Contribute
Register

Solved > Random Display Freezing, Black Screen on Display Sleep, and Other Issues with Sapphire Radeon RX Vega 64

Joined
Dec 31, 2016
Messages
38
Motherboard
Gigabyte Z170MX Gaming 5
CPU
i5-6600K
Graphics
Vega 64
Mac
MacBook
Mobile Phone
Android, iOS
I am reposting this from a couple months ago hoping someone can help me out in understanding what is going on with my Hackintosh.

My main issue is random freezing of my display (i.e. cannot move my mouse) and nothing being displayed after my monitors go to sleep (i.e. lock my screen, wait a few minutes, try to move mouse/type on keyboard. My displays wake up but display "no signal"). I have to reboot in order to use my Hackintosh again.

Another issue that I am experiencing is that, every time I reboot my system and login initially, my right and left vertical displays do not display correctly until I turn one of them off and back on again. It is kind of hard to describe what is wrong, but basically the dimensions of the display and the orientation (horizontal vs. vertical) is wrong, and my mouse does not display in the correct place on the screen.

Either way, after some research it looks like this all may be due to my Framebuffer being incorrect. However, I am having a hard time trying to determine whether that is the case and, if so, how to fix it.

I did manually try to add a Framebuffer ("Kamarang") into my config.plist below, however that did not seem to make a difference.

Any help with this would be much appreciated! Also, please let me know if I should upload anymore information.

Currently, My setup consists of 1 Dell U3415w and 2 Dell 2415 monitors in an "H" configuration (both 2415s setup vertically on either side of the U3415W).

This is all being powered by a SAPPHIRE Radeon RX Vega 64 (https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814202326) with each monitor plugged via a DisplayPort.

I am currently running the latest version of macOS Mojave, 10.14.4.

I am also using the latest version of the Clover boot loader (4920) with the following kexts located in kexts\Other:
  • AppleALC.kext
  • AtherosE2200Ethernet.kext
  • Lilu.kext
  • USBInjectAll.kext
  • VegaTab_64.kext (since my fan to high)
  • VirtualSMC.kext
  • WhateverGreen.kext
My config.plist file contains the following:
Code:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
    <key>#DisableDrivers</key>
    <array>
        <string>CsmVideoDxe</string>
        <string>VBoxExt4</string>
    </array>
    <key>ACPI</key>
    <dict>
        <key>DSDT</key>
        <dict>
            <key>Fixes</key>
            <dict>
                <key>FixHPET</key>
                <true/>
                <key>FixIPIC</key>
                <true/>
                <key>FixRTC</key>
                <true/>
                <key>FixShutdown</key>
                <true/>
                <key>FixTMR</key>
                <true/>
            </dict>
            <key>Patches</key>
            <array>
                <dict>
                    <key>Comment</key>
                    <string>change XHCI to XHC</string>
                    <key>Disabled</key>
                    <false/>
                    <key>Find</key>
                    <data>
                    WEhDSQ==
                    </data>
                    <key>Replace</key>
                    <data>
                    WEhDXw==
                    </data>
                </dict>
                <dict>
                    <key>Comment</key>
                    <string>change XHC1 to XHC</string>
                    <key>Disabled</key>
                    <false/>
                    <key>Find</key>
                    <data>
                    WEhDMQ==
                    </data>
                    <key>Replace</key>
                    <data>
                    WEhDXw==
                    </data>
                </dict>
                <dict>
                    <key>Comment</key>
                    <string>change SAT0 to SATA</string>
                    <key>Disabled</key>
                    <false/>
                    <key>Find</key>
                    <data>
                    U0FUMA==
                    </data>
                    <key>Replace</key>
                    <data>
                    U0FUQQ==
                    </data>
                </dict>
            </array>
        </dict>
        <key>DropTables</key>
        <array>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>DMAR</string>
            </dict>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>MATS</string>
            </dict>
        </array>
        <key>FixHeaders</key>
        <true/>
        <key>SSDT</key>
        <dict>
            <key>Generate</key>
            <dict>
                <key>PluginType</key>
                <true/>
            </dict>
        </dict>
    </dict>
    <key>Boot</key>
    <dict>
        <key>Arguments</key>
        <string>keepsyms=1 dart=0 debug=0x100 shikigva=40</string>
        <key>DefaultVolume</key>
        <string>LastBootedVolume</string>
        <key>Timeout</key>
        <integer>5</integer>
    </dict>
    <key>BootGraphics</key>
    <dict>
        <key>#DefaultBackgroundColor</key>
        <string>0xF0F0F0</string>
        <key>EFILoginHiDPI</key>
        <integer>1</integer>
        <key>UIScale</key>
        <integer>1</integer>
    </dict>
    <key>CPU</key>
    <dict>
        <key>#BusSpeedkHz</key>
        <integer>133330</integer>
        <key>#FrequencyMHz</key>
        <integer>3140</integer>
        <key>#HWPEnable</key>
        <true/>
        <key>#HWPValue</key>
        <string>0x30002a01</string>
        <key>#QPI</key>
        <integer>4800</integer>
        <key>#SavingMode</key>
        <integer>7</integer>
        <key>#TDP</key>
        <integer>95</integer>
        <key>#TurboDisable</key>
        <true/>
        <key>#Type</key>
        <string>0x0201</string>
        <key>#UseARTFrequency</key>
        <true/>
    </dict>
    <key>Devices</key>
    <dict>
        <key>Audio</key>
        <dict>
            <key>Inject</key>
            <integer>1</integer>
            <key>ResetHDA</key>
            <true/>
        </dict>
        <key>Properties</key>
        <dict>
            <key>PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)</key>
            <dict>
                <key>AAPL,ig-platform-id</key>
                <data>
                AAASGQ==
                </data>
                <key>framebuffer-patch-enable</key>
                <data>
                AQAAAA==
                </data>
                <key>framebuffer-stolenmem</key>
                <data>
                AAAwAQ==
                </data>
            </dict>
        </dict>
        <key>USB</key>
        <dict>
            <key>FixOwnership</key>
            <true/>
        </dict>
    </dict>
    <key>GUI</key>
    <dict>
        <key>Hide</key>
        <array>
            <string>PREBOOT</string>
        </array>
        <key>Scan</key>
        <dict>
            <key>Entries</key>
            <true/>
            <key>Linux</key>
            <true/>
            <key>Tool</key>
            <true/>
        </dict>
    </dict>
    <key>Graphics</key>
    <dict>
        <key>FBName</key>
        <string>Kamarang</string>
        <key>Inject</key>
        <dict>
            <key>ATI</key>
            <false/>
            <key>Intel</key>
            <false/>
            <key>NVidia</key>
            <false/>
        </dict>
        <key>RadeonDeInit</key>
        <true/>
    </dict>
    <key>KernelAndKextPatches</key>
    <dict>
        <key>KernelPm</key>
        <true/>
        <key>KextsToPatch</key>
        <array>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Port limit increase</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                g710////EA==
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>MatchOS</key>
                <string>10.12.x</string>
                <key>Name</key>
                <string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCI</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                g710////Gw==
                </data>
            </dict>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Port limit increase (RehabMan)</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                g32IDw+DpwQAAA==
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>MatchOS</key>
                <string>10.13.x</string>
                <key>Name</key>
                <string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCI</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                g32ID5CQkJCQkA==
                </data>
            </dict>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Port limit increase (PMHeart)</string>
                <key>Disabled</key>
                <true/>
                <key>Find</key>
                <data>
                g/sPD4MDBQAA
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>MatchOS</key>
                <string>10.14.0</string>
                <key>Name</key>
                <string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCI</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                g/sPkJCQkJCQ
                </data>
            </dict>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Port limit increase (Ricky)</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                g/sPD4OPBAAA
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>MatchOS</key>
                <string>10.14.x</string>
                <key>Name</key>
                <string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCI</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                g/sPkJCQkJCQ
                </data>
            </dict>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>External Icons Patch</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                RXh0ZXJuYWw=
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>Name</key>
                <string>AppleAHCIPort</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                SW50ZXJuYWw=
                </data>
            </dict>
        </array>
    </dict>
    <key>RtVariables</key>
    <dict>
        <key>BooterConfig</key>
        <string>0x28</string>
        <key>CsrActiveConfig</key>
        <string>0x67</string>
        <key>MLB</key>
        <string>C02601270QXGPF7FB</string>
        <key>ROM</key>
        <string>UseMacAddr0</string>
    </dict>
    <key>SMBIOS</key>
    <dict>
        <key>BoardSerialNumber</key>
        <string>C02601270QXGPF7FB</string>
        <key>ProductName</key>
        <string>iMac17,1</string>
        <key>SerialNumber</key>
        <string>C02R2HZDGG7L</string>
        <key>SmUUID</key>
        <string>91E0E343-A938-4117-BBC7-234EA3ED265E</string>
    </dict>
    <key>SystemParameters</key>
    <dict>
        <key>InjectKexts</key>
        <string>Yes</string>
        <key>InjectSystemID</key>
        <true/>
    </dict>
</dict>
</plist>
Also, for what it is worth, sleep is disabled on my system:
402482

Again, thank you all for taking time out of your day to help a fellow hackintosher out!
 
Joined
Sep 9, 2010
Messages
103
Motherboard
Gigabyte Z170m-d3h
CPU
i5 6600K
Graphics
RX Vega 56 flashed to 64
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
A while back I had issues until I enabled the iGPU. I don't know if you still need to do this. You should upgrade to the 10.14.5 public beta as they have massively fixed the drivers. I would remove the vega tab kext before you do this and then tweak from there. The fan issues have been fixed.
 
Joined
Dec 31, 2016
Messages
38
Motherboard
Gigabyte Z170MX Gaming 5
CPU
i5-6600K
Graphics
Vega 64
Mac
MacBook
Mobile Phone
Android, iOS
A while back I had issues until I enabled the iGPU. I don't know if you still need to do this. You should upgrade to the 10.14.5 public beta as they have massively fixed the drivers. I would remove the vega tab kext before you do this and then tweak from there. The fan issues have been fixed.
Ah ok gotcha, thanks I will have to see if the Beta works any better for me.

Quick question though: when you say you "enabled the iGPU," do you simply mean in your BIOS settings?
 
Joined
Dec 31, 2016
Messages
38
Motherboard
Gigabyte Z170MX Gaming 5
CPU
i5-6600K
Graphics
Vega 64
Mac
MacBook
Mobile Phone
Android, iOS
A while back I had issues until I enabled the iGPU. I don't know if you still need to do this. You should upgrade to the 10.14.5 public beta as they have massively fixed the drivers. I would remove the vega tab kext before you do this and then tweak from there. The fan issues have been fixed.
Turns out, looks like this solved my issue.
After I updated to 10.14.5 beta my issue seems to have disappeared.
Thanks for your suggestion!
 
Joined
Dec 31, 2016
Messages
38
Motherboard
Gigabyte Z170MX Gaming 5
CPU
i5-6600K
Graphics
Vega 64
Mac
MacBook
Mobile Phone
Android, iOS
A while back I had issues until I enabled the iGPU. I don't know if you still need to do this. You should upgrade to the 10.14.5 public beta as they have massively fixed the drivers. I would remove the vega tab kext before you do this and then tweak from there. The fan issues have been fixed.
Have you upgraded to the latest Beta?
I have and, unfortunately, my issue has reappeared. Has the same happened to you?
 
Top