Contribute
Register

Overclocking not working

Joined
Jan 8, 2019
Messages
4
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 590
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
Classic, iBook
Mobile Phone
iOS
Hi
On my Gigabyte Z390 M Gaming, everything is working fine but when I set the overclocking in the BIOS (say to 4.5GHz), it shows up in the actual BIOS as that speed, but when I boot into Mac the only the core clock speed is displaying (3.7GHZ). Has anyone got any ideas on what might be the issue? I've looked through the forums but haven't found anything.
Thanks
 
Joined
Jan 8, 2019
Messages
4
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 590
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
Classic, iBook
Mobile Phone
iOS
Thanks for your reply - I assume that's the one under Acpi >> Plugin Type? I've tried blank, 0 & 1 with no difference...
 
Joined
Feb 19, 2018
Messages
154
Motherboard
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming - rev. 1.0
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Hi
On my Gigabyte Z390 M Gaming, everything is working fine but when I set the overclocking in the BIOS (say to 4.5GHz), it shows up in the actual BIOS as that speed, but when I boot into Mac the only the core clock speed is displaying (3.7GHZ). Has anyone got any ideas on what might be the issue? I've looked through the forums but haven't found anything.
Thanks
Even when overclocked, the core speed is still the same, it is built into the chip what the core is and this is what is displayed.
It can ramp up to 4.5GHz when it needs to if overclocked in the BIOS to that speed.
If you run Intel Power Gadget and run something that stresses the CPU you will see it go above the core speed and up to your 4.5GHz.
 
Top