Contribute
Register

Ohchang's build: Gigabyte Z590 Vision G + i7-10700K + AMD RX580

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,435
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Emm, sorry where is the location to set the bluetooth connector as internal?
 
Joined
Oct 20, 2021
Messages
5
Motherboard
Gigabyte Z590 VISION G
CPU
i9 10900k
Graphics
Rx 6800xt
Oh i see, the Bluetooth connector as internal already, what should I do now?
Screen Shot 2021-10-21 at 01.08.57.png
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,435
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
also your USBPorts.kext is listing iMacPro1,1 but you are using iMac20,2 in your config.plist, change your info.plist in your USBPorts.kext to iMac20,2 and test with that
 
Joined
Sep 19, 2015
Messages
83
Motherboard
Asus Z97 Deluxe
CPU
i7-4790K
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
The display cards are still very expensive. May I know if iGPU works well when using 10th gen CPU? Can it work with dual monitors?
 
Joined
Dec 12, 2011
Messages
83
Motherboard
GIGABYTE Z590 Vision G
CPU
i7-11700K
Graphics
RX 6700 XT & RX 560
Played a bit around with macOS Monterey (12.0.1) today. Sadly, even after 3h of tampering with the settings I was never able to get the system up and running without crashes. Usually the system freezes after about 1-2 minutes (or when trying to restart).

Stuff that you will definitely need to do before upgrading:
- Backup your system using Carbon Copy Cloner (and backup your EFI too)
- Update your kexts (Lilu.kext, WhateverGreen.kext, VirtualSMC.kext, etc.)
- Install the latest version of OpenCore 0.7.4+
- Definitely follow the upgrade guide here
- Check your GPU (some older Nvidia cards are no longer supported)
- Check your Bluetooth (mine, a Fenvi T919 (BCM94360CD), worked fine after upgrading)

Stuff (I personally) had a lot of issues with while trying:
- SIP (enabled/disabled)
- SMBios iMacPro1,1 -> iMac20,2
- Trim and long boot times

Stuff that needs to be fixed:
- The ethernet card isn't working and I guess FakePCIID_Intel_I225-V.kext needs to be disabled and removed (likely also FakePCIID.kext) (Read more here and here)

... Panicked task 0xffffff85966a0ba0: 3 threads: pid 97: systemstats Backtrace (CPU 8), panicked thread: 0xffffff859f7096e0, Frame : Return Address 0xffffff800115a1f0 : 0xffffff800129c00d mach_kernel : _handle_debugger_trap + 0x41d 0xffffff800115a240 : 0xffffff80013f5d85 mach_kernel : _kdp_i386_trap + 0x145 0xffffff800115a280 : 0xffffff80013e5763 mach_kernel : _kernel_trap + 0x533 0xffffff800115a2d0 : 0xffffff800123ba60 mach_kernel : _return_from_trap + 0xe0 0xffffff800115a2f0 : 0xffffff800129c3dd mach_kernel : _DebuggerTrapWithState + 0xad 0xffffff800115a410 : 0xffffff800129bb96 mach_kernel : _panic_trap_to_debugger + 0x2b6 0xffffff800115a470 : 0xffffff8001b18649 mach_kernel : _panic + 0x54 0xffffff800115a4e0 : 0xffffff80013e5b53 mach_kernel : _sync_iss_to_iks + 0x2c3 0xffffff800115a660 : 0xffffff80013e5838 mach_kernel : _kernel_trap + 0x608 0xffffff800115a6b0 : 0xffffff800123ba60 mach_kernel : _return_from_trap + 0xe0 0xffffff800115a6d0 : 0xffffff8003dfbe3d com.apple.iokit.IOPCIFamily : __ZNK11IOPCIDevice11getPropertyEPK8OSSymbol + 0x55 0xffffffd09e73bc00 : 0xffffff8001a21054 mach_kernel : __ZNK15IORegistryEntry11getPropertyEPKc + 0x24 0xffffffd09e73bc20 : 0xffffff800521541d as.vit9696.WhateverGreen : _orgVaddrPresubmitTrampoline + 0x7058 0xffffffd09e73bcd0 : 0xffffff8001a2156f mach_kernel : __ZNK15IORegistryEntry12copyPropertyEPKc + 0x4f 0xffffffd09e73bd00 : 0xffffff8001a95c08 mach_kernel : _is_io_registry_entry_get_property_bin_buf + 0x128 0xffffffd09e73bd70 : 0xffffff80013a1b26 mach_kernel : _iokit_server_routine + 0x7396 0xffffffd09e73bdc0 : 0xffffff8001276cf9 mach_kernel : _ipc_kmsg_send + 0x449 0xffffffd09e73be50 : 0xffffff800128dd89 mach_kernel : _mach_msg_overwrite_trap + 0x2d9 0xffffffd09e73bee0 : 0xffffff80013caaf2 mach_kernel : _mach_call_munger64 + 0x272 0xffffffd09e73bfa0 : 0xffffff800123c246 mach_kernel : _hndl_mach_scall64 + 0x16 Kernel Extensions in backtrace: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[5E1B0BE0-4B73-35F5-9126-EB05FBB8BAF5]@0xffffff8003dee000->0xffffff8003e18fff as.vit9696.WhateverGreen(1.5.4)[38407940-D579-3501-AF74-1293088C3DD0]@0xffffff800520d000->0xffffff8005288fff dependency: as.vit9696.Lilu(1.5.6)[041A34BB-B5DF-303E-B95B-57F9A6E43922]@0xffffff80051c5000->0xffffff80051effff dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[5E1B0BE0-4B73-35F5-9126-EB05FBB8BAF5]@0xffffff8003dee000->0xffffff8003e18fff Process name corresponding to current thread (0xffffff859f7096e0): systemstats Boot args: -v keepsyms=1 debug=0x100 shikigva=40 shiki-id=Mac-7BA5B2D9E42DDD94 chunklist-security-epoch=0 -chunklist-no-rev2-dev chunklist-security-epoch=0 -chunklist-no-rev2-dev Mac OS version: 21A559 Kernel version: Darwin Kernel Version 21.1.0: Wed Oct 13 17:33:23 PDT 2021; root:xnu-8019.41.5~1/RELEASE_X86_64 Kernel UUID: 19BD4E1B-0268-3EE0-BC66-91F035BC9429 KernelCache slide: 0x0000000001000000 KernelCache base: 0xffffff8001200000 Kernel slide: 0x0000000001010000 Kernel text base: 0xffffff8001210000 __HIB text base: 0xffffff8001100000 System model name: iMacPro1,1 (Mac-7BA5B2D9E42DDD94) ....

I learned a lot during the upgrade, and was more than happy for having a backup (11.6.1) which I was able to successfully rollback. So as long as there is no support/solution for the Intel I225-V I will not try again.
 
Joined
Dec 12, 2011
Messages
83
Motherboard
GIGABYTE Z590 Vision G
CPU
i7-11700K
Graphics
RX 6700 XT & RX 560
Success here is my working Monterey 12.0.1 EFI folder.

- I made a backup of my 11.6.1 system using Carbon Copy Cloner (and backup of my EFI)
- I updated the kexts (Lilu.kext, WhateverGreen.kext, VirtualSMC.kext, etc.)
- Installed the latest version of OpenCore 0.7.4
- Thanks for the suggestion the Intel I225-V is now working too (as a matter of fact a similar solution has been described before by @ohchang)
- Bluetooth and Wi-Fi is working because I'm using a Fenvi T919 (BCM94360CD)
- SIP is disabled (this might cause issues in the future with OTA updates see this post)
- I'm still using SMBios iMacPro1,1 (DRM in Safari is working)
- In contrast to @ohchang I do have an i7-11700K (not a i7-10700K), thus no iGPU support, thus the AMD RX 560 dGPU
- I do use a WD_BLACK SN850 NVMe SSD 1TB (Controller: WD Black G2 aka SanDisk 20-82-10034-A1) and a ADATA XPG Spectrix S40G NVMe SSD 4TB (Controller: Realtek RTS5762) and have not observed any particular TRIM issues with the WD_BLACK SN850 (0.107402 s) but the ADATA XPG Spectrix S40G is a bit strange (14.379961 s - but it is also a 4TB disk ¯\_(ツ)_/¯). I will further investigate.

Monterey.png


I225-V.Monterey.jpg


Monterey.i225-V.jpg


SMBIOS.jpg
 

Attachments

  • Gigabyte Z590 VISION G - macOS 12.0.1 - OpenCore 0.7.4.zip
    11.6 MB · Views: 105
Last edited:
Top