Contribute
Register

[solved] ALC668 - AppleALC - not working

Status
Not open for further replies.
Joined
Oct 12, 2012
Messages
193
Motherboard
HP Probook 440 G5
CPU
i7
Graphics
Intel UHD 620
Mobile Phone
  1. iOS
Hi, On my Dell XPS 13 9333, I have previously been running High Sierra, just upgraded to Mojave, sound stopped working with patched HDA, now trying to get AppleALC working. I have removed all previous audio patches (I think), restored a fresh Mojave AppleHDA kext, have the latest AppleALC.kext and Lilu.kext, but still unsure what I am doing wrong, if someone could point me in the right direction please? Debug logs attached.

Regards.
 

Attachments

  • debug_26600.zip
    1.7 MB · Views: 172

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
25,993
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi, On my Dell XPS 13 9333, I have previously been running High Sierra, just upgraded to Mojave, sound stopped working with patched HDA, now trying to get AppleALC working. I have removed all previous audio patches (I think), restored a fresh Mojave AppleHDA kext, have the latest AppleALC.kext and Lilu.kext, but still unsure what I am doing wrong, if someone could point me in the right direction please? Debug logs attached.

Regards.
you may want to look into Whatever Green kexts:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-booting-the-os-x-installer-on-laptops-with-clover.148093/
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
184,623
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hi, On my Dell XPS 13 9333, I have previously been running High Sierra, just upgraded to Mojave, sound stopped working with patched HDA, now trying to get AppleALC working. I have removed all previous audio patches (I think), restored a fresh Mojave AppleHDA kext, have the latest AppleALC.kext and Lilu.kext, but still unsure what I am doing wrong, if someone could point me in the right direction please? Debug logs attached.

Regards.

You are injecting layout-id=1. It is not valid for AppleALC, ALC668.
Note:
Screen Shot 2018-09-29 at 7.09.05 AM.png
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
184,623
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Yes, I wasn’t sure about that. Are you showing me what the correct layout IDs are below? If so, what is the correct layout ID?

That is the Info.plist from AppleALC sources (Resources/ALC668/Info.plist). It has the list of valid layout-id values. Please note that layout-id=1 is not one of them.
 
Joined
Dec 19, 2011
Messages
50
Motherboard
Dell Inspiron 7537; Lenovo T430
CPU
Intel(R) Core(TM) i7-4500U CPU @ 1.80GHz; Intel Core i5
Graphics
Intel HD 4400; Intel HD 4000
Mac
  1. MacBook
Mobile Phone
  1. iOS
Yes, I wasn’t sure about that. Are you showing me what the correct layout IDs are below? If so, what is the correct layout ID?
Please refer here, try all possible layout mentioned
 
Joined
Oct 12, 2012
Messages
193
Motherboard
HP Probook 440 G5
CPU
i7
Graphics
Intel UHD 620
Mobile Phone
  1. iOS
That is the Info.plist from AppleALC sources (Resources/ALC668/Info.plist). It has the list of valid layout-id values. Please note that layout-id=1 is not one of them.
Thanks, I will try those and report back, just checking that I am putting the layout ID in the correct place / format?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
184,623
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks, I will try those and report back, just checking that I am putting the layout ID in the correct place / format?

There are many different ways to inject layout-id (Devices/Arbitrary, Devices/Properties, Devices/AddProperties, ACPI [patching or SSDT], Devices/Audio/Inject, AppleALC kernel flag 'alcid'). All of them, done properly, are equivalent.

Easiest is probably config.plist/Devices/Audio/Inject=<the-layout-id>
 
Joined
Oct 12, 2012
Messages
193
Motherboard
HP Probook 440 G5
CPU
i7
Graphics
Intel UHD 620
Mobile Phone
  1. iOS
Sounds is now working, using layout ID 3. Thank you so much for the assistance.
Regards.
 
Status
Not open for further replies.
Top