Contribute
Register

[README] Common (some unsolved) Problems in 10.12 Sierra

Joined
Mar 13, 2018
Messages
4
Motherboard
HP Probook 450 G1 (HM87)
CPU
Intel Core i5-4200M
Graphics
Intel HD Graphics 4600
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Since your laptop does not use the 0306 port, disable it:
Find: 03 06 03 00 00 08 00 00 06 00 00 00
Replace: FF 00 00 00 01 00 00 00 40 00 00 00

Make sure you remove the patch for 0306 DP (already present in your config.plist): "DP port 0306, 0x0d260007"

If still not fixed, add a patch to disable the 0204 connector...
Find: 02 04 0B 00 00 04 00 00 07 01 00 00
Replace: FF 00 00 00 01 00 00 00 40 00 00 00

Working perfectly with your instructions (disable 0306, remove DP port 0306, disable 0204).
Thank you very much @RehabMan :thumbup::thumbup:
 
Joined
Mar 13, 2018
Messages
4
Motherboard
HP Probook 450 G1 (HM87)
CPU
Intel Core i5-4200M
Graphics
Intel HD Graphics 4600
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I want to use HDMI Audio (sorry for my previous question, I say I don't need :D - I'm trying to get my laptop working with full functional :D ), which patches I will need to apply for my config.plist. I think my HDMI connect with 0105 port and connector-type still 00 04 00 00. I don't know how to change.
I attached newest config.plist and ioreg.
Thank you again for your kind :D
 

Attachments

  • config.plist
    19.7 KB · Views: 243
  • Nghia MacBook Pro.ioreg
    8.7 MB · Views: 149

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,728
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I want to use HDMI Audio (sorry for my previous question, I say I don't need :D - I'm trying to get my laptop working with full functional :D ), which patches I will need to apply for my config.plist. I think my HDMI connect with 0105 port and connector-type still 00 04 00 00. I don't know how to change.
I attached newest config.plist and ioreg.
Thank you again for your kind :D

Try patch for HDMI connector-type. For 0x0d260007, 0105, would be:
Find: 01050b00 00040000 07010000
Replace: 01050b00 00080000 07010000
 
Joined
Mar 13, 2018
Messages
4
Motherboard
HP Probook 450 G1 (HM87)
CPU
Intel Core i5-4200M
Graphics
Intel HD Graphics 4600
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Try patch for HDMI connector-type. For 0x0d260007, 0105, would be:
Find: 01050b00 00040000 07010000
Replace: 01050b00 00080000 07010000
Working perfectly!!! :clap::clap::clap::clap:
Thank you so much :thumbup::thumbup:
 
Joined
Sep 17, 2017
Messages
4
Motherboard
Lenovo u430 touch (Clover)
CPU
Intel Core i5-4200U
Graphics
Intel HD Graphics 4400
Hello @RehabMan. First of all thank you for all your work and updates!! Everything worked like a charm :D, till some weeks ago... After updating to 10.12.6 I have no sound!! I tried every suggestions I read. I am in my lenovo u430 touch now with Vanilla AppleHDA + ALC283 + every patch in the repo + copied config.plist + rebuild caches and reboot, but keep getting:

2018-05-25 13:55:37.127404+0200 0x4be Default 0x0 0 kernel: (AppleHDAController) Sound assertion in AppleHDAController at line 566

2018-05-25 13:55:37.127417+0200 0x4be Default 0x0 0 kernel: (AppleHDAController) Sound assertion in AppleHDAController at line 421

I will be very thankful for any help!
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,728
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hello @RehabMan. First of all thank you for all your work and updates!! Everything worked like a charm :D, till some weeks ago... After updating to 10.12.6 I have no sound!! I tried every suggestions I read. I am in my lenovo u430 touch now with Vanilla AppleHDA + ALC283 + every patch in the repo + copied config.plist + rebuild caches and reboot, but keep getting:

2018-05-25 13:55:37.127404+0200 0x4be Default 0x0 0 kernel: (AppleHDAController) Sound assertion in AppleHDAController at line 566

2018-05-25 13:55:37.127417+0200 0x4be Default 0x0 0 kernel: (AppleHDAController) Sound assertion in AppleHDAController at line 421

I will be very thankful for any help!

Off-topic.

Please open a separate thread.

No "Problem Reporting" files attached.
Read FAQ, "Problem Reporting" again. Carefully. Attach all requested files/output.
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/
Use the gen_debug.sh tool mentioned in the FAQ, that way it is less likely you'll omit something.
 
Joined
Jun 20, 2018
Messages
60
Motherboard
ASUS X455L-Clover
CPU
i3-5005U
Graphics
HD 5500
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. Android
This is it!
My u430 with 10.12.4 suffered from this problem (short duration lag after wake and after login).

My u430 has LVDS and a single HDMI.
I use ig-platform-id 0xa260006 with it. 0xa260006 has LVDS, 0105 DP, 0204 DP.
The HDMI is wired to 0204, so I patch that port for HDMI (to enable HDMI audio).
I also use the 'vbo' 9mb cursor bytes patch (even though it is not needed on my particular laptop... it is helpful on others).

So... before 10.12.4, I had these patches for com.apple.driver.AppleIntelFramebufferAzul:

Comment: 0x0a260006 9MB cursor bytes, vbo
Find: <0600260a 01030303 00000002 00003001 00006000>
Replace: <0600260a 01030303 00000002 00003001 00009000>

Comment: HDMI-audio, port 0204, 0x0a260005 0x0a260006
Find: <02040900 00040000 87000000>
Replace: <02040900 00080000 87000000>

Now the 0105 port comes before the 0204 port in the framebuffer, but we don't need the 0105 port as it is not connected to anything (and causing the lags).

So... strategy is to replace 0105 with 0204 and reduce the number of ports from 3 to 2.

We already know that in AppleIntelFramebufferCapri that 0x01660004 has only a single LVDS connector, so we can look to the header of that ig-platform-id data to discover what we need to reduce our ig-platform data in Azul from 3 ports to 2.

From AppleIntelFramebufferCapri 0x01660004:
04006601 01030101

And from AppleIntelFramebufferAzul 0x0a260006:
0600260A 01030303

So, there appears to be two counts at the end related to the number of connectors... plan to change them both...

New set of patches:

Comment: 0x0a260006 9MB cursor bytes (vbo), 2 ports only (RehabMan)
Find: <0600260a 01030303 00000002 00003001 00006000>
Replace: <0600260a 01030202 00000002 00003001 00009000>

Comment: 0x0a260006 disable 0204 port, change 0105 DP port to 0204 HDMI (RehabMan)
Find: <01050900 00040000 87000000 02040900 00040000 87000000>
Replace: <02040900 00080000 87000000 FF000000 01000000 40000000>

Result: No more lag after login and wake from sleep.

Mine accidentally when to sleep and when I was trying to wake it, it suddenly made delays and lags for more than a minute. Does this still work even I'm on 10.13.6?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,728
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Top