Contribute
Register

pastrychef's Asus ROG Strix Z370-G Gaming (WI-FI AC) build w/ i9-9900K + AMD 6600 XT

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,362
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
My AMD Vega 56 finally arrived. As expected, its OpenGL performance in macOS trails Nvidia by a large margin. Unfortunately, I am unaware of an Metal/Metal 2 benchmarks where I expect AMD to do much better.

However, OpenGL benchmarks don't really tell the story. AMD's UI smoothness is infinitely better than Nvidia. I had been using Nvidia cards for so long, I'd forgotten how smooth the UI should be. While I was aware of the micro stutters in the UI, especially when going to and from full screen mode, I'd gotten used to it. With the Vega 56, it's nonexistent! The webGL water test was also silky smooth, no micro stutters at all!

Yes, the well documented fan speed issue is real. Hopefully, Apple releases 10.13.4 soon which is rumored to have the issue fixed.

FakeSMC GPU sensors don't appear to work with this Vega card. No GPU temps, no GPU fan readings.

Overall, I think I made the right decision to switch to AMD. Essentially, I'm betting that Apple will do a better job at getting AMD cards working well in macOS than Nvidia will with their cards. I think that's where the smart money should be headed.

Screen Shot 2018-03-09 at 5.18.00 PM.png Screen Shot 2018-03-09 at 4.32.27 PM.png Screen Shot 2018-03-09 at 4.36.44 PM.png Screen Shot 2018-03-12 at 3.31.04 PM.png Screen Shot 2018-03-09 at 5.22.14 PM.pngScreen Shot 2018-03-10 at 6.46.19 AM.pngScreen Shot 2018-03-09 at 5.16.16 PM.png
 
Last edited:
Joined
Nov 5, 2012
Messages
22
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i7 8700k
Graphics
Radeon VII
Hello Pastrychef
I think Windows installation was the problem. I replace whole EFI , disconnect OS X drive. Then I install windows on the other drive. Connect again OS X disk and now all is working properly.thanks for your help again.
I have also question about your new Radeon card. It will be work with 4K display? I’m thinking about change my gpu but I have 4K display and need to be working with 60 Hz.
Greetings
Wojtek
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,362
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,362
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Hello Pastrychef
I think Windows installation was the problem. I replace whole EFI , disconnect OS X drive. Then I install windows on the other drive. Connect again OS X disk and now all is working properly.thanks for your help again.
I have also question about your new Radeon card. It will be work with 4K display? I’m thinking about change my gpu but I have 4K display and need to be working with 60 Hz.
Greetings
Wojtek

That's great to hear.

Yes, both Nvidia and AMD cards are capable of running 4K displays at 60Hz over DisplayPort. The only time you may run in to problems is when you use HDMI.

Screen Shot 2018-03-10 at 7.01.36 AM.png
 
Joined
Nov 5, 2012
Messages
22
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i7 8700k
Graphics
Radeon VII
Thanks for your answer. You using native resolution or scaled? It will works scaled? All Vega cards will work or just specific models?
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,362
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks for your answer. You using native resolution or scaled? It will works scaled? All Vega cards will work or just specific models?

I use native resolution. I haven't tried scaled. I have no reason to believe scaled resolutions would be a problem.

See the following link (scroll to bottom) for all the AMD cards that will be supported with macOS 10.13.4:
https://egpu.io/external-gpu-macos-10-13-4-update/

Update:
Tested. No problems scaling. Still runs at 60Hz.
Screen Shot 2018-03-10 at 9.20.16 AM.png
 
Last edited:

Stork

Admin
Staff member
Joined
Sep 21, 2010
Messages
13,148
Motherboard
Gigabyte Z690 Aero G
CPU
i5-12600K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
pastrychef[, what is the make/model of your Vega-56? (Probably should update Post #1 with the info. TIA.)

Please try a High Sierra UniBeast/MultiBeast fresh install when you get a chance. UniBeast and MultiBeast have been updated a couple of times since your first efforts described in Post #1. I've used them successfully in my testing, but I've been waiting for maturity (if you know what I mean) to come to High Sierra. 10.13.4 will cause me to upgrade my systems.
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,362
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
pastrychef[, what is the make/model of your Vega-56? (Probably should update Post #1 with the info. TIA.)

Please try a High Sierra UniBeast/MultiBeast fresh install when you get a chance. UniBeast and MultiBeast have been updated a couple of times since your first efforts described in Post #1. I've used them successfully in my testing, but I've been waiting for maturity (if you know what I mean) to come to High Sierra. 10.13.4 will cause me to upgrade my systems.

I'm using an MSI Radeon RX Vega 56 Air Boost 8G OC. Yes, I'll update post #1.

Sure. I'll try to give them a try ASAP.

One more thing... Native support for the Vega cards seemed to have snuck in under our noses. I am running my card right now with no Radeon DeInit in config.plist and no WhateverGreen.kext!
 
Top