Contribute
Register

Radeon RX 4XX/5XX standalone system, AMDRadeonX4250.kext (GVA support H264) does not support HEVC HW

Joined
Nov 3, 2018
Messages
310
Motherboard
ASRock B360-HDV
CPU
i5-8400
Graphics
RX 470
Mobile Phone
  1. iOS
RX570 also has wake up high fan speed issue but only one second, others OK, RX460 has no issue.

Problem solved, I install a fresh macOS 10.14.4 beta1 into another SSD, and then copied the '/System/Library/PrivateFrameworks/AppleGVA.framework' to this SSD, problem solved. attached is the untouched one from fresh installed macOS 10.14.4 beta1.

No more high fan speed after wake up. // I think i somehow screwed up the file's codesign.

EDIT: this does not work, it just take longer to get to high fan speed. Even the fresh installed macos 10.14.4 gets high fan speed
 

Attachments

  • 10.14.4.beta1.AppleGVA.framework.zip
    963.1 KB · Views: 58
Last edited:
Joined
Oct 26, 2013
Messages
1,054
Motherboard
MSI B250M PRO-VHD
CPU
i3-7100
Graphics
RX 570
Problem solved, I install a fresh macOS 10.14.4 beta1 into another SSD, and then copied the '/System/Library/PrivateFrameworks/AppleGVA.framework' to this SSD, problem solved. attached is the untouched one from fresh installed macOS 10.14.4 beta1.

No more high fan speed after wake up. // I think i somehow screwed up the file's codesign.

Normally, if only replace framework info.plist or executable AppleGVA (untouched), codesign will not broken, does not need rebuild codesign, just update dyld share cache OK.

If copy xxxx.framework to other location, replace info.plist or patch / mod executable file then copy back, better rebuild codesign before update dyld share cache.
 
Joined
Feb 10, 2012
Messages
79
Motherboard
Gigabyte GA-Z370-HD3P
CPU
i5-9600K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. 512K
Mobile Phone
  1. iOS
What i know is that it is possible to enable RX 580 hardware decoding and encoding, but it is very unstable which causes system random freeze. In a word, RX 5xx is useless on that purpose.
Ah, I think I have experienced these system freezes... I have Netflix in safari finally working but I can't export anything in iMovie/FCP.

/edit This is still on 10.14.3, I just caught up with this thread. Looks like 10.14.4 solves a lot of these issues, not sure I want to install a beta though. Is there a way to use some of the 10.14.4 files in 10.14.3 to make it work?
 
Last edited:
Joined
May 27, 2013
Messages
168
Motherboard
GA-Z390 AORUS PRO WIFI
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi folks, I've installed the beta 1 (Mojave 10.14.4 beta 1) and I confirm that VideoProc no longer freezing.
iTunes DRM streaming and Netflix on Safari works like a charm.

For my system, wasn't necessary to add any bootarg. I'm using a iMac15,1.

I'm testing now how is export in FCPX.
 
Joined
Oct 26, 2013
Messages
1,054
Motherboard
MSI B250M PRO-VHD
CPU
i3-7100
Graphics
RX 570
For my system, wasn't necessary to add any bootarg. I'm using a iMac15,1.

I'm testing now how is export in FCPX.

SMBIOS iMac15,1 does not support hwe420, export H264 will not work.
 
Joined
May 27, 2013
Messages
168
Motherboard
GA-Z390 AORUS PRO WIFI
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
SMBIOS iMac15,1 does not support hwe420, export H264 will not work.
Yes, you're right. But using anoother sysdef Netflix stop working on Safari. So, I've added the param (key and value) into the AppleGVA.framework info.plist, until WEG include another way to inject GVA features.

Until now, everything works fine, without freezings.
 
Joined
Oct 26, 2013
Messages
1,054
Motherboard
MSI B250M PRO-VHD
CPU
i3-7100
Graphics
RX 570
So, I've added the param (key and value) into the AppleGVA.framework info.plist, until WEG include another way to inject GVA features.

Add WEG boot flag shikigva=32 and shiki-id=7BA5B2D9E42DDD94.

See @justinhe post #653
 
Joined
Oct 26, 2013
Messages
1,054
Motherboard
MSI B250M PRO-VHD
CPU
i3-7100
Graphics
RX 570
Hello, if you add boot flags like this, Netflix will stop working on Safari.

I use SMBIOS iMacPro1,1, does not have any issue, tested above boot flags fix H264 issue but not test Netfix on Safari, direct mod AppleGVA info.plist should work.
 
Joined
May 27, 2013
Messages
168
Motherboard
GA-Z390 AORUS PRO WIFI
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Add WEG boot flag shikigva=32 and shiki-id=7BA5B2D9E42DDD94.

See @justinhe post #653
Yes, but Netflix stop working. I’m analyzing the shiki part of code to see if there is a value for shikigva which enables hwe420.

Thanks!
 
Top