Contribute
Register

[Solved] Built-in Sound not working in El Capitan (mobo GA-P55M-UD2)

Joined
Jan 29, 2012
Messages
140
Motherboard
GA-Z97-HD3
CPU
i5-4690K
Graphics
RX 580
Mac
iMac, MacBook, Mac mini
Mobile Phone
Android, iOS
I have a question for any of the experts here: I have not been able to set up the buil-in sound in my hackintosh (mobo GA-P55M-UD2) neither in Yosemite nor El Capitan. According to the mobo specifications, built-in sound is supposed to be based on Realtek ALC 888B. Whew I look at the system report in 10.11 it says that the audio ID is 887. I checked in Windows and it says the same thing in the device ID (in device manager). To overcome the sound issue, I installed a Sabrent USB sound device, but sometimes apps like GarageBand don't like it and after a while the sound stops being heard. I plug in speakers to the built-in speaker connectors but obviously don't work in Mac OS since in System Preferences the only sound output device recognized is the USB sound device. What fix would you recommend to try?
 
Joined
Mar 19, 2014
Messages
1,002
Motherboard
Dell XPS 15 7590 - Clover
CPU
i7-9980HK
Graphics
HD 630 + GTX 1650
Mac
iMac, MacBook Pro
Classic Mac
Apple
Mobile Phone
iOS
Built-in Sound not working in El Capitan (mobo GA-P55M-UD2)

I have a question for any of the experts here: I have not been able to set up the buil-in sound in my hackintosh (mobo GA-P55M-UD2) neither in Yosemite nor El Capitan. According to the mobo specifications, built-in sound is supposed to be based on Realtek ALC 888B. Whew I look at the system report in 10.11 it says that the audio ID is 887. I checked in Windows and it says the same thing in the device ID (in device manager). To overcome the sound issue, I installed a Sabrent USB sound device, but sometimes apps like GarageBand don't like it and after a while the sound stops being heard. I plug in speakers to the built-in speaker connectors but obviously don't work in Mac OS since in System Preferences the only sound output device recognized is the USB sound device. What fix would you recommend to try?
887 is a very supported audio codec, see here:

http://www.tonymacx86.com/audio/143757-audio-realtek-alc-applehda-guide.html
 
Joined
Jan 29, 2012
Messages
140
Motherboard
GA-Z97-HD3
CPU
i5-4690K
Graphics
RX 580
Mac
iMac, MacBook, Mac mini
Mobile Phone
Android, iOS
Built-in Sound not working in El Capitan (mobo GA-P55M-UD2)

I tried the cloverALC/Clover patched method but I still not see the built in sound device as an available output device. Attached is the command that I ran, the EFI clover folder, the terminal exported text, the AppleHDA.kext and the ioreg for the benefit of those that would like to help me. The audio ID appearing in the About My Mac/System Report is 887. According to Gigabyte, the following are the mobo audit specifications:

Audio

Realtek ALC888B codec
High Definition Audio
2/4/5.1/7.1-channel
Support for S/PDIF In/Out
Support for CD In
 

Attachments

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,949
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Built-in Sound not working in El Capitan (mobo GA-P55M-UD2)

I tried the cloverALC/Clover patched method but I still not see the built in sound device as an available output device. Attached is the command that I ran, the EFI clover folder, the terminal exported text, the AppleHDA.kext and the ioreg for the benefit of those that would like to help me. The audio ID appearing in the About My Mac/System Report is 887. According to Gigabyte, the following are the mobo audit specifications:

Audio

Realtek ALC888B codec
High Definition Audio
2/4/5.1/7.1-channel
Support for S/PDIF In/Out
Support for CD In
Strange layout-id you've chosen to use (0x0377).
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,949
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Built-in Sound not working in El Capitan (mobo GA-P55M-UD2)

What is HDAEnabler7.kext? Are you sure that's not interfering?
HDA enablers are a bad idea, but in this case the layout-id is coming from HDEF._DSM in DSDT.
 

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,261
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
Built-in Sound not working in El Capitan (mobo GA-P55M-UD2)

IThe audio ID appearing in the About My Mac/System Report is 887.
Edit dsdt/HDEF/layout-id/0x01, 0x00, 0x00, 0x00 (replace: 0x77, 0x03, 0x00, 0x00)
 
Joined
Jan 29, 2012
Messages
140
Motherboard
GA-Z97-HD3
CPU
i5-4690K
Graphics
RX 580
Mac
iMac, MacBook, Mac mini
Mobile Phone
Android, iOS
Built-in Sound not working in El Capitan (mobo GA-P55M-UD2)

Strange layout-id you've chosen to use (0x0377).
I did not choose the lay-out, I understand it was defined like that by the person that created the DSDT and published it in tonymac site.
 
Top