Contribute
Register

Setting up graphics acceleration for Intel HD 4600

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,093
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Sir, My Graphics is HD 4400 Desktop

Desktop HD4400 requirements:
- config.plist/Graphics/Inject/Intel=true
- config.plist/Graphics/ig-platform-id=0x0d220003
- config.plist/Devices/FakeID/IntelGFX=0x04128086
- BIOS DVMT-prealloc 64mb
- digital connection to your monitor (VGA not supported)
- VT-d disabled or use dart=0

- FakePCIID.kext + FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext
or
- WhateverGreen.kext + Lilu.kext (preferred)
 
Joined
Sep 16, 2015
Messages
5
Motherboard
Asus H97M-E
CPU
i5 4440
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Desktop HD4400 requirements:
- config.plist/Graphics/Inject/Intel=true
- config.plist/Graphics/ig-platform-id=0x0d220003
- config.plist/Devices/FakeID/IntelGFX=0x04128086
- BIOS DVMT-prealloc 64mb
- digital connection to your monitor (VGA not supported)
- VT-d disabled or use dart=0

- FakePCIID.kext + FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext
or
- WhateverGreen.kext + Lilu.kext (preferred)
Woow! sir, you are awesome :)
I follow that instruction, now my graphics is fully working but sir HDMI audio is not working. I used whatevergreen.kext + lilu.kext or appleALC with clover audio layout 7. onboard audio working just fine but what should I do for HDMI audio?
 

Attachments

  • Screen Shot 2018-09-25 at 10.35.48 PM.png
    Screen Shot 2018-09-25 at 10.35.48 PM.png
    2.4 MB · Views: 618
  • Screen Shot 2018-09-25 at 10.35.37 PM.png
    Screen Shot 2018-09-25 at 10.35.37 PM.png
    2.8 MB · Views: 487
  • Screen Shot 2018-09-25 at 10.35.21 PM.png
    Screen Shot 2018-09-25 at 10.35.21 PM.png
    2.8 MB · Views: 484
  • EFI.zip
    21 MB · Views: 156
Last edited:
Joined
Jul 24, 2014
Messages
21
Motherboard
Gigabyge GA-Z97-H3D
CPU
i5-4570
Graphics
HD4 000
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Lisa
  2. SE
  3. XL
Mobile Phone
  1. iOS
vPro has nothing to do with the IMEI being present/not present.

Hello Rehabman,

I read a number of articles linking vPro the the Intel Management Engine like this one. My understanding at this stage is that the Intel Management Engine required processor features and BIOS support.

In an other thread you mentioned that the HD4600 acceleration required MEI (Management Engine Interface - right?) and I had come to think that since the processor on that system didn't have vPro… the system didn't have ME enabled.

If vPro has nothing to do with MEI, I am back to square 1 in understanding why my HD4600 doesn't work on my i5-4460 based system.

Cheers,
 
Joined
Mar 16, 2017
Messages
218
Motherboard
GA-Z87X-UD4H
CPU
i5-4570
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Desktop HD4600 requirements:
- config.plist/Graphics/Inject/Intel=true
- config.plist/Graphics/ig-platform-id=0x0d220003
- config.plist/Devices/FakeID/IntelGFX=0
- BIOS DVMT-prealloc 64mb
- digital connection to your monitor (VGA not supported)
- VT-d disabled or use dart=0

WhateverGreen.kext + Lilu.kext also help fix a few issues...

If I have RX580, do I need to edit my config.plist?
 
Joined
Oct 9, 2015
Messages
31
Motherboard
Dell Inspiron 530 - G33M03 motherboard
CPU
E5450
Graphics
Geforce 210
Mobile Phone
  1. Android
Hi RehabMan

I have Dell Optiplex 9020 SFF system with Haswel Intel I5 4750 Processor and Intel HD 4600 Graphics. I successfully installed Mojave, I was able to make audio, network and USB3 work; Graphics kind of working but not properly. According to you there is a need to digital connection but this system doesn't have it and I don't have any choice other than VGA.
I setup the config.plist according to your
- config.plist/Graphics/Inject/Intel=true
- config.plist/Graphics/ig-platform-id=0x0d220003
- config.plist/Devices/FakeID/IntelGFX=0x04128086

But system reboots constantly in loop with above settings. If I use ig-platform-id=0xE0000000 then it boots but shows only 6mb memory. I also have whaterevergreen.kext and Lulu.kext installed in the /L/E. My EFI Folder is attached for review.
 

Attachments

  • EFI-9020-Optiplex.zip
    26.1 MB · Views: 84
Last edited:
Joined
Jul 24, 2017
Messages
2
Motherboard
Asus
CPU
i5 4460
Graphics
HD 4600
In my case the CPU is i5 4460 with the intel HD 4600 the prbolem was solved with having WhateverGreen and setting
igfxgl=0 to disable Metal support on Intel.
 
Joined
May 4, 2019
Messages
1
Motherboard
W65_W670SR
CPU
i7-4700MQ
Graphics
HD4600
Desktop HD4400 requirements:
- config.plist/Graphics/Inject/Intel=true
- config.plist/Graphics/ig-platform-id=0x0d220003
- config.plist/Devices/FakeID/IntelGFX=0x04128086
- BIOS DVMT-prealloc 64mb
- digital connection to your monitor (VGA not supported)
- VT-d disabled or use dart=0

- FakePCIID.kext + FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext
or
- WhateverGreen.kext + Lilu.kext (preferred)

Dear sir,

My problem is with graphics acceleration (only 7MB), my card is the HD4600, what are the settings for acceleration to occur?


My laptop:
Avell Titanium B155
i7 4700MQ
16GB ram
Intel graphics HD4600
motherboard W65_W670SR
 

Attachments

  • imgMojave.jpg
    imgMojave.jpg
    54.1 KB · Views: 144
Joined
Nov 19, 2015
Messages
8
Motherboard
asus z97a
CPU
i7-4790
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. Mac mini
  4. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. Android
HD4600 does not require FakeID.
0xa260006 is for laptops. Desktops use 0x0d220003.
No need for patched AppleGraphicsControl.kext.
Nvidia + Intel graphics: Intel must be primary
-ncpi does nothing and you don't need ncpi either.

Desktop HD4600 requirements:
- config.plist/Graphics/Inject/Intel=true
- config.plist/Graphics/ig-platform-id=0x0d220003
- config.plist/Devices/FakeID/IntelGFX=0
- BIOS DVMT-prealloc 64mb
- digital connection to your monitor (VGA not supported)
- VT-d disabled or use dart=0
Genius.Worked like a charm!
 
Joined
Jan 21, 2012
Messages
1,000
Motherboard
HP 8300 Elite
CPU
i5-3570
Graphics
GT 710
Mobile Phone
  1. Android
Hi RehabMan

I have Dell Optiplex 9020 SFF system with Haswel Intel I5 4750 Processor and Intel HD 4600 Graphics. I successfully installed Mojave, I was able to make audio, network and USB3 work; Graphics kind of working but not properly. According to you there is a need to digital connection but this system doesn't have it and I don't have any choice other than VGA.
I setup the config.plist according to your
- config.plist/Graphics/Inject/Intel=true
- config.plist/Graphics/ig-platform-id=0x0d220003
- config.plist/Devices/FakeID/IntelGFX=0x04128086

But system reboots constantly in loop with above settings. If I use ig-platform-id=0xE0000000 then it boots but shows only 6mb memory. I also have whaterevergreen.kext and Lulu.kext installed in the /L/E. My EFI Folder is attached for review.

See Golden build -
- and the spinoff thread deals with using just the on board gpu
 
Top