Skylake HWP Enable

Discussion in 'Overclocking' started by kolyapatrik, Feb 14, 2017.

  1. jumper981

    jumper981

    Joined:
    May 31, 2013
    Messages:
    18
    Mobo:
    ASRock Z170 Extreme 4
    CPU:
    Intel i7 6700K
    Graphics:
    GTX 1070
    Mac:
    iMac
    Classic Mac:
    Lisa
    Mobile Phone:
    iOS
    Jun 18, 2017 at 1:30 PM #171
    jumper981

    jumper981

    Joined:
    May 31, 2013
    Messages:
    18
    Mobo:
    ASRock Z170 Extreme 4
    CPU:
    Intel i7 6700K
    Graphics:
    GTX 1070
    Mac:
    iMac
    Classic Mac:
    Lisa
    Mobile Phone:
    iOS
    With X86Injector isn't pure HWP right ?
    is now my PM proper like the 17,1 with my same CPU model?
     
    Last edited: Jun 18, 2017
  2. pH24

    pH24

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    112
    Mobo:
    Gigabyte B250M D3H
    CPU:
    Pentium G4600 (Kabylake)
    Graphics:
    Intel HD 630
    Mobile Phone:
    Other
    Jun 18, 2017 at 1:45 PM #172
    pH24

    pH24

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    112
    Mobo:
    Gigabyte B250M D3H
    CPU:
    Pentium G4600 (Kabylake)
    Graphics:
    Intel HD 630
    Mobile Phone:
    Other
    Yeah. I have to use the patch to enable XCPM for Pentium and another patch for xcpm_idle. But AppleIntelCPU.kext still reports hwp disabled. result of "sysctl machdep.xcpm" is 1. So xcpm is on.
     
  3. shuhung

    shuhung

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    331
    Mobo:
    MSI B250M PRO-VDH
    CPU:
    i3 7100
    Graphics:
    HD630
    Jun 18, 2017 at 2:18 PM #173
    shuhung

    shuhung

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    331
    Mobo:
    MSI B250M PRO-VDH
    CPU:
    i3 7100
    Graphics:
    HD630
    Personally, native Apple HWP should not be call pure HWP.

    iMac 17,1 does not support HWP, mixed others supported SMBIOS plist settings and rename it to support iMac17,1.
     
  4. shuhung

    shuhung

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    331
    Mobo:
    MSI B250M PRO-VDH
    CPU:
    i3 7100
    Graphics:
    HD630
    Jun 18, 2017 at 2:30 PM #174
    shuhung

    shuhung

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    331
    Mobo:
    MSI B250M PRO-VDH
    CPU:
    i3 7100
    Graphics:
    HD630
    XCPM bootstrap patch for 10.12.x only, not work in 10.11.x which need clover boot flag -xcpm to enable XCPM function.

    It only indicated XCPM is on, need check others settings, like io_epp_boost_enabled, ring_boost_enabled, see below png
    upload_2017-6-18_21-24-18.png
     
  5. pH24

    pH24

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    112
    Mobo:
    Gigabyte B250M D3H
    CPU:
    Pentium G4600 (Kabylake)
    Graphics:
    Intel HD 630
    Mobile Phone:
    Other
    Jun 18, 2017 at 2:37 PM #175
    pH24

    pH24

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    112
    Mobo:
    Gigabyte B250M D3H
    CPU:
    Pentium G4600 (Kabylake)
    Graphics:
    Intel HD 630
    Mobile Phone:
    Other
    Yeah. I am using 10.12 only. Here's my output. Anything special to look out to? I think mine is quite same as yours.
    [​IMG]
     
  6. jumper981

    jumper981

    Joined:
    May 31, 2013
    Messages:
    18
    Mobo:
    ASRock Z170 Extreme 4
    CPU:
    Intel i7 6700K
    Graphics:
    GTX 1070
    Mac:
    iMac
    Classic Mac:
    Lisa
    Mobile Phone:
    iOS
    Jun 18, 2017 at 3:02 PM #176
    jumper981

    jumper981

    Joined:
    May 31, 2013
    Messages:
    18
    Mobo:
    ASRock Z170 Extreme 4
    CPU:
    Intel i7 6700K
    Graphics:
    GTX 1070
    Mac:
    iMac
    Classic Mac:
    Lisa
    Mobile Phone:
    iOS
    Fine,@shuhung,thanks for enabling my PM and your responses.
     
  7. shuhung

    shuhung

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    331
    Mobo:
    MSI B250M PRO-VDH
    CPU:
    i3 7100
    Graphics:
    HD630
    Jun 18, 2017 at 3:04 PM #177
    shuhung

    shuhung

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    331
    Mobo:
    MSI B250M PRO-VDH
    CPU:
    i3 7100
    Graphics:
    HD630
    No, everything look good.
     
  8. pH24

    pH24

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    112
    Mobo:
    Gigabyte B250M D3H
    CPU:
    Pentium G4600 (Kabylake)
    Graphics:
    Intel HD 630
    Mobile Phone:
    Other
    Jun 18, 2017 at 3:27 PM #178
    pH24

    pH24

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    112
    Mobo:
    Gigabyte B250M D3H
    CPU:
    Pentium G4600 (Kabylake)
    Graphics:
    Intel HD 630
    Mobile Phone:
    Other
    But hwp is not enabled here. :( BTW, what's the steady power draw for you when HWP is enabled and system is idle.
     
  9. shuhung

    shuhung

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    331
    Mobo:
    MSI B250M PRO-VDH
    CPU:
    i3 7100
    Graphics:
    HD630
    Jun 18, 2017 at 4:11 PM #179
    shuhung

    shuhung

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    331
    Mobo:
    MSI B250M PRO-VDH
    CPU:
    i3 7100
    Graphics:
    HD630
    Upload your X86PlatformPluginInjector.kext and config.plist may help.

    Attached png is Pentium G4400 with SMBIOS HWP enabled
     

    Attached Files:

    • G4400 MBP132 EPP C0.png  (49.7 KB, 39 views)
  10. pH24

    pH24

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    112
    Mobo:
    Gigabyte B250M D3H
    CPU:
    Pentium G4600 (Kabylake)
    Graphics:
    Intel HD 630
    Mobile Phone:
    Other
    Jun 19, 2017 at 1:05 AM #180
    pH24

    pH24

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    112
    Mobo:
    Gigabyte B250M D3H
    CPU:
    Pentium G4600 (Kabylake)
    Graphics:
    Intel HD 630
    Mobile Phone:
    Other
    Here it is. BTW, I am using the MacPro6,1 SMBIOS.
    The XCPM patch is not enabled by default. I turn it on manually. Just to let you know, XCPM is not the culprit here. XCPM definitely gets loaded.
     

    Attached Files:

    Last edited: Jun 19, 2017

Share This Page