Contribute
Register

RAM speed reported at 2133Mhz under Clover

Status
Not open for further replies.
Joined
Oct 11, 2012
Messages
127
Motherboard
Asus ProART Z490-Creator 10G
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
I'm building my new 9-series hack and playing with every memory setting I can think of to stop freezing under Yosemite.

My ram is Corsair Dominator platinum 2400Mhz DDR3 2x4gb placed in slot 1 and 3.

I have got it running stable with no crashes for days by turning off XMP in bios and keeping the ram at 1333Mhz, and also setting XMPDetection to No in Clover config.

Since then I have been playing with the voltages manually and managed to get it running without crashing at 2400Mhz with XMP enabled which yielded a big performance boost according to Geekbench.

My issue is that no matter what I set the RAM frequency to it always displays at 2133Mz in the system profiler, unless XMP detection is disabled and it reads the default 1333Mhz.

After googling this issue to death with nobody having this issue of 2400 ram displaying at 2133 regardless of the speed, I thought i'd start a thread.

I'm 99% sure this is a cosmetic issue as when i'm testing in geekbench it matches what is happening when i mirror the spec in windows geekbench.

It is worth noting that when i was using Chimera / Unibeast that the Ram displayed correctly as 2400mhz.

So, any ideas why 2400Mz RAM in XMP mode would display as 2133Mhz in Clover?

Thanks in advance, looking forward to posting my build when i get past these teething issues.
 

Going Bald

Moderator
Joined
Aug 14, 2010
Messages
23,307
Motherboard
GA-X58A-UD7-F7
CPU
W3670
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Have you tried Clover Configurator to enter the correct RAM speed?
 
Joined
Oct 11, 2012
Messages
127
Motherboard
Asus ProART Z490-Creator 10G
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Have you tried Clover Configurator to enter the correct RAM speed?

Thanks for the reply.

So far I have tried every combination of BIOS RAM settings and clover XMP with no avail.

I have no SMBIOS settings in my config as they were not needed for my build. BUT I tried manually adding just my RAM and system profiler just displayed ??? for my RAM speed.

Then I bought some identical RAM but at 1600Mhz to test. Sure enough it displays correctly at 1600Mz.

This leads me to think Clover has a max setting of 2133Mz for visual purposes.

I think i'll just live with the cosmetic issue since i'd rather not add SMBIOS configs over such a small error, but if anyone encounters a fix for this please let me know.

Thanks
 
Joined
Oct 11, 2012
Messages
127
Motherboard
Asus ProART Z490-Creator 10G
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Got it working finally, all I needed to do was set the "Trust" flag to True"

Code:
<key>SMBIOS</key>
<dict>
    <key>Trust</key>
    <true/>
</dict>
 
Joined
Jan 4, 2011
Messages
624
Motherboard
Asus Z170 Hero VIII
CPU
i7-6700K OC @4.6GHz
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Got it working finally, all I needed to do was set the "Trust" flag to True"

Code:
<key>SMBIOS</key>
<dict>
    <key>Trust</key>
    <true/>
</dict>

Thanks, that fixed mine too. Correctly shows 2133 rather than 1600 :¬)
 

BreBo

Moderator
Joined
Oct 17, 2011
Messages
9,445
Motherboard
Gigabyte GA-Z87X-OC
CPU
i7-4770K
Graphics
HD 4600 / RX 580
Did you try the suggestions given under post #2 or #4?
 

UtterDisbelief

Moderator
Joined
Feb 13, 2012
Messages
7,006
Motherboard
Gigabyte Z490i Aorus Ultra - OC 0.6.8
CPU
i5-10600K
Graphics
RX560
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
Mobile Phone
  1. Android
Got it working finally, all I needed to do was set the "Trust" flag to True"

Code:
<key>SMBIOS</key>
<dict>
    <key>Trust</key>
    <true/>
</dict>

Well, sad to report, this one doesn't work for everyone.

For me it stopped the Hack from booting ...

Had to reboot using UniBeast stick and then repair the config.plist

Live and learn, live and learn ... :eek:
 
Joined
Aug 8, 2012
Messages
32
Motherboard
Asus Z270I Gaming
CPU
Core i7 7700K
Graphics
Intel HD630
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Having just completed my X99 build using Clover i have the exact same problem. The installed memory is 32GB DDR4 @ 2400MHz - using XMP Profile 1 in BIOS. However it is being detected/shown in OSX as 32GB DDR3 @ 2133MHz.


  • Boot: i tried setting XMPDetection=Yes
  • Boot: i tried setting XMPDetection=1
  • SMBIOS: i tried setting Trust=True

None of the above solutions seems to do solve the problem. Also i do believe that XMP Profile 1 (in BIOS) is causing instability as i have had a single spontaneous reboot happen while using XMP Profile 1.

Screen Shot 2015-12-23 at 13.16.57.pngScreen Shot 2015-12-23 at 13.16.51.png
 

Going Bald

Moderator
Joined
Aug 14, 2010
Messages
23,307
Motherboard
GA-X58A-UD7-F7
CPU
W3670
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Base speed of the X99 RAM Bus is 2133. You need to OC to get higher speeds if you want it stable. I have found that just setting the RAM to XMP profile either will not make a difference or it will cause instability.
 
Status
Not open for further replies.
Top