Contribute
Register

[solved] Boot Glitch and Screen Flickering with the HD4600 Mobile

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,093
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Okay I've made all the changes you suggested.

Using 0x0d260007 caused the graphical glitches to be much stronger, and basically make the laptop unusable, so I had to switch back.

Did you forget to set DVMT-prealloc to 64mb?
 
Joined
Apr 5, 2011
Messages
49
Motherboard
Lenovo Y520-15ikbm (Clover UEFI)
CPU
i7-7700HQ
Graphics
HD 630 + GTX 1060 1920x1080
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Thanks to RehabMan I can confirm that with platformID 0x04260000 there are no more glitches.
 
Joined
Dec 9, 2013
Messages
101
Motherboard
Laptop: Asus GL551JW (Clover)
CPU
I7 4720HQ (2.6GHz, max 3.6GHz)
Graphics
Nvidia 960M/Intel HD4600, 1920x1080
Here is what I've tried so far:

CSM on / off - glitches
Using platformID 0x0a260006 or 0x0d260007 - glitches
Using platformID 0x0d220003 + Inject EDID - no glitches, but no brightness control
Using platformID 0x0a260006 with reduced resolution 1600x900 - no glitches
IntelGraphicsFixup.kext fixes scrambled screen at boot, but there are still glitches at runtime


By glitches do you mean the screen flickering? Or do you even experience that?
With CSM on I lose the boot glitches, but experience flickering.
I haven't tried 0x0d220003 but brightness is a requirement for me anyway.
Just tried the reduced resolution and it appears to stop the screen flickering too. The apple logo is still messed on boot though, but I'm not fussed over that. As soon as I set it to 1920x1080 the flickering starts.

Unfortunately I need the full resolution for graphics stuff... I wonder what the difference is?

Woops, just saw your latest post. Gonna try that now.
 
Joined
Dec 9, 2013
Messages
101
Motherboard
Laptop: Asus GL551JW (Clover)
CPU
I7 4720HQ (2.6GHz, max 3.6GHz)
Graphics
Nvidia 960M/Intel HD4600, 1920x1080
Thanks to RehabMan I can confirm that with platformID 0x04260000 there are no more glitches.
Can you share your config.plist and DSDT/SSDT files?

And does brightness work?

Also, did you compile Lilu and IntelGraphicsFixUp? Or are you just using version 1.1.7?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,093
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Nope, first thing I did.

Keep in mind that any BIOS setting change requires re-extract/re-patch ACPI.
If you have an issue, you must provide "Problem Reporting" files as per FAQ.
 
Joined
Dec 9, 2013
Messages
101
Motherboard
Laptop: Asus GL551JW (Clover)
CPU
I7 4720HQ (2.6GHz, max 3.6GHz)
Graphics
Nvidia 960M/Intel HD4600, 1920x1080
Keep in mind that any BIOS setting change requires re-extract/re-patch ACPI.
If you have an issue, you must provide "Problem Reporting" files as per FAQ.
Yes I realise that. I'm hot patching so ideally that isn't an issue.

I'm waiting on @tuxtard as they have the exact same laptop as me, hence their solution should work for me.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,093
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Joined
Apr 5, 2011
Messages
49
Motherboard
Lenovo Y520-15ikbm (Clover UEFI)
CPU
i7-7700HQ
Graphics
HD 630 + GTX 1060 1920x1080
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Yes I realise that. I'm hot patching so ideally that isn't an issue.

I'm waiting on @tuxtard as they have the exact same laptop as me, hence their solution should work for me.

Here is my complete CLOVER folder. Everything should work except WiFi and probably HDMI audio because I didn't bother with that. If you get a scrambled screen upon startup you will have to put it to sleep and wake it up. After you wake it up screen should be fine.
 

Attachments

  • CLOVER.zip
    2.2 MB · Views: 58

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,093
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
If you get a scrambled screen upon startup you will have to put it to sleep and wake it up. After you wake it up screen should be fine.

Enable CSM/legacy boot in BIOS.
 
Top