Contribute
Register

Radeon RX 4XX/5XX standalone system, AMDRadeonX4250.kext (GVA support H264) does not support HEVC HW

Joined
Aug 11, 2018
Messages
136
Motherboard
Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming WiFi
CPU
i7-8700K
Graphics
Radeon VII
The reason for the issues you guys describe is a bug in Apple's Safari DRM that somehow only affects Polaris cards. I doubt Apple will fix this any time soon since Safari DRM only works with AMD GPUs with hardware acceleration support on macOS in iMacPro1,1 SMBIOS. Since the iMacPro1,1 uses a Vega 56 or Vega 64 (where the bug doesn't exist) they won't stumble upon it. Maybe you guys can speed things up with bug reports.
 
Joined
Oct 23, 2015
Messages
4
Motherboard
Gigabyte GA-X99-UD4
CPU
i7-5820K
Graphics
RX 580
Late to the part, so I am a bit out of the loop. I started reading, but the topic is HUGE.
Can you please let me know- is it possible to bypass the lack of iGPU of my mobo and enable hvec and h264?
My SMBIOS is MacPro6,1. OS is Catalina. I am on my "crusade" to make sidecar working lol :)
 
Last edited:
Joined
Aug 11, 2018
Messages
136
Motherboard
Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming WiFi
CPU
i7-8700K
Graphics
Radeon VII
Use iMacPro1,1 for HEVC acceleration. But you won't be able to get sidecar working. Macs without IGPU use the T2 chip to encode the Sidecar video signal for whatever reason. Maybe there will be a fix for this in he future to force Sidecar rendering on a DGPU.
 
Joined
Oct 23, 2015
Messages
4
Motherboard
Gigabyte GA-X99-UD4
CPU
i7-5820K
Graphics
RX 580
Use iMacPro1,1 for HEVC acceleration. But you won't be able to get sidecar working. Macs without IGPU use the T2 chip to encode the Sidecar video signal for whatever reason. Maybe there will be a fix for this in he future to force Sidecar rendering on a DGPU.
I managed to make sidecar working, but very blurry and bad quality. I found out that I need to enable HEVC and h264 to get it fixed, but I cannot enable igpu, because I don't have any :) It currently works only with MacPro6,1 System definition. Any ideas?
 
Joined
May 13, 2013
Messages
42
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
I'm super confused. I have an i7-6700k and RX580, I currently have h.264 acceleration enabled with the shikigva=32 boot args and I was wondering how I can enable HEVC encode/decode.

I have the iMac 17,1 profile, is it possible or do I absolutely have to change it to iMacpro1,1?
 
Joined
Sep 19, 2010
Messages
579
Motherboard
Asus Z87 Maximus Gene VI
CPU
i7-4790K
Graphics
Vega 64
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
I'm super confused. I have an i7-6700k and RX580, I currently have h.264 acceleration enabled with the shikigva=32 boot args and I was wondering how I can enable HEVC encode/decode.

I have the iMac 17,1 profile, is it possible or do I absolutely have to change it to iMacpro1,1?
As far as I know, to fully utilize AMD GPU's encoding/decoding capabilities, you would have to use iMacPro1,1 profile. I was not able to get it to work otherwise.
 
Joined
Aug 11, 2018
Messages
136
Motherboard
Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming WiFi
CPU
i7-8700K
Graphics
Radeon VII
Sidecar only works with IGPU or T2, not DGPU.
 
Joined
Jan 13, 2017
Messages
260
Motherboard
Gigabyte Designare Z390
CPU
i9 9900K
Graphics
RX580
Mac
iMac, Mac Pro
Classic Mac
Apple
Mobile Phone
iOS
Ah OK. I see. The question I have is am I going to see reduced CPU performance if I switch to the iMacpro1,1 profile With the skylake 6700k?
I have a perfect 6700K EFI with IGPU + RX480
I will post you later

here you are.. just put kext in L/E
fake / sensor / USB from hacktool / Waterver / lilu / AppleALC
 

Attachments

Last edited:
Top