Contribute
Register

[Solved] Dell Optiplex 7040 SFF, can't reach installer

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
14,594
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.1GHz
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook, Mac Pro
Classic Mac
iBook, Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Here is the version that i started to mess with before the Panic and this one boots and works fines the only issue was the Graphics card (Intel HD 530) which is showing 7mb with glitches & artifacts.
Please post the video with the kernel panic so I can see it.

The EFI you keep posting is not good. You are spoofing a laptop IGPU from a different generation of CPU. It's a waste of time trying to fix that.
 
Joined
Feb 21, 2019
Messages
28
Motherboard
Dell Optiplex 7040 SFF
CPU
i5-6500
Graphics
Intel HD 530
Please post the video with the kernel panic so I can see it.

The EFI you keep posting is not good. You are spoofing a laptop IGPU from a different generation of CPU. It's a waste of time trying to fix that.
I found the original EFI online it supposed to be the same desktop, before i updated the Lilu and whatevergreen and deleted
FakePCIID.kext
FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext
As another member recommended so i thought to go back one step when it was at least booting. So i guess i have to find another EFI or start from scratch? There is some posts about this same desktop model, should i find a different one?
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
14,594
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.1GHz
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook, Mac Pro
Classic Mac
iBook, Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
I found the original EFI online it supposed to be the same desktop, before i updated the Lilu and whatevergreen and deleted
FakePCIID.kext
FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext
As another member recommended so i thought to go back one step when it was at least booting. So i guess i have to find another EFI or start from scratch? There is some posts about this same desktop model, should i find a different one?
Please post the video of the kernel panic.
 
Joined
Feb 21, 2019
Messages
28
Motherboard
Dell Optiplex 7040 SFF
CPU
i5-6500
Graphics
Intel HD 530
Here is the clip. Sorry for bad quality i just used my cellphone.
 

Attachments

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
14,594
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.1GHz
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook, Mac Pro
Classic Mac
iBook, Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Here is the clip. Sorry for bad quality i just used my cellphone.
The kernel panic is graphics related. Which graphics port are you using? HDMI? DisplayPort?

Please try with the attached EFI. If you get the same kernel panic, please enter in a fake device-id for IGPU as seen below.
Screen Shot 2020-06-24 at 4.05.07 PM.png

Then, follow the guide below to patch your connectors:
 

Attachments

Joined
Feb 21, 2019
Messages
28
Motherboard
Dell Optiplex 7040 SFF
CPU
i5-6500
Graphics
Intel HD 530
The kernel panic is graphics related. Which graphics port are you using? HDMI? DisplayPort?

Please try with the attached EFI. If you get the same kernel panic, please enter in a fake device-id for IGPU as seen below.
View attachment 477864

Then, follow the guide below to patch your connectors:
I'm using DisplayPort PC to DisplayPort monitor with regular DisplayPort cable no adapting.
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
14,594
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.1GHz
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook, Mac Pro
Classic Mac
iBook, Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
I'm using DisplayPort PC to DisplayPort monitor with regular DisplayPort cable no adapting.
If you still get the same graphics error on boot, it's likely that your connectors need patching. Please see the guide I linked to above.
 
Joined
Feb 21, 2019
Messages
28
Motherboard
Dell Optiplex 7040 SFF
CPU
i5-6500
Graphics
Intel HD 530
If you still get the same graphics error on boot, it's likely that your connectors need patching. Please see the guide I linked to above.
Hey pastrychef!
I finally got the Intel HD 530 to show 1536mb and no artifacts. I combined your EFI (added only USB fix kext) with some other member's config.list (I think the member did the patching already) and runs fine now. Only weird thing is i have 4gb ram installed but it is showing 8gb? and no sound but i don't care about the sound. I will attach my EFI for you to look at or anyone might find it helpful. I'm using one of the displayports not HDMI. Thank you for your help!
 

Attachments

Last edited:

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
14,594
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.1GHz
Graphics
Radeon VII
Mac
MacBook, Mac Pro
Classic Mac
iBook, Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Hey pastrychef!
I finally got the Intel HD 530 to show 1536mb and no artifacts. I combined your EFI (added only USB fix kext) with some other member's config.list (I think the member did the patching already) and runs fine now. Only weird thing is i have 4gb ram installed but it is showing 8gb? and no sound but i don't care about the sound. I will attach my EFI for you to look at or anyone might find it helpful. I'm using one of the displayports not HDMI. Thank you for your help!
If this config.plist is working for you, it means that you did not set DVMT prealloc to 64MB or higher in BIOS.

It is still using the incorrect ig-platform-id. I fixed it and cleaned up the config.plist a bit. Please try.
 

Attachments

Joined
Feb 21, 2019
Messages
28
Motherboard
Dell Optiplex 7040 SFF
CPU
i5-6500
Graphics
Intel HD 530
Thank you! I just tried the last EFI it works but monitor is not waking up when it enters saving mode.The intel HD 530 still showing 1536mb and the weird ram amplified size :lol:. What is the advantage of setting the DVMT prealloc in this machine? There is no option in this desktop's bios to adjust that.
 
Last edited:
Top