Contribute
Register

pastrychef's Asus ROG Strix Z370-G Gaming (WI-FI AC) build w/ i9-9900K + AMD 6600 XT

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,212
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
2 year update - dualboot 10.13.2 / win10
Hi all, I have been having a blast since following this build in jan 2018, very few issues after the initial setup, even with getting an ultrawide monitor that requires display port to work with 10.13! [csrutil disable in recovery mode]. I use macOS for music production and windows for games. feeling very spoiled.

Here are the problems I am still dealing with. I'm just wondering if anyone recognizes any of these:

-System time on windows is always ahead by 4 hours after rebooting from macOS;

-USB hard drives sometimes need to be replugged in order to be recognized after booting, but doesn't happen with flash storage or other usb devices;

-Sometimes no internet connection after rebooting into the other OS [likely router related];

-High refresh rate monitors not supported (?) by Nvidia web drivers [nobody games on Mac but I would still be interested if there was a fix], as well as no support for Mojave / dark mode (right?); and

-I have a projector plugged into the computer for movies / emulators on Windows, but on macOS. If there is a HDMI plugged in, the image goes through that port and I get no signal on my monitor. So I have to unplug it every time I boot into macOS. Is there a way to disable this port, or maybe just that "feature" in macOS? In Windows you can just disable that display until you are ready to use it.

Please try checking the following to see if it will fix your clock issue:

Hmm... I don't know about the USB hard drives... Did you apply one of the proper USB 15 port limit fixes?

Try assigning the same static IP in macOS and Windows.

Yeah, Nvidia dropped support for macOS at High Sierra.

You may need to update WhateverGreen. But that would also mean Lilu and AppleALC would also need updating. Make backups before trying this if you are still on High Sierra.
 
Joined
Jul 16, 2015
Messages
57
Motherboard
ASUS Z370-G
CPU
i7-8700K
Graphics
Sapphire Radeon RX 580 Pulse
Mac
  1. iMac
Hey @pastrychef

I thought my build is perfect, so I deceide to do a upgrade from 10.15.2 to 10.15.3

Then I screwed.
System stack at loading bar(at 75%) for a while then turn into black screen...
I can still enter recover mode(with screen on)
Tried nvram clean, not working
Tried to PCIE only(disable iGPU), not working(then i put it back)

Thanks for any suggestions.

Screen Shot 2020-02-12 at 6.55.49 PM.png
 

Attachments

  • EFI.zip
    23.2 MB · Views: 27

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,212
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Hey @pastrychef

I thought my build is perfect, so I deceide to do a upgrade from 10.15.2 to 10.15.3

Then I screwed.
System stack at loading bar(at 75%) for a while then turn into black screen...
I can still enter recover mode(with screen on)
Tried nvram clean, not working
Tried to PCIE only(disable iGPU), not working(then i put it back)

Thanks for any suggestions.

View attachment 449531

When the screen goes black, is there still disk activity?
 
Joined
Dec 3, 2018
Messages
9
Motherboard
Asus ROG Strix Z370-G Gaming (WI-FI AC)
CPU
i7 8700K
Graphics
RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Get rid of the following. Why did you add that stuff??
View attachment 449400

If removing SATA-200-series-unsupported.kext increases boot time, put it back.

You are using the wrong Bluetooth kexts. You can't just throw any kexts in there and hope it works...

In /EFI/CLOVER/kexts/Other/ delete:
BrcmFirmwareData.kext
BrcmNonPatchRAM.kext
BrcmPatchRAM.kext
FakePCIID_Broadcom_Wifi.kext
FakePCIID.kext

Use the attached kexts for Bluetooth.

You also added IntelMausi.kext. Why?

Instructions to fix USB:

Thank you sir! - bluetooth now works. The reason I added those ROM and MLB was to get iMessage working. As for IntelMausi, I might have merged instead of replaced the folder.

Is there away to enable audio input devices. When using the Mojave guide, I recall being able to record sound with a mic on a HYPERx gaming headset.
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,212
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Thank you sir! - bluetooth now works. The reason I added those ROM and MLB was to get iMessage working. As for IntelMausi, I might have merged instead of replaced the folder.

Is there away to enable audio input devices. When using the Mojave guide, I recall being able to record sound with a mic on a HYPERx gaming headset.

Where did you get those values to enter? Nowhere in my instructions do I tell you to make up values to enter there. Please see the following guide:

What audio-id are you using? Is audio in working?
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,212
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Yes. CPU light keep on - I leave it run for 10 mins and nothing get change

Which CPU light?

If there is still disk activity, leave the system running until there is no more disk activity. The update may very well be progressing.

Things you can try:
Add "agdp=pikera" to boot arguments.
Unplug and re-plug the monitor cable when the screen goes black.
 
Joined
Jul 16, 2015
Messages
57
Motherboard
ASUS Z370-G
CPU
i7-8700K
Graphics
Sapphire Radeon RX 580 Pulse
Mac
  1. iMac
Which CPU light?

If there is still disk activity, leave the system running until there is no more disk activity. The update may very well be progressing.

Things you can try:
Add "agdp=pikera" to boot arguments.
Unplug and re-plug the monitor cable when the screen goes black.
agdomod=pikera or vit9696 do not work for me.

Somehow i got this sorted out by adding FB Name=Orinoco and inject ATI.

I know WEG's notes saying I shouldn't do this. But I guess this have fixed my issue somehow..

I wonder does WEG has a bug collection repo or thread ?
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,212
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
agdomod=pikera or vit9696 do not work for me.

Somehow i got this sorted out by adding FB Name=Orinoco and inject ATI.

I know WEG's notes saying I shouldn't do this. But I guess this have fixed my issue somehow..

I wonder does WEG has a bug collection repo or thread ?

I don't know where to submit bug reports...
 
Top