

Dell 7040 SFF

i5 6600
Intel HD530
Asus R7 240 2GB GDDR5
Crucial BX500 SSD 120GB
Corsair 16GB 3000Mhz
 

Attachments

  • IMG_5128.jpg
    IMG_5128.jpg
    3.1 MB · Views: 30
  • IMG_5129.jpg
    IMG_5129.jpg
    1.7 MB · Views: 20
  • IMG_5130.jpg
    IMG_5130.jpg
    2.1 MB · Views: 27
  • IMG_5131.jpg
    IMG_5131.jpg
    2.3 MB · Views: 28
  • config.plist
    5.6 KB · Views: 17
  • IMG_5128.jpg
    IMG_5128.jpg
    3.1 MB · Views: 29
  • IMG_5129.jpg
    IMG_5129.jpg
    1.7 MB · Views: 18
  • IMG_5130.jpg
    IMG_5130.jpg
    2.1 MB · Views: 25
  • IMG_5131.jpg
    IMG_5131.jpg
    2.3 MB · Views: 23
  • IMG_5132.jpg
    IMG_5132.jpg
    1.8 MB · Views: 17
  • IMG_5133.jpg
    IMG_5133.jpg
    1.9 MB · Views: 18
Last edited:
Joined
Feb 19, 2016
Messages
18
Motherboard
dell XPS 9360
CPU
i7 7660u
Graphics
iris plus 640
Mobile Phone
  1. iOS
ZIP.... it was easy:banghead:
 

Attachments

  • EFI.zip
    5.5 MB · Views: 30

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,348
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Hi guys,

still been in trouble with this till now... I've set the DVMT to 0x04 wich should be 128Mb...nothing...
the only way I manged to get the installer and than install os, it's by using a dedicate GPU: Asus R7 240 2GB GDDR5...
I'am still working on it because I've only menaged to get the card propely recognized, but I don't have propre accelleration.
But i can work on the iGPU at least ... Hoping so...:crazy:

So there is my plist.. sorry but don't know how to attach the entire EFI folder...

Again I'am sorry for my english

added some pictures too

forgot: as u can see from pictures i had to use an HDMI to DVI adapter because the monitor doesn't have any HDMI port... the DP ports on the PC doesn't work...read somwere the it could cause issues ... any advice?!

thx everyone

Dell 7040 SFF

i5 6600
Intel HD530
Asus R7 240 2GB GDDR5
Crucial BX500 SSD 120GB
Corsair 16GB 3000Mhz

Sorry. I don't know how to enable the R7 240.
 
Joined
Feb 19, 2016
Messages
18
Motherboard
dell XPS 9360
CPU
i7 7660u
Graphics
iris plus 640
Mobile Phone
  1. iOS
Sorry. I don't know how to enable the R7 240.
no problem Pastry!!! I'am adventuring patching connectors and other stuffs that I don't understand at all... trusting guides as always lol

my goal is to fully enable the intel HD 530
 
Joined
Jan 2, 2019
Messages
19
Motherboard
Dell Optiplex 7040 SFF
CPU
i5-6500
Graphics
Intel integrated
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I'm not sure why Pazziards' EFI doesn't work for me, but it doesn't. I tried the DVMT preAlloc as 64MB and 128MB, but neither work.

@pastrychef -- where do I find all of the different Aptio fixes so I can troubleshoot with those? SO far I have tried the one from Pazzairds, and the 2 different ones from your EFI downloads. I'm not sure how many files there are to try but I'll gladly try all of them.
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,348
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
I'm not sure why Pazziards' EFI doesn't work for me, but it doesn't. I tried the DVMT preAlloc as 64MB and 128MB, but neither work.

@pastrychef -- where do I find all of the different Aptio fixes so I can troubleshoot with those? SO far I have tried the one from Pazzairds, and the 2 different ones from your EFI downloads. I'm not sure how many files there are to try but I'll gladly try all of them.

Please post your EFI.
 
Joined
Jan 2, 2019
Messages
19
Motherboard
Dell Optiplex 7040 SFF
CPU
i5-6500
Graphics
Intel integrated
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
@pastrychef the EFI is based off of yours, but I added all of the Aptio fixes I could find. I left the "active" one in the Drivers folder, then moved the other files into the Old filevault drivers folder.

I have tried everyone of them, both with 64MB of prealloc memory, and 128MB of memory like @pazziards used on his box. all resulted in sadness.

I've also tried to use the inject nvidia instead of the onboard Intel, and still sadness......
 

Attachments

  • EFI.zip
    36.7 MB · Views: 71
Joined
Feb 19, 2016
Messages
18
Motherboard
dell XPS 9360
CPU
i7 7660u
Graphics
iris plus 640
Mobile Phone
  1. iOS
@TomJones @pastrychef

with this config and by using only the HD530 on HDMI, I've been able to reach the installer and install osX....
but after last reboot when need to configure the PC, it stuck... reboot....

@TomJones hope u r doing a greater job than me
 

Attachments

  • EFI.zip
    4.7 MB · Views: 28
Top