Contribute
Register

SMBIOS iMacPro1,1 + Vega 56/6900XT: NO HEVC/H265 acceleration

Joined
Dec 31, 2013
Messages
793
Motherboard
Huawei Matebook D
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620
Mobile Phone
  1. iOS
Hi there!

Basically I have a couple of hackintosh configured with SMBIOS iMacPro1,1 without iGPU.
With these machines HEVC or H265 hardware acceleration in Final Cut Pro doesn't work both in Catalina and Big Sur.
H264 acceleration works in FCP.

H265 works in something like Handbrake exporting in H265 (videotoolbox) BUT never in Final Cut Pro. In FCP these outputs use software render and are eternal.
This happens both with a Radeon RX Vega 56 8GB and a Radeon RX 6900 XT 16GB.
The system works fine for everything but H265 in FCP.
I tried adding a kext called HEVC enabler but it doesn't make any difference.

Anyone has a clue how to enable H265 acceleration in FCP?
Thanks a lot everyone.
 
Joined
Aug 24, 2015
Messages
26
Motherboard
Asus Z490 TUF (WiFi)
CPU
i9-10850K
Graphics
RX 6900 XT
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Some codecs require T2 chip to work in some applications. This is probably why we can't get 4K output on Netflix with working DRM. Please try a 1080p HEVC exporting and see if this is working.
 
Joined
Nov 17, 2016
Messages
49
Motherboard
Asus H170i Plus D3 - Bios 0608 - Clover UEFI
CPU
I7 6700K
Graphics
Zotac GTX 980Ti / HD Graphics 530
I also updated my graphics card to 6900XT. Its working fine but i don't have acceleration for HEVC and H264. Do I need to to something else except entering bootarg for pikera?
 
Top