Contribute
Register

Radeon Compatibility Guide - ATI/AMD Graphics Cards

Joined
Aug 31, 2011
Messages
27
Motherboard
Gigabyte GA-Z97MX-GAMING 5
CPU
i7-4790K
Graphics
HD 4600 / RX 460
Hi guys,

Sorry if I am a little lazy (and also a bit in a hurry)...
But would a RX 460 4GB work in a hackintosh OOB (even with no boot logo, I don't care...).
I would run macOs Sierra 12.5.

If it helps, I am ready to install earlier versions (but not too old ones).

Thanks for your answers.

Regards.
Yes, it works, but you need a helper card or Igpu enabled in bios to run the system.

I'm using a Gigabyte RX460 4gb an "almost" everything it's ok ¡¡¡
 
Joined
Dec 3, 2016
Messages
21
Hi Docxavier,

Thanks a lot for your answer.
I'm planning to get a MSI AMD Radeon RX 460 4GB OC.
Price is decently fair (120€ here in France)... brand new of course.

To boot macOs Sierra, do I have to edit anything or do I just plug-in the card and... voilà ?
I've read that I may have to install the card, boot the computer with no cable connected to it and, once it has booted, I can replug the cable. Do I have to do something like that here ?

Thanks for your answer.

Regards.
 
Joined
Aug 31, 2011
Messages
27
Motherboard
Gigabyte GA-Z97MX-GAMING 5
CPU
i7-4790K
Graphics
HD 4600 / RX 460
Hi Docxavier,

Thanks a lot for your answer.
I'm planning to get a MSI AMD Radeon RX 460 4GB OC.
Price is decently fair (120€ here in France)... brand new of course.

To boot macOs Sierra, do I have to edit anything or do I just plug-in the card and... voilà ?
I've read that I may have to install the card, boot the computer with no cable connected to it and, once it has booted, I can replug the cable. Do I have to do something like that here ?

Thanks for your answer.

Regards.
As far as I know, the cable replug procedure is only needed if you want to see the Clover boot screen. The cable has to be plugged to helper card or iGPU for boot screen and, once boot is completed, unplug from helper and plug to RX ...

In may case, as I don't care about clover boot screen (black booting screen), I have always plugged the DP cable to RX and system starts, from black to Sierra main screen, in a few seconds without issues.

No kext to edit for a functional system !! In about this Mac your card will appear as AMD R9 xxx, but this is only an aesthetic issue.

Enjoy your MSI ¡¡¡
 
Last edited:
Joined
Dec 3, 2016
Messages
21
Hi Docxavier,

Again : many thanks for your answer.

It seems I am still unable to get my RX 460 to work. So here are my 4 questions :
- 1°) to get it to output something, do I have to use the DP port ? Or should the HDMI output work also ?
- 2°) to get the RX 460 to output anything, do I have to disconnect the VGA cable from the iGPU ?
- 3°) any specific settings on the MoBo to get this to work ?
- 4°) can my problems be related to a specific design (MSI I got has 4GB video RAM) ?

Thanks a lot for your answers and your time to help...

Regards
 
Joined
Jul 2, 2017
Messages
2
Motherboard
ASRock Z97 Anniversary
CPU
Intel i5-4690k
Graphics
Sapphire Nitro Radeon R9 Fury
Mac
  1. iMac
Anyone have advice on what to do if I can't get acceleration on my R9 Fury through using FakeID 0x67EF1002 nor through adding 7300 to the Baffin IOPCImatch in the AMDRadeonX4100.kext? The OS does recognize it as 67EF now with the FakeID, however I had to do that in the EFI on my Unibeast USB for some reason.
Would an older version of Sierra work with the Fury through one of these methods?
 
Joined
Jan 11, 2017
Messages
6
Motherboard
Gigabyte GA-G170N
CPU
Intel Core i5 6400
Graphics
AMD Radeon R9 Nano
Mobile Phone
  1. iOS
Anyone have advice on what to do if I can't get acceleration on my R9 Fury through using FakeID 0x67EF1002 nor through adding 7300 to the Baffin IOPCImatch in the AMDRadeonX4100.kext? The OS does recognize it as 67EF now with the FakeID, however I had to do that in the EFI on my Unibeast USB for some reason.
Would an older version of Sierra work with the Fury through one of these methods?

I'd also love to hear from anyone who's got a Fury/X/Nano working on either the High Sierra beta (I believe no no one's gotten this to work yet) or 10.12.5 / 10.12.6 beta particularly with the CU fix for full acceleration. I'm currently stuck on 10.12.3 (didn't update to 10.12.4 when available) and would love to at least move to the most recent version of Sierra without loosing 64 CUs.
 
Last edited:
Joined
Jul 2, 2017
Messages
2
Motherboard
ASRock Z97 Anniversary
CPU
Intel i5-4690k
Graphics
Sapphire Nitro Radeon R9 Fury
Mac
  1. iMac
I'd also love to hear from anyone whose got a Fury/X/Nano working on either the High Sierra beta (I believe no no one's gotten this to work yet) or 10.12.5 / 10.12.6 beta particularly with the CU fix for full acceleration. I'm currently stuck on 10.12.3 (didn't update to 10.12.4 when available) and would love to at least move to the most recent version of Sierra without loosing 64 CUs.
So these methods were only just broken in 10.12.5? They should work if I were to be on 10.12.3 or 4?
Funny enough, when attempting the other two "Baffin" FakeIDs, macOS identifies the GPU as a 4330M. Still no acceleration.
 
Joined
Jan 11, 2017
Messages
6
Motherboard
Gigabyte GA-G170N
CPU
Intel Core i5 6400
Graphics
AMD Radeon R9 Nano
Mobile Phone
  1. iOS
So these methods were only just broken in 10.12.5? They should work if I were to be on 10.12.3 or 4?
Funny enough, when attempting the other two "Baffin" FakeIDs, macOS identifies the GPU as a 4330M. Still no acceleration.
Apple has been making significant changes to the graphics stack in 10.12.4/10.12.5/High Sierra. While I know people were able to get the full acceleration/all CUs working on 10.12.4, I'm struggling to find out whether anyone with a Fiji card has managed full acceleration w/ all CUs on 10.12.5+.
I'd test myself but I'm currently outside my home country and don't have access to my (local) backups, so I can't risk my working install.
 
Joined
Sep 5, 2013
Messages
103
Motherboard
GA-H87N-WIFI
CPU
4770
Graphics
GTX 750
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Sorry if it's has been replied, but i could find a definitive response. Does Freesynch work with Hackintosh ?
 
Joined
Mar 28, 2011
Messages
10
Motherboard
AS Rock X58 Xtreme 3
CPU
Intel Core i7 930
Graphics
MSI HD 7850 2GB OC
Dear awesome people of tonymacx86.com.
I am a long time member of the forum and like to think i know my way around a hackintosh.

this problem however is driving me insane. I have gotten a MSI HD 7850 2GB OC Edition that is working fine when i boot Sierra from a unibeast USB. It gets recognised as an AMD Radeon HD 7xxx 2048 MB and has full HW acceleration. as far as i am able to figure out the 7xxx means it is using the standard radeon framebuffer. so far so good right?

Here's the deal. as soon as i install clover on the system drive i get the black screen issue. I have tried everything i could find online in the various forums basically. Tried all the ports with all the different framebuffers. Extracted a vbios on windows and let clover use that. I have downloaded different ones from the database by Techpowerup. As far as I know the device ID’s are added in the radeon kexts in Sierra. I also tried this on mavericks (where I did add the device id’s) Yosemite and elCapitan. As the Core i7 930 does not contain a Gpu there is nothing for me to set as primary in my Bios. i can't seem to use a helper card because my bios only lets me choose between PCI and PCI-e as primary. The thing that bugs me the most is that when booting from the install usb all is good. So this means the card should be able to work properly when I boot from the system drive right? i have read through this thread but nobody seems to mention this.

So basically my question is . HELP!

What am I missing here??


Thanks in advance

Richard
 
Top