Contribute
Register

**Possible** freezing issues with 10.11.2, Z97X UD5H and 280X

Status
Not open for further replies.
Joined
Mar 14, 2014
Messages
744
Motherboard
Z97X-UD5H
CPU
i7-4790K
Graphics
2 x R9 280X
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac Pro
**Possible** freezing issues with 10.11.2/10.11.3/10.11.4, Z97X UD5H and 280X [ Solved - use 10.11.4 ]

Hi,

I upgraded over the weekend to 10.11.2. I put it off until I was sure that no issues had been reported. My machine is used 24x7 so I wanted as nice smooth upgrade.

Followed the normal instructions (done this type of upgrade many times), made a backup copy using Carbon Copy Cloner, downloaded the update and installed it. Checked and repaired disk permissions etc.

It installed OK but I have noticed a number of freezes since the installation. The symptoms are a spinning beach ball, the Finder is locked up so can't select anything, the only thing I can do is a reboot.

Its now happened four times since Saturday, whereas I cannot remember the last time it locked up on 10.11.1.

Checking the logs showed an error message

windowserver gpu driver appears to be hung (repeated many times)

Other people seem to have the problem as well, though only on 'real' macs and certainly on the new Mac Pro's.

We downgraded back to 10.11.1 and so far have not had any similar problems. Bit early to say it is fixed but its been a couple of hours whereas under 10.11.2 it had frozen within an hour.

I run Sapphire 280X cards (tarted up 7970 cards really) which work fine normally.

Not touched any kexts, Clover was unchanged, I run my machine as stock and as lean as possible.

I wondered if anybody else has had similar problems, searching the forum shows nobody else appears to have the issue.

Any suggestions or ideas welcomed.
 
Joined
Mar 14, 2014
Messages
744
Motherboard
Z97X-UD5H
CPU
i7-4790K
Graphics
2 x R9 280X
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac Pro
Having exactly the same issues...

Asus Z97-E MB
Asus R9 280x Video Card

I can command tab to break out of the freeze but it's a very strange freeze.

I accidentally upgraded over the weekend back to 10.11.2 and immediately hit the same problem again.

Freezing, spinning beach balls etc.

I assumed it was due to me having dual 280X GPU's as this problem has also hit the new Mac Pro's as well but I have yet to find a solution, so have downgraded back to 10.11.1.

Do you have a single GPU?

Rob
 
Joined
Jan 14, 2016
Messages
14
Motherboard
asus
CPU
i5 - 4690K
Graphics
Zotac 750ti
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Single 280x on my system... It's really odd, I can make it freeze by simply moving objects in Illustrator a few times and BAM. The GUI freezes, if I command Tab or click out to the desktop it picks up running again. The console shows the "GPU appears to be hung..." umpteen times.
 
Joined
Mar 14, 2014
Messages
744
Motherboard
Z97X-UD5H
CPU
i7-4790K
Graphics
2 x R9 280X
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac Pro
I'm experiencing the same issue after the update, same hardware as OP. What's the best way to restore to 10.11.1? Boot from USB and restore from Time Machine?

So you have dual 280x's as well? Could you post your exact hardware including model of 280X.

Mine are AMD Sapphire 280x cards. Both are identical and until 10.11.2 had seemed to be working very well.

Whilst I'm not pleased that other people have the same problem, its reassuring to know that it isn't just me.

I have a Carbon Copy Cloner backup, I take one before I upgrade. Whilst my last upgrade was accidental, I normally have a CC backup done once a week.

If you don't have a CCC one then I would take a copy of all my data before doing anything with Time Machine. I have had nothing but trouble with Time Machine so I never use it.

Rob
 
Joined
Nov 9, 2015
Messages
12
Motherboard
GIGABYTE Z370 AORUS Gaming 7
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Joined
Mar 14, 2014
Messages
744
Motherboard
Z97X-UD5H
CPU
i7-4790K
Graphics
2 x R9 280X
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac Pro
I have a single Saphire card, 280x. Thanks for the CCC tip, will definitely use that before using TM. Can't post system specs today since I'm not with the rig until tomorrow.

I have found this in the meantime:
http://www.tonymacx86.com/el-capita...sing-kp-after-update-10-11-2-z77x-ud5h-3.html

Interestingly we have the same card, but I know other people have the Sapphire 280X card and nobody else has this issue (or cares).

Not sure what the wake sleep has to do with this, can you elaborate?

Rob
 
Joined
Nov 9, 2015
Messages
12
Motherboard
GIGABYTE Z370 AORUS Gaming 7
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Interestingly we have the same card, but I know other people have the Sapphire 280X card and nobody else has this issue (or cares).

Not sure what the wake sleep has to do with this, can you elaborate?

Rob

I was thinking he might not have explained it right.

To clarify, I have sleep turned off completely, because it would never wakeup. I only have the screen off set to 15min. Now, after the update to 10.11.2, once the screen is off I can never get it back on. I am able to do a blind login though and play music for example.
 
Joined
Mar 14, 2014
Messages
744
Motherboard
Z97X-UD5H
CPU
i7-4790K
Graphics
2 x R9 280X
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac Pro
I was thinking he might not have explained it right.

To clarify, I have sleep turned off completely, because it would never wakeup. I only have the screen off set to 15min. Now, after the update to 10.11.2, once the screen is off I can never get it back on. I am able to do a blind login though and play music for example.

OK, I understand now.

I also have sleep turned off. I turn the screen off after 30 mins, but I have never managed to keep the machine stable long enough for the screen saver to kick in, so never noticed that issue. Thats good information as it really starts to point to a bug in the graphics driver.

I can also login through sag but never tried to do a remote desktop login which is a pity as we have a few Macs here and it would be easy.

The more I look at this the more I think of a bad OS X bug rather than a specific hack bug.

I'm back down to 10.11.1 as I have work to do, I'll wait for 10.11.3 and try that when it drops. No idea when though

If you find any solution or have any other ideas come back.

Thanks

Rob
 
Status
Not open for further replies.
Top