Contribute
Register

Problems related to HDMI

Status
Not open for further replies.
Joined
Dec 13, 2015
Messages
92
Motherboard
Inspiron 7460
CPU
CPU Core i5 7200U
Graphics
Intel HD Graphics 620 + GeForce Nvidia 940MX
Mobile Phone
  1. iOS
That and trying other ig-platform-id values are good next steps.

Patched DVMT. Not need to use IntelGraphicsDVMTFixup.kext or 0x591b0000, 32MB BIOS, 19MB framebuffer 9MB cursor bytes (credit RehabMan) anymore to boot.

So, let me explain everything I did.

Extracted BIOS.
Got the result:


Code:
0x46184             Setting: DVMT Pre-Allocated, Variable: 0x785 {05 91 0D 05 20 05 35 27 01 00 85 07 14 10 00 FE 00}
0x46195                 Option: 0M, Value: 0x0 {09 07 0E 05 00 00 00}
0x4619C                 Option: 32M, Value: 0x1 {09 07 0F 05 30 00 01}
0x461A3                 Option: 64M, Value: 0x2 {09 07 10 05 00 00 02}
0x461AA                 Option: 4M, Value: 0xF0 {09 07 11 05 00 00 F0}
0x461B1                 Option: 8M, Value: 0xF1 {09 07 12 05 00 00 F1}
0x461B8                 Option: 12M, Value: 0xF2 {09 07 13 05 00 00 F2}
0x461BF                 Option: 16M, Value: 0xF3 {09 07 14 05 00 00 F3}
0x461C6                 Option: 20M, Value: 0xF4 {09 07 15 05 00 00 F4}
0x461CD                 Option: 24M, Value: 0xF5 {09 07 16 05 00 00 F5}
0x461D4                 Option: 28M, Value: 0xF6 {09 07 17 05 00 00 F6}
0x461DB                 Option: 32M/F7, Value: 0xF7 {09 07 18 05 00 00 F7}
0x461E2                 Option: 36M, Value: 0xF8 {09 07 19 05 00 00 F8}
0x461E9                 Option: 40M, Value: 0xF9 {09 07 1A 05 00 00 F9}
0x461F0                 Option: 44M, Value: 0xFA {09 07 1B 05 00 00 FA}
0x461F7                 Option: 48M, Value: 0xFB {09 07 1C 05 00 00 FB}
0x461FE                 Option: 52M, Value: 0xFC {09 07 1D 05 00 00 FC}
0x46205                 Option: 56M, Value: 0xFD {09 07 1E 05 00 00 FD}
0x4620C                 Option: 60M, Value: 0xFE {09 07 1F 05 00 00 FE}
0x46213             End of Options {29 02}
0x46215         End If {29 02}
0x46217         Setting: DVMT Total Gfx Mem, Variable: 0x786 {05 91 21 05 22 05 CF 04 01 00 86 07 10 10 01 03 00}
0x46228             Option: 256M, Value: 0x2 {09 07 24 05 30 00 02}
0x4622F             Option: 128M, Value: 0x1 {09 07 23 05 00 00 01}
0x46236             Option: MAX, Value: 0x3 {09 07 25 05 00 00 03}
0x4623D         End of Options {29 02}

Since I don't have a 96MB option, I used:

setup_var 0x785 0x2 // to set to 64M

and after, I use

setup_var 0x786 0x3 // set to MAX

Windows was showing '128MB' in Video Dedicated Memory, and kept showing the same value after I did the changes (I don't know wky).
After done that, I had to re-extract all my ACPI files again, since I notes that my NVIDIA was showing again, even though I had discrete it before, and my Ethernet was not working (crazy, un?)
Already patched everything, to discrete my NVIDIA, but I still have the same problem .. HDMI just works when a close the lid of the laptop and open it again.

Tried severals ig-plataform-id (Clover/Graphics/ig-plataform-id)

0x591b0000;
0x59260000;
0x59160000.

None of them work it out.
Anymore suggestions?

Thanks!
 

Attachments

  • RehabMan.zip
    59.2 KB · Views: 40
  • Andeilson’s MacBook Pro.zip
    511.9 KB · Views: 55
  • first output.png
    first output.png
    85.1 KB · Views: 40
  • second output.png
    second output.png
    85.8 KB · Views: 44
  • CLOVER.zip
    1.2 MB · Views: 50

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Patched DVMT. Not need to use IntelGraphicsDVMTFixup.kext or 0x591b0000, 32MB BIOS, 19MB framebuffer 9MB cursor bytes (credit RehabMan) anymore to boot.

So, let me explain everything I did.

Extracted BIOS.
Got the result:


Code:
0x46184             Setting: DVMT Pre-Allocated, Variable: 0x785 {05 91 0D 05 20 05 35 27 01 00 85 07 14 10 00 FE 00}
0x46195                 Option: 0M, Value: 0x0 {09 07 0E 05 00 00 00}
0x4619C                 Option: 32M, Value: 0x1 {09 07 0F 05 30 00 01}
0x461A3                 Option: 64M, Value: 0x2 {09 07 10 05 00 00 02}
0x461AA                 Option: 4M, Value: 0xF0 {09 07 11 05 00 00 F0}
0x461B1                 Option: 8M, Value: 0xF1 {09 07 12 05 00 00 F1}
0x461B8                 Option: 12M, Value: 0xF2 {09 07 13 05 00 00 F2}
0x461BF                 Option: 16M, Value: 0xF3 {09 07 14 05 00 00 F3}
0x461C6                 Option: 20M, Value: 0xF4 {09 07 15 05 00 00 F4}
0x461CD                 Option: 24M, Value: 0xF5 {09 07 16 05 00 00 F5}
0x461D4                 Option: 28M, Value: 0xF6 {09 07 17 05 00 00 F6}
0x461DB                 Option: 32M/F7, Value: 0xF7 {09 07 18 05 00 00 F7}
0x461E2                 Option: 36M, Value: 0xF8 {09 07 19 05 00 00 F8}
0x461E9                 Option: 40M, Value: 0xF9 {09 07 1A 05 00 00 F9}
0x461F0                 Option: 44M, Value: 0xFA {09 07 1B 05 00 00 FA}
0x461F7                 Option: 48M, Value: 0xFB {09 07 1C 05 00 00 FB}
0x461FE                 Option: 52M, Value: 0xFC {09 07 1D 05 00 00 FC}
0x46205                 Option: 56M, Value: 0xFD {09 07 1E 05 00 00 FD}
0x4620C                 Option: 60M, Value: 0xFE {09 07 1F 05 00 00 FE}
0x46213             End of Options {29 02}
0x46215         End If {29 02}
0x46217         Setting: DVMT Total Gfx Mem, Variable: 0x786 {05 91 21 05 22 05 CF 04 01 00 86 07 10 10 01 03 00}
0x46228             Option: 256M, Value: 0x2 {09 07 24 05 30 00 02}
0x4622F             Option: 128M, Value: 0x1 {09 07 23 05 00 00 01}
0x46236             Option: MAX, Value: 0x3 {09 07 25 05 00 00 03}
0x4623D         End of Options {29 02}

Since I don't have a 96MB option, I used:

setup_var 0x785 0x2 // to set to 64M

and after, I use

setup_var 0x786 0x3 // set to MAX

Windows was showing '128MB' in Video Dedicated Memory, and kept showing the same value after I did the changes (I don't know wky).
After done that, I had to re-extract all my ACPI files again, since I notes that my NVIDIA was showing again, even though I had discrete it before, and my Ethernet was not working (crazy, un?)
Already patched everything, to discrete my NVIDIA, but I still have the same problem .. HDMI just works when a close the lid of the laptop and open it again.

Tried severals ig-plataform-id (Clover/Graphics/ig-plataform-id)

0x591b0000;
0x59260000;
0x59160000.

None of them work it out.
Anymore suggestions?

Thanks!

There are more ig-platform-id values to try.
Extract all and try each.
 
Joined
Dec 13, 2015
Messages
92
Motherboard
Inspiron 7460
CPU
CPU Core i5 7200U
Graphics
Intel HD Graphics 620 + GeForce Nvidia 940MX
Mobile Phone
  1. iOS
There are more ig-platform-id values to try.
Extract all and try each.

What you do mean by 'extract all'?
Test one by one on the list?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
What you do mean by 'extract all'?

Install Hex Fiend.
In Terminal:
Code:
open -a "Hex Fiend" /System/Library/Extensions/AppleIntelKBLGraphicsFramebuffer.kext/Contents/MacOS/AppleIntelKBLGraphicsFramebuffer
In Hex Fiend, search for a known ig-platform-id, for example, 0x59120000 is hex search for '00 00 12 59'
Each ig-platform-id is 184 bytes (in this kext and SKL).
It helps to expand the Hex Fiend window to 23 columns (need a big screen, 184/4/2=23), because then you can see each ig-platform-id lined up vertically (every other row).
You will find the table starts with 0x591e0000 and the last is 0x591b0106. The 0xFFFFFFFF signifies the end of table.
 
Joined
Dec 13, 2015
Messages
92
Motherboard
Inspiron 7460
CPU
CPU Core i5 7200U
Graphics
Intel HD Graphics 620 + GeForce Nvidia 940MX
Mobile Phone
  1. iOS
So, extracted all the ig-plataform-id's, and got the result below:

00001259 > 0x59120000 > System did not start at all.
00001B59 > 0x591B0000 > Same issue.
01001E59 > 0x591E0010 > System did not start at all (I get a cyan screen and then, the laptop restarts).
02001859 > 0x59180002 > System did not start at all (I get a cyan screen and then, the laptop restarts).
03001259 > 0x59120003 > System did not start at all.
07002659 > 0x59260007 > System did not start at all.
04002759 > 0x59270004 > Same issue.
02002659 > 0x59260002 > Same issue.
06001B59 > 0x591b0006 > System start, but I got no HDMI at all.
00001E59 > 0x591E0000 > Same issue.
00001659 > 0x59160000 > Same issue.
00002359 > 0x59230000 > Same issue.
00002659 > 0x59260000 > Same issue.
00002759 > 0x59270000 > Same issue.
09002759 > 0x59270009 > Same issue.

Same issue: When I connect the HDMI cable using for example, the 0x591B0000 ig-plataform-id, the screen works just fine in the TV, but my laptop goes black screen. The problem is 'solved' when I close the lid of my laptop, and then, open it again.. when I open it, my laptop screen goes back, and the my TV as well (also, HDMI Audio).

My files are attached.
Thanks!
 

Attachments

  • Screen Shot 2017-11-25 at 11.39.36.png
    Screen Shot 2017-11-25 at 11.39.36.png
    471.5 KB · Views: 51
  • Screen Shot 2017-11-25 at 11.38.48.png
    Screen Shot 2017-11-25 at 11.38.48.png
    385.3 KB · Views: 49
  • Andeilson's Macbook Pro.zip
    631.5 KB · Views: 49
  • RehabMan.zip
    58.8 KB · Views: 67
  • CLOVER.zip
    1.6 MB · Views: 69

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,497
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
So, extracted all the ig-plataform-id's, and got the result below:

00001259 > 0x59120000 > System did not start at all.
00001B59 > 0x591B0000 > Same issue.
01001E59 > 0x591E0010 > System did not start at all (I get a cyan screen and then, the laptop restarts).
02001859 > 0x59180002 > System did not start at all (I get a cyan screen and then, the laptop restarts).
03001259 > 0x59120003 > System did not start at all.
07002659 > 0x59260007 > System did not start at all.
04002759 > 0x59270004 > Same issue.
02002659 > 0x59260002 > Same issue.
06001B59 > 0x591b0006 > System start, but I got no HDMI at all.
00001E59 > 0x591E0000 > Same issue.
00001659 > 0x59160000 > Same issue.
00002359 > 0x59230000 > Same issue.
00002659 > 0x59260000 > Same issue.
00002759 > 0x59270000 > Same issue.
09002759 > 0x59270009 > Same issue.

Same issue: When I connect the HDMI cable using for example, the 0x591B0000 ig-plataform-id, the screen works just fine in the TV, but my laptop goes black screen. The problem is 'solved' when I close the lid of my laptop, and then, open it again.. when I open it, my laptop screen goes back, and the my TV as well (also, HDMI Audio).

My files are attached.
Thanks!

Read here regarding black screen/sleep with Kaby/Skylake.
The EDID override may help:
https://www.tonymacx86.com/threads/readme-common-some-unsolved-problems-in-10-12-sierra.202316/
 
Status
Not open for further replies.
Top