Contribute
Register

<< Solved >> Screen sleep stopped working after update to mac os Catalina 10.15.4

Joined
Nov 29, 2017
Messages
59
Motherboard
GA-H270N-WiFi
CPU
i5-7400
Graphics
Intel HD630
These are the builds I made of latest WhateverGreen and Lilu kexts.

Add igfxonln=1 to boot args or force-online to device properties to fix the problem.

With this I have HDMI audio working again!

And don't forget to remove the "CNConnectorAlwaysConnected" if you added it.

Edit: You can only use the boot arg with this beta build, the “force-online” is not working in this build.
 

Attachments

  • Lilu.kext.zip
    315.3 KB · Views: 149
  • WhateverGreen.kext.zip
    240 KB · Views: 147
Last edited:
Joined
Apr 15, 2017
Messages
25
Motherboard
Asus Maximus VIII Gene Z170
CPU
i7-6700K
Graphics
HD 530
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
This is a build I made of latest WhateverGreen and Lilu kexts.

Add igfxonln=1 to boot args or force-online to device properties to fix the problem.

With this I have audio HDMI working again!

And don't forget to remove the "CNConnectorAlwaysConnected" if you added it.
Yeap i built the kexts from source too and i can confirm that on my rig it is working

Off course i am still referring to screen sleep and not system sleep. System sleep has never worked for my igpu only configuration.
 
Joined
Jan 13, 2020
Messages
7
Motherboard
MSI Z390 Gaming Plus
CPU
i7-9700K
Graphics
UHD 630
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
This is a build I made of latest WhateverGreen and Lilu kexts.

Add igfxonln=1 to boot args or force-online to device properties to fix the problem.

With this I have audio HDMI working again!

And don't forget to remove the "CNConnectorAlwaysConnected" if you added it.


Awesome it worked with my Gear. Thanks!
 
Joined
Dec 31, 2019
Messages
5
Motherboard
Lenovo s500z
CPU
Intel® Core™ i5-6200U
Graphics
Intel HD Graphics 520
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Air
  4. MacBook Pro
Classic Mac
  1. PowerBook
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
These are the builds I made of latest WhateverGreen and Lilu kexts.

Add igfxonln=1 to boot args or force-online to device properties to fix the problem.

With this I have HDMI audio working again!

And don't forget to remove the "CNConnectorAlwaysConnected" if you added it.

Didn’t work unfortunately for my setup. I’m running on an All-In-One with a second monitor connected via HDMI.

In 10.15.3, it would boot and show the HDMI monitor only. Putting it to sleep, then waking up fixed the internal display, and HDMI display continued to work.

Now, in 10.15.4, it boots and shows only on the HDMI like before, but after putting to sleep, and waking up again, the HDMI monitor doesn’t come back unless I replug.

Same with these updated WhateverGreen and Lilu kexts and the boot arg, no change in behavior.

Not sure if related in my case, but since 10.15.4, I also have to add “-disablegfxfirmware” to my boot args or I get:

Hash data from ME never returned, status = 1, doing retry #(1-50, then kernel panic)
 
Joined
Oct 13, 2010
Messages
8
Motherboard
Gigabyte Z370P D3
CPU
i3-8100
Graphics
UHD 630
Mac
  1. MacBook Pro
These are the builds I made of latest WhateverGreen and Lilu kexts.

Add igfxonln=1 to boot args or force-online to device properties to fix the problem.

With this I have HDMI audio working again!

And don't forget to remove the "CNConnectorAlwaysConnected" if you added it.
Thank you. Finally works.
 
Joined
May 24, 2017
Messages
146
Motherboard
Intel NUC6I3SYH
CPU
i3-6100U
Graphics
HD 520 (1920 x 1080)
Mobile Phone
  1. iOS
These are the builds I made of latest WhateverGreen and Lilu kexts.

Add igfxonln=1 to boot args or force-online to device properties to fix the problem.

With this I have HDMI audio working again!

And don't forget to remove the "CNConnectorAlwaysConnected" if you added it.

Hi would be able to tell me how you compiled the WEG and Lilu Kexts? I want to compile my own as I am using Opencore as bootloader instead of Clover. Thank you.
 
Joined
Nov 29, 2017
Messages
59
Motherboard
GA-H270N-WiFi
CPU
i5-7400
Graphics
Intel HD630
Hi would be able to tell me how you compiled the WEG and Lilu Kexts? I want to compile my own as I am using Opencore as bootloader instead of Clover. Thank you.

I use OpenCore too. They are compatible with both bootloaders.

I compiled it with Xcode, first compile Lilu and put the kext inside WhateverGreen project and then compile WhateverGreen.

There is a new commit that fixes the use of “force-online“ device property, when I compiled the project there was an error and only work with the boot arg.
 
Top