Contribute
Register

Quick Sync missing in Catalina....or just damned slow...

Joined
Aug 26, 2010
Messages
102
Motherboard
ASRock H270 Pro4
CPU
i7-7700
Graphics
GTX 1060
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Good afternoon

After now that Catalina is installed on my H270-Pro4 board I see slow h264 encoding speeds with Davinci Resolve Studio...

On High Sierra I had around 175fps for transcoding 1080p video....now it is down to around 40fps...


I applied the following settings in config.plist for Clover according to an older post:

Bildschirmfoto 2020-01-26 um 14.07.17.png


IORegistryExplorer shows that IGPU is recognized:

Bildschirmfoto 2020-01-26 um 14.08.07.png



Interestingly system profile doesn't show the iGPU anymore..just the RX5700XT....also iStat menu doesn't know anything about the Intel iGPU...


Anything I've missed or is different now in Catalina?

Also tried to set a different machine type in SMBIOS..but no luck...



thanks in advance
richard
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,066
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Good afternoon

After now that Catalina is installed on my H270-Pro4 board I see slow h264 encoding speeds with Davinci Resolve Studio...

On High Sierra I had around 175fps for transcoding 1080p video....now it is down to around 40fps...


I applied the following settings in config.plist for Clover according to an older post:

View attachment 446778

IORegistryExplorer shows that IGPU is recognized:

View attachment 446779


Interestingly system profile doesn't show the iGPU anymore..just the RX5700XT....also iStat menu doesn't know anything about the Intel iGPU...


Anything I've missed or is different now in Catalina?

Also tried to set a different machine type in SMBIOS..but no luck...



thanks in advance
richard

I believe ig-platform-id for Kaby Lake is 59120003.
 
Joined
Aug 26, 2010
Messages
102
Motherboard
ASRock H270 Pro4
CPU
i7-7700
Graphics
GTX 1060
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hmm..and what do I set as device-id? Leave it as it is?
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,066
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Joined
Aug 26, 2010
Messages
102
Motherboard
ASRock H270 Pro4
CPU
i7-7700
Graphics
GTX 1060
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Well....Quick Sync works....

BUT....h264 encoding is now around 40% slower with Davinci Resolve Studio 16.1.2 than on High Sierra...

So did Apple change the API to the worse with Catalina?


Can't be the new RX 5700 XT instead of the old GTX1060 as it is transcoding only...
 
Top