Contribute
Register

Problem when IGPU is activated

jaymonkey

Moderator
Joined
Aug 27, 2011
Messages
3,817
Motherboard
ASRock-Z97 EX6
CPU
i7-4790K OC @ 4.8GHz
Graphics
Vega 64LC + HD4600
Mac
MacBook Air, MacBook Pro
Mobile Phone
Android, iOS
before starting to mess up my mHack, I'd like to know if I need to change the sysdef, and so the serial number and deactivate software linked to my computer, or if I can just change the platform ID to HD 5200 and try t like that

@el.Charlot,

You can safely switch your PlatfromID without making any changes to the SMBIOS, S/N ... etc.

On my Z97 based system (White Knight build in my signature) I also use the iMac15,1 SMBIOS.

Recommended IGPU PlatformID's to use on Z97 Motherboards :-
  • HD4600 IGPU as Headless = 0x0412000B (with dGPU set as Primary)
  • HD4600 IGPU as Primary = 0x0D220003 (with dGPU disabled)
In both cases device-id should be set to 0x0412 (HD 4600)

I ran silentknight to check the "security" of my mHack, and I know that it's not a real mac, but we try to make it looks like one, and so, even if I'm up to date in the OS updates, it found some stuff not updated, don't know if it can cause some of my problems ? (obviously not the EFI firmware but for the rest I don't know). So, even if I think it's probably not relevant, I include a screenshot of silentknight

You don't need to worry about any of the items flagged in red in Silent Knight ..

EFI Update -> Not Relevant on Hackintosh
SIP Disabled -> On most hacks we partially disable SIP with CsrActiveConfig = 67 so that the system can load the kexts.
GateKeeper Disabled -> You have enabled System Prefs -> Security -> General "Allow from Anywhere" for Apps
MRT -> Apples Malware Removal Tool is not up to date

None of the above will effect the overall stability or functionality of your system.

Cheers
Jay
 
Last edited:
Joined
Dec 5, 2013
Messages
176
Motherboard
Z97X-UD5H
CPU
i5 4690
Graphics
GTX 760
Mac
MacBook, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hi !! I can go back to this problem now that I resolved the non boot of my media center after a clover update ... (with no remote connection, that was not so easy... it was that clover installed it's driver in a new folder, but not erased the ancient ones ...no boot after BIOS ...)

Yeah, you shouldn't need those. Just need PluginType=true.
Done, there's still the patches (change EHC1 ... and change EHC2...) and the box of "drop OEM_DSM is ticked but I got rid of the rest, thanks for helping the cleanup !


@el.Charlot,

You can safely switch your PlatfromID without making any changes to the SMBIOS, S/N ... etc.

On my Z97 based system (White Knight build in my signature) I also use the iMac15,1 SMBIOS.

Recommended IGPU PlatformID's to use on Z97 Motherboards :-
  • HD4600 IGPU as Headless = 0x0412000B (with dGPU set as Primary)
  • HD4600 IGPU as Primary = 0x0D220003 (with dGPU disabled)
@jaymonkey : thanks, so I use the correct sysdef as, as you said, I use 0x0412000B. I want to try the other one (0x04120004) but hackintool still don't generate anything in patch, and I can't find ig-platform-id in my config plist, and there's nothing in "graphics" in clover configurator ... I probably miss something but ...

Screenshot 2019-09-25 at 11.40.10.png



You don't need to worry about any of the items flagged in red in Silent Knight ..

EFI Update -> Not Relevant on Hackintosh
SIP Disabled -> On most hacks we partially disable SIP with CsrActiveConfig = 67 so that the system can load the kexts.
GateKeeper Disabled -> You have enabled System Prefs -> Security -> General "Allow from Anywhere" for Apps
MRT -> Apples Malware Removal Tool is not up to date

None of the above will effect the overall stability or functionality of your system.

Cheers
Jay
OK, thanks, I knew for EFI it was not relevant, it was mostly the MRT that worried me but if it's not that important ... :)


Try manually injecting the ig-platform-id and device-id of your IGPU in to config.plist > Devices > Properties. Hackintool can help with that.
Hackintool is not returning anything in patch, the device -> poperties in clover config is like this :


Screenshot 2019-09-25 at 11.44.23.png



Thanks again A LOT
 
Joined
Dec 5, 2013
Messages
176
Motherboard
Z97X-UD5H
CPU
i5 4690
Graphics
GTX 760
Mac
MacBook, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Still struggling with Hackintool, can't find what the problem is ... I have this in patch -> info :
Capture d’écran 2019-09-27 à 14.13.13.png


and as always when I generate patch, there's nothing in it
Capture d’écran 2019-09-27 à 14.26.45.png

Capture d’écran 2019-09-27 à 14.26.49.png


Here is what's in the info section of hackintool, in case ... what am I doing wrong ? :(

Capture d’écran 2019-09-27 à 14.33.40.png

Capture d’écran 2019-09-27 à 14.34.05.png
 
Joined
Nov 2, 2018
Messages
215
Motherboard
HP 8300 - 3.08
CPU
i5-3470, i5-3570, i5-3570K
Graphics
RX 560, RX 570, GT730
Mac
Mac mini
Classic Mac
Power Mac
Still struggling with Hackintool, can't find what the problem is ... I have this in patch -> info :

Check that your iGPU is enabled in Bios.
 
Joined
Jul 23, 2012
Messages
792
Motherboard
GA-Z77N-WIFI-F3-Clover
CPU
E3-1225 v2
Graphics
GT 640 | P4000
Mac
Mac mini
Can you see your IGPU in the Clover bootlog ?

something like that
Code:
0:100  0:000  PCI (00|01:00.00) : 10DE 0FC1 class=030000
0:100  0:000   - GOP: Provided by device
0:100  0:000   - GFX: Model=Gigabyte GeForce GT 640 family E7 (Kepler)
0:100  0:000  PCI (00|01:00.01) : 10DE 0E1B class=040300
0:100  0:000   - HDMI Audio: 
0:100  0:000  PCI (00|00:02.00) : 8086 0162 class=038000
0:100  0:000   - GFX: Model=Intel HD Graphics 4000 (Intel)
 
Joined
Dec 5, 2013
Messages
176
Motherboard
Z97X-UD5H
CPU
i5 4690
Graphics
GTX 760
Mac
MacBook, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hi, thanks for your reply.

IGPU is not activated in BIOS, it's my actual problem. I explained that when IGPU is activated, boot time starts to be more than 5 mn, and at the end, no screen. That's why I wanted to patch my config.plist with Hackintool, because there's something during boot with IGPU.

As I can remotely access my computer when I have this black screen, I was able to see that hackintool was, in this case, mentioning a platform ID and GPU device ID for intel HD 4600.

As the problem seems to be that my mHack will not accept to start properly if there is IGPU and Nvidia card, I was reluctant to just create a patch while IGPU is activated and doing it remotely, but do you think that could do the trick ? A few month back (when I started to speak about this problem in Lilu guide & in Hackintool topic), this hadn't worked, there was also nothing in patch section but (probably because @jaymonkey and @pastrychef help me clean up stuff that were there for past system installations)I started again this morning and it returned :

Code:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
    <key>Devices</key>
    <dict>
        <key>Properties</key>
        <dict>
            <key>PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)</key>
            <dict>
                <key>AAPL,ig-platform-id</key>
                <data>
                BAASBA==
                </data>
                <key>AAPL,slot-name</key>
                <string>Internal@0,2,0</string>
                <key>device-id</key>
                <data>
                EgQAAA==
                </data>
                <key>device_type</key>
                <string>VGA compatible controller</string>
                <key>framebuffer-camellia</key>
                <data>
                AAAAAA==
                </data>
                <key>framebuffer-flags</key>
                <data>
                AAAAAA==
                </data>
                <key>framebuffer-memorycount</key>
                <data>
                AAAAAA==
                </data>
                <key>framebuffer-mobile</key>
                <data>
                AAAAAA==
                </data>
                <key>framebuffer-patch-enable</key>
                <data>
                AQAAAA==
                </data>
                <key>framebuffer-pipecount</key>
                <data>
                AAAAAA==
                </data>
                <key>framebuffer-portcount</key>
                <data>
                AAAAAA==
                </data>
                <key>hda-gfx</key>
                <string>onboard-2</string>
                <key>model</key>
                <string>Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller</string>
            </dict>
        </dict>
    </dict>
</dict>
</plist>
Is it safe to just try it ? As I need the computer for urgent work, I can do tryout but I can't risk to spend the day troubleshoting, so I ask for advice before ;)

Thanks !
 
Joined
Jul 23, 2012
Messages
792
Motherboard
GA-Z77N-WIFI-F3-Clover
CPU
E3-1225 v2
Graphics
GT 640 | P4000
Mac
Mac mini
dual GPU (dGPU/IGPU) setup should not be that difficult to achieve

try install a fresh copy of the clover bootloader in the USB drive
(use this USB bootloader for testing, use the working bootloader for your urgent work)

kexts
------
EFI\CLOVER\kexts\Other\FakeSMC.kext
EFI\CLOVER\kexts\Other\"Ethernet controller".kext
do not install the Whatevergreen.kext

config.plist (use the default config.plist)
------------
ACPI device rename :
rename GFX0 to IGPU
rename PEGP to GFX0
rename MEI to IMEI

Inject Intel = Yes
ig-platform-id = "HD4600 empty framebuffer id"

BIOS
------
enable the IGPU in the BIOS

take a look it works or not
 
Joined
Dec 5, 2013
Messages
176
Motherboard
Z97X-UD5H
CPU
i5 4690
Graphics
GTX 760
Mac
MacBook, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
dual GPU (dGPU/IGPU) setup should not be that difficult to achieve

try install a fresh copy of the clover bootloader in the USB drive
(use this USB bootloader for testing, use the working bootloader for your urgent work)

kexts
------
EFI\CLOVER\kexts\Other\FakeSMC.kext
EFI\CLOVER\kexts\Other\"Ethernet controller".kext
do not install the Whatevergreen.kext

config.plist (use the default config.plist)
------------
ACPI device rename :
rename GFX0 to IGPU
rename PEGP to GFX0
rename MEI to IMEI

Inject Intel = Yes
ig-platform-id = "HD4600 empty framebuffer id"

BIOS
------
enable the IGPU in the BIOS

take a look it works or not
OK, I installed clover on a USB drive.Only the 2 kext, renamed acpi, inject intel, didn't found where to put the framebuffer id in clover configurator.
The computer started, and I ended up on the finder, but with only one monitor working, and the Nvidia gpu not properly recognised. I used Hackintool to generate a patch that I copied in the config plist on the stick, and changed sysdef to iMac 15,1.
restarted, the boot time was again amazingly long, but then I was able to go on the finder, but again, only one monitor, and Nvidia gpu not properly recognised.

Here's the config.plist I used, thanks a lot for your help, seems it's going in the right direction !

[edit] opened again the new config.plist in clover configurator, found a load of fixes ticked in ACPI, don't know why or if I need those, is the basic clover install tick those ? I found also drop tables, but I don't use those anymore and it is not in my regular config.plist anymore, where does it found the cpupm to put there, I don't know ...
 

Attachments

Last edited:
Joined
Dec 5, 2013
Messages
176
Motherboard
Z97X-UD5H
CPU
i5 4690
Graphics
GTX 760
Mac
MacBook, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hi ! Long time no see, didn't want to rush you all but since it's been a month, I make a new post :)

I was wondering if anyone had an idea to point me in the right direction, I'm still without jpeg preview, and seems I have problems with m4a too ... (but that could be because the image of it is a jpeg).

So if I check IGPU in BIOS, I've a incredible long boot time, and then no monitors, I'm able to have a patch in Hackintool (by connecting remotly) but this patch doesn't seems to change anything. If I don't have IGPU checked in BIOS, boot time is normal and both monitors works fine, but no VDA decoder. My config plist is above, and any other information needed, if not provided in the posts before, will be gladly given :).

Thanks a lot !
 
Joined
Dec 5, 2013
Messages
176
Motherboard
Z97X-UD5H
CPU
i5 4690
Graphics
GTX 760
Mac
MacBook, MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hi again !
Seems I'm a lost cause ;)
Or is my topic way under other matters of importance (I know, started it a looong time ago ;))

Can I hope for insight ? I know you're busy helping a whole lot of people, but if the big specialists @pastrychef and @jaymonkey drop an eye around here ... ;) and @itwas, I was trying your suggestions but as I didn't hear you back, if you also happens to come around here ... :D

Thanks a lot, sorry to bother you guys !
 
Top