Contribute
Register

Skylake HWP Enable

Joined
May 25, 2017
Messages
12
Motherboard
Dell Precision 3510(Clover)
CPU
i7 6700hq
Graphics
Intel 530, W5130m (1920x1080)
Here is my log. Would you guys tell me how to enable HWP correctly? I've already enable HWP and modified HWP value (0x80002301) with clover configurator. But the HWP value in log was a different one (0x20232308). I used MBP 13,3 as SMBIOS.
 

Attachments

Last edited:
Joined
Dec 12, 2013
Messages
1
Motherboard
Asus h110m-c/BR
CPU
i7 6700k
Graphics
geforce 1050 2gb
Mac
iMac
Please help!!
I tried several ways to activate the turbo boost on the Skylake i7 6700k and I could not, does anyone have a complete tutorial on how to do this?
 
Joined
Jun 3, 2017
Messages
23
Motherboard
GA-Z170M-D3H
CPU
6700k
Graphics
R9 270X
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hi,

I have a speedstep problem where my 6700k goes to 4 gHz and after a while fluctuates between 4 and 0,8 gHz.
I successfully have HWP running and I looked up my cpu to 4 gHz with HWPValue to 0x00002828,
but still, it still fluctuates between 4 and 0,8 gHz.
I tried disable everything speedstep and EIST related parameter in the BIOS, and also nullCPUPowerManagment.kext and before that, removing a few Apple kexts power related.
Does anyone has this problem? Any idea?

Thanks in advance.

PS: This fluctuation happens in every CPU heavy program like Cinebench, blender cpu rendering, prime 95...
 
Joined
Jun 24, 2011
Messages
69
Motherboard
GA Z170X-Ultra Gaming
CPU
i7-6700K
Graphics
GTX 1050 Ti
Mobile Phone
Android
I am on high sierra and this thread has allowed me to stress test my mac without it restarting now, which is great. Before, the temps would hit 73 and the computer would reset.

Now it chugs along at 73 and 4.2ghz much better under the 'yes' stress test.

However, in windows the CPU clocks up to 4.5ghz. Is it safe to put the value in for 4.5ghz? (2D I guess) Currently I'm on the same as the one you posted in your example.
 
Joined
Jan 27, 2019
Messages
1
Motherboard
xiaomi
CPU
m3-6y30
Graphics
intel hd 515
Hi Guys,

Does anyone know how to restore CPU state (not reboot system)?
My CPU model is 6y30 (0.9GHz~2GHz), when execute 'kextload HWPEnabler.kext', frequency changeto (0.5GHz~2GHz), that's what I want, more power save.:D

but when execute 'kextunload HWPEnabler.kext', it not change back(0.9G~2G)
so how switch it at anytime?
 
Last edited:
Joined
Jun 20, 2014
Messages
978
Motherboard
Gigabyte Aero 15X v8-BK4K4P
CPU
i7-8750H
Graphics
UHD 630 / GTX 1070 Max-Q / 4K
@shuhung

I have compiled HWPEnabler with PM calls. Can you try it and tell me the output when your machine comes out of sleep.

It should say something like "HWPEnabler: Changing power state to x"

I'm thinking I can just set MSR_IA32_PM_ENABLE when it comes out of sleep.

You can get the output by running the following line from Terminal
Code:
log show --predicate 'process == "kernel" AND (eventMessage CONTAINS "HWPEnabler")' --style syslog --source --last boot
 
Joined
Oct 26, 2013
Messages
946
Motherboard
MSI B250M PRO-VHD
CPU
i3-7100
Graphics
RX 570
@shuhung

I have compiled HWPEnabler with PM calls. Can you try it and tell me the output when your machine comes out of sleep.

It should say something like "HWPEnabler: Changing power state to x"

I'm thinking I can just set MSR_IA32_PM_ENABLE when it comes out of sleep.

You can get the output by running the following line from Terminal
Code:
log show --predicate 'process == "kernel" AND (eventMessage CONTAINS "HWPEnabler")' --style syslog --source --last boot
Thanks,

Installed kext into /L/E, but HWP not work after sleep
400752
 
Joined
Jun 20, 2014
Messages
978
Motherboard
Gigabyte Aero 15X v8-BK4K4P
CPU
i7-8750H
Graphics
UHD 630 / GTX 1070 Max-Q / 4K
Thanks,

Installed kext into /L/E, but HWP not work after sleep
That's weird. I'm pretty sure I implemented it correctly. Please try the attached.
 
Joined
Oct 26, 2013
Messages
946
Motherboard
MSI B250M PRO-VHD
CPU
i3-7100
Graphics
RX 570
That's weird. I'm pretty sure I implemented it correctly. Please try the attached.
Same result, HWP not work after wakeup, use Hackintool to resume HWP functional, work fine.
400772
 
Top