Contribute
Register

pastrychef's Asus ROG Strix Z370-G Gaming (WI-FI AC) build w/ i9-9900K + AMD 6600 XT

Joined
May 27, 2011
Messages
221
Motherboard
Asus Z370-A Prime
CPU
i7-8700K
Graphics
Vega 64
Classic Mac
  1. 512K
Mobile Phone
  1. iOS
I created a new USB SSDT-UIAC.aml using Hackintool but it didn't solve the issue. I found out that my recently bought USB DAC (Topping E30) switches to standby after a minute causing the Hack to wake ... so I enforced the DAC to stay alive and issue is over. Will write to Topping about this issue. Anybody aware about USB devices entering sleep will cause a wake to the host?
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,220
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Joined
Apr 1, 2017
Messages
279
Motherboard
Asus Z370-G WiFi AC
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 5700
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
3.6 seems to update to 3.7 in-app. Works fine on the MacBook Pro 2012. :)
 
Joined
Jul 16, 2015
Messages
57
Motherboard
ASUS Z370-G
CPU
i7-8700K
Graphics
Sapphire Radeon RX 580 Pulse
Mac
  1. iMac
Hi @pastrychef

DP was good untill today I restart my rig(restart used to be fine)
Only HDMI is working but DP is not.

Another DP monitor not even shown in Displays...

Snipaste_2020-06-10_12-37-03.png


Do you have any suggestions ?
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,220
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @pastrychef

DP was good untill today I restart my rig(restart used to be fine)
Only HDMI is working but DP is not.

Another DP monitor not even shown in Displays...

View attachment 475289

Do you have any suggestions ?

I've never heard of anyone else experiencing this.

If all was working and there was no changes to macOS and/or Clover, I would suspect hardware being the issue.
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,220
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
I think the same...
Then I switch to Windows 10 and it works fine..

Then there must've been some change to macOS or Clover.

The only thing that I can think of that would affect the ports is WhateverGreen.
 
Joined
Dec 24, 2017
Messages
27
Motherboard
Asus ROG STRIX Z370-E
CPU
Intel Core I7 8700k
Graphics
EVGA GTX 1080 FTW 3 11GB
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi Chef - tried switching the cable no luck there, but I think i have my solution finally.
For anyone looking to use high refresh rate supported monitors with hackintosh, I suggest installing switchrezx and confirming that your monitor by default is set to 60hz and at its native resolution. It seems mine was set to 85hz somehow. Since setting back to 60 I haven't had the black screen on boot issue. Maybe with an AMD card / drivers you would get better results with higher refresh rates... for me I don't mind because the system is dual boot and the monitor reverts itself back to 120hz on windows for games.

- If the monitor gets unplugged or the computer goes to sleep, display stays black and the system wont output anything until rebooted (cold boot... weird right? if not a cold boot, it will sometimes freeze on boot or give no signal once booted)

Do you think this sleep / wake issue is the common one that people seem to have or is it somehow related to the above issue that i thought solved?
 
Last edited:

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,220
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Do you think this sleep / wake issue is the common one that people seem to have or is it somehow related to the above issue that i thought solved?

I've never had issues with sleep/wake on this build. As far as I know, everyone has sleep/wake working. Those who did have issues, most were caused by not fixing USB and, once USB was fixed, everything was fine.
 
Joined
Dec 24, 2017
Messages
27
Motherboard
Asus ROG STRIX Z370-E
CPU
Intel Core I7 8700k
Graphics
EVGA GTX 1080 FTW 3 11GB
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
ok retracting my previous post. Black screen still occuring after boot even though somehow i went through about 10 reboots without issue yesterday, the black screen is back in full force today.... The display shows for a second then goes black about 50% of the time. Does not happen on lower resolution monitors (tested with 1024x768 projector and no issue, also used to use 2x1080p monitors with no issue).

This has to be a problem with macos or nvidia webdriver not detecting the display (logging in on remote desktop and checking switchresx there is no display detected). It is a high resolution but i don't really see why that should matter (3840x1600 at 60hz over display port)

If it was a kext problem wouldn't it happen on all displays and screen would be black before the computer is finished booting? This used to happen but updating whatevergreen and lilu seems to have fixed that part of the problem, now screen only goes black after booting into the login screen
 
Last edited:
Top