Contribute
Register

Problem with Native Access

Joined
Jun 9, 2018
Messages
17
Motherboard
HP Z800
CPU
2 x Xeonn X5680
Graphics
RX580 Pulse 8GB
Mac
  1. Mac Pro
Hi,

Native Access from Native Instruments is crashing when I try to launch it on my system.
It's a Mac Pro 5,1 built, 2x3.33 x5680 CPUs, RX580 8GB Pulse Radeon graphics. I'm running Mojave 10.14.6

I think it could be due to graphics. as you can see from the below portion of the crashlog (esp lines 13-15 on the crash thread), but I have no other issues and my system has been stable for a couple of years now. The same version of Native Access runs fine on a Macbook Pro and a Macbook Air and I have also tried different versions with the same result.

I have seen a few members who had experienced the same issue, so any help is appreciated.

Thanks in advance.



Crashed Thread: 0 Dispatch queue: com.apple.main-thread

Exception Type: EXC_CRASH (SIGABRT)
Exception Codes: 0x0000000000000000, 0x0000000000000000
Exception Note: EXC_CORPSE_NOTIFY

Application Specific Information:
*** Terminating app due to uncaught exception 'NSInvalidArgumentException', reason: '-[__NSCFData _fastCStringContents:]: unrecognized selector sent to instance 0x6000037af2f0'
terminating with uncaught exception of type NSException
abort() called

Application Specific Backtrace 1:
0 CoreFoundation 0x00007fff368e4a9d __exceptionPreprocess + 256
1 libobjc.A.dylib 0x00007fff610873c6 objc_exception_throw + 48
2 CoreFoundation 0x00007fff3695f1df -[NSObject(NSObject) __retain_OA] + 0
3 CoreFoundation 0x00007fff36886578 ___forwarding___ + 1478
4 CoreFoundation 0x00007fff36885f28 _CF_forwarding_prep_0 + 120
5 CoreFoundation 0x00007fff36818ff6 CFStringCompareWithOptionsAndLocale + 342
6 Native Access 0x0000000105ef0a79 _ZN2NI2GP11SystemInfo215retrieveGPUInfoEv + 665
7 Native Access 0x0000000105da7500 _ZN12_GLOBAL__N_120addGpSuperPropertiesERN2ni4uret17EventQueueManagerEN2NI2GP13VersionNumberENS1_18ApplicationFlavourE + 5136
8 Native Access 0x0000000105da09da _ZN2ni4uret4initERKNSt3__112basic_stringIcNS1_11char_traitsIcEENS1_9allocatorIcEEEEN2NI2GP13VersionNumberENS0_18ApplicationFlavourEb + 378
9 Native Access 0x0000000105822e32 _ZN2ni5cloud6client13TelemetryURET8initUretERKN2NI2GP13VersionNumberE + 146
10 Native Access 0x0000000105822ed1 _ZN2ni5cloud6client13TelemetryURETC1ERKN2NI2GP13VersionNumberE + 33
11 Native Access 0x00000001055d484f _ZN2ni5cloud6client17ClientApplicationC2ERiPPcRNS1_10NilibsInitE + 1743
12 Native Access 0x000000010560420a main + 714
13 libdyld.dylib 0x00007fff6284d3d5 start + 1
14 ??? 0x0000000000000001 0x0 + 1

Thread 0 Crashed:: Dispatch queue: com.apple.main-thread
0 libsystem_kernel.dylib 0x00007fff629882c2 __pthread_kill + 10
1 libsystem_pthread.dylib 0x00007fff62a43bf1 pthread_kill + 284
2 libsystem_c.dylib 0x00007fff628f26a6 abort + 127
3 libc++abi.dylib 0x00007fff5fad6641 abort_message + 231
4 libc++abi.dylib 0x00007fff5fad67df default_terminate_handler() + 267
5 libobjc.A.dylib 0x00007fff6108977b _objc_terminate() + 97
6 libc++abi.dylib 0x00007fff5fae219e std::__terminate(void (*)()) + 8
7 libc++abi.dylib 0x00007fff5fae1f86 __cxxabiv1::failed_throw(__cxxabiv1::__cxa_exception*) + 27
8 libc++abi.dylib 0x00007fff5fad4f99 __cxa_throw + 113
9 libobjc.A.dylib 0x00007fff61087507 objc_exception_throw + 369
10 com.apple.CoreFoundation 0x00007fff3695f1df -[NSObject(NSObject) doesNotRecognizeSelector:] + 132
11 com.apple.CoreFoundation 0x00007fff36886578 ___forwarding___ + 1478
12 com.apple.CoreFoundation 0x00007fff36885f28 _CF_forwarding_prep_0 + 120
13 com.apple.CoreFoundation 0x00007fff36818ff6 CFStringCompareWithOptionsAndLocale + 342
14 com.native-instruments.Native Access 0x0000000105ef0a79 NI::GP::SystemInfo2::retrieveGPUInfo() + 665
15 com.native-instruments.Native Access 0x0000000105da7500 (anonymous namespace)::addGpSuperProperties(ni::uret::EventQueueManager&, NI::GP::VersionNumber, ni::uret::ApplicationFlavour) + 5136
16 com.native-instruments.Native Access 0x0000000105da09da ni::uret::init(std::__1::basic_string<char, std::__1::char_traits<char>, std::__1::allocator<char> > const&, NI::GP::VersionNumber, ni::uret::ApplicationFlavour, bool) + 378
17 com.native-instruments.Native Access 0x0000000105822e32 ni::cloud::client::TelemetryURET::initUret(NI::GP::VersionNumber const&) + 146
18 com.native-instruments.Native Access 0x0000000105822ed1 ni::cloud::client::TelemetryURET::TelemetryURET(NI::GP::VersionNumber const&) + 33
19 com.native-instruments.Native Access 0x00000001055d484f ni::cloud::client::ClientApplication::ClientApplication(int&, char**, ni::cloud::client::NilibsInit&) + 1743
20 com.native-instruments.Native Access 0x000000010560420a main + 714
21 libdyld.dylib 0x00007fff6284d3d5 start + 1
 
Joined
May 5, 2018
Messages
60
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Ultra
CPU
i7-8700K
Graphics
Vega 64
Mobile Phone
  1. Android
I have the same issue with Native Access and my hack. I have 2 GPUs. 3080 for Windows, and a GT710 for MacOS. I have the same OS, 10.14.6 too.
 
Joined
May 5, 2018
Messages
60
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Ultra
CPU
i7-8700K
Graphics
Vega 64
Mobile Phone
  1. Android
I have the same issue with Native Access and my hack. I have 2 GPUs. 3080 for Windows, and a GT710 for MacOS. I have the same OS, 10.14.6 too.
Figured out the issue. Native Instruments programs don't like 2 GPUs. None of my NI plugins would work or validate even if I had the 3080 disabled via OC. I had to unplug the PSU cables from the 3080 and restart, that way it never appeared to the system. Once I did that, Native Access ran and all my other programs ran.

But here's the rub. My plugins dont work in logic even after the validation if the 3080 is plugged in. If I want to use NI plugins or apps, I have to unplug my 3080 each time. This isn't viable so I am now looking for another way for MacOS to totally ignore the GPU.
 
Joined
Jun 9, 2018
Messages
17
Motherboard
HP Z800
CPU
2 x Xeonn X5680
Graphics
RX580 Pulse 8GB
Mac
  1. Mac Pro
Thanks for the reply and I'm glad you figured it out, or at least found your issue.

My problem is different though as I only have one GPU and no iGPU either (legacy HP Z800 dual CPU workstation). I'm also using Clover.
 
Joined
May 5, 2018
Messages
60
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Ultra
CPU
i7-8700K
Graphics
Vega 64
Mobile Phone
  1. Android
It's probably the dual CPU or that they are AMD. NI doesn't seem to be the most robust coders so if your rig is a little out of spec i.e. 2 GPU when official Macs use 1 or AMD CPU when official Macs use M1 or Intel, then it might crash.
 
Joined
Jun 9, 2018
Messages
17
Motherboard
HP Z800
CPU
2 x Xeonn X5680
Graphics
RX580 Pulse 8GB
Mac
  1. Mac Pro
True thanks. But my CPUs are Intel Xeonn and they are the same used in the official Mac Pro 5,1 (2010, 2012 cheese grater) which also has 2 CPUs.

The issue seems to be the graphics card, but no clue why since it's working fine in every other software I'm using.
 
Joined
May 5, 2018
Messages
60
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Ultra
CPU
i7-8700K
Graphics
Vega 64
Mobile Phone
  1. Android
Welp, ignore everything I said then lol. Damn. I don't know. Have you tried the GPU in a different slot? Does your system have iGPU?
 
Joined
Jun 9, 2018
Messages
17
Motherboard
HP Z800
CPU
2 x Xeonn X5680
Graphics
RX580 Pulse 8GB
Mac
  1. Mac Pro
Lol no worries. I tried the GPU in different slots, took out the other pcie cards I have as well. No iGPU in my system with the Xeonn CPUs so nothing to disable there.

I tried various configs with and without whatevergreen/lilu, various versions of clover, tried with and without injecting Ati properties and framebuffer (I'm currently using a DVI and or an HDMI monitor and tried with either and both), but no luck, same GPU error..

I'm pretty sure it's something with my config regarding the GPU as Native Access is very picky on these, but the situation needs a more expert mind in Clover config than mine to sort it I guess..
 
Joined
Jan 18, 2011
Messages
240
Motherboard
B85M-G
CPU
Core i7 4770
Graphics
nVidia 1050 Ti
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Did you find any solution here? Looks like recent Native Instruments software has a design flaw at that code part for GPU detection. Since an Hackintosh might have multiple GPUs (I think that is not expected on a real Mac hardware anymore), or even running a discrete AMD GPU, but also the internal i7 GPU only as video encoder and so on. Something is fishy in their code there.... Makes any recent NI software unusable. Which is really unfortunate, since currently there is no real affordable audio workstation hardware by Apple available. Not everybody is a millionaire. I guess NI might even loose customers here.

Have a RX 580, disabled igpu in bios, removed whatever green, still same crash. Actually any recent Native Instruments software, which is kind of annoying.
 
Joined
Jun 9, 2018
Messages
17
Motherboard
HP Z800
CPU
2 x Xeonn X5680
Graphics
RX580 Pulse 8GB
Mac
  1. Mac Pro
Did you find any solution here? Looks like recent Native Instruments software has a design flaw at that code part for GPU detection. Since an Hackintosh might have multiple GPUs (I think that is not expected on a real Mac hardware anymore), or even running a discrete AMD GPU, but also the internal i7 GPU only as video encoder and so on. Something is fishy in their code there.... Makes any recent NI software unusable. Which is really unfortunate, since currently there is no real affordable audio workstation hardware by Apple available. Not everybody is a millionaire. I guess NI might even loose customers here.

Have a RX 580, disabled igpu in bios, removed whatever green, still same crash. Actually any recent Native Instruments software, which is kind of annoying.

I didn't get anywhere I'm afraid. Even contacted NI support and when they found out I was using a hackintosh, they stopped trying to help me straight away..
 
Top