Contribute
Register

Official CustoMac Mini 2011 Guide and Notes (in progress)

Joined
Feb 25, 2011
Messages
2
Motherboard
Windows 7
CPU
intel i5 760
Graphics
gtx 470
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hey guys, I recently got some parts to put together a Customac Mini, but nothing's working out. I can't install via Unibeast, constant kernel panics, or it'll get stuck. Even tried GraphicsEnabler=Yes/No and multiple flags to try and get something. My build isn't completely identical, though. The only differences is that i'm using a Samsung HDD (which I installed Mac OS X on before) and I'm using G. Skill Ripjaw series RAM (Only got 2GB installed though, I can't make it past POST with 4gb installed for some reason) instead. I'm gonna be using onboard video, so I don't have an external graphics card. I got HPET set to 64-bit and AHCI enabled. What am I doing wrong? I'm thinking about just grabbing the suggested RAM, but I already feel as though I lost a lot of money on something that won't work.

Edit: BIOS is version F8.
 

pct

Joined
Nov 8, 2010
Messages
89
Motherboard
Gigabyte H67MA-UD2H-B3
CPU
i3-2105
Graphics
GT710
Hi all

My contrib on ML10.8.1 on this HW (my exact HW in my signature).

So far, ML is running, just automatic sleep not working (while working on Lion). Any idea ?

http://www.tonymacx86.com/mountain-...3-ml-10-8-1-sleep-not-working.html#post430122

EDIT Sept 10th: auto sleep now working: see http://www.tonymacx86.com/general-h...ake-0-flag-can-break-auto-sleep-10-8-1-a.html

ML now fully functional on my MacMini.
-----

I have almost complete the update of my macmini to ML10.8.1 but still one issue: automatic sleep is not working while it was running very well on Lion 10.7.3, but manual sleep/wake run well.

Here is was I did on my initial config: Lion 10.7.3 on a 2To disk in 3 partitions (1 system and one backup with Lion, 1 data):
1. I unplugged my 2To disk and put a test disk on same SATA port. Installed ML from Unibeast 1.5.3 with no issue.
2. Onced rebooted from USB Unibeast stick, used Multibeast ML 5.0.3 with DSDT file for F3 Bios (have not updated yet to F8 bios, not sure I need this), Realtek 2.0.6 for Ethernet, ALC889 with DSDT for sound and AppleRTC patch for CMOS reset.
3. Reboot was fine from my disk but Disk had orange icons on the desktop. I tried the OAHCIBlockStorageInjector but without success. To solve this, I then tried the following and this was succesfull: Orangeicon on HDD's (basically patches the DSDT file for Orange Disk Icons)
4. Upgraded to 10.8.1.

Being successfull (I did not notice at this time that sleep was nor working) , I wanted to install ML on my 2To: I have reconnected my 2To disk on first STA port and my test disk on the second SATA port, booted on Lion from my 2To disk, made a clone of my ML test disk to the second partition on my 2To with CCC and rebooted: ML was not booting anymore, except using -f -v flags.
Searching on the forum, I found this and this was working Official CustoMac Mini 2011 Guide and Notes (in progress)
Basically, it remove the GraphicsEnabler and add "Default Partition", hd(0,3) in my case.

While in my case I could understand the need for Default Partition (as I moved my install from the first to the second partition, even if this was not necessary for Lion) , I am not sure to understand why I need to remove GE ?

Then I discovered that automatic sleep was not working, while working on the Lion partition. I even tried to boot again on my test disk but same result. (so it not linked to my copy on my 2To disk.

I am now with ML running mon my second partition with correct icons for my desktop disks but automatic sleep is not working.

Any suggestions ?
 
Joined
Jul 30, 2012
Messages
18
Motherboard
Gigabyte GA-H61N-USB3
CPU
i3-3225
Graphics
HD 3000
Hi,
I've got a CustoMac Mini running Lion perfectly (MOBO GA-H61N-USB3, SSD CRUCIAL M4 128 GB, 2X4 GB KINGSTON DDR3, 500 GB HDD 2,5", i3 2125) but I'm not happy with my power supply (one thermaltake SL-8220SFX included with the q element case) because it's really noisy. Do you know any quiet power supply micro atx form? I'm looking for about it for several days without succes.


thanks
 
Joined
Sep 13, 2012
Messages
4
Motherboard
GA-Z77n-WIFI
CPU
Core i5-3570K
Graphics
NVIDIA GeForce GTX 660
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hey,

I just bought all the parts for the CustoMac Mini 2011 (everything just like the original, except the case which is now the alternate SilverStone SG05B for me). I bought the 120GB Corsair SSD any my question is now: Can I also install the Seagate HDD additionally? So I would have the Sony Optical Drive, the Corsair SSD and Segate HDD or is there not enough room/plugs?

The next question then would be if I could dual boot Windows 7 and OSX Lion from the SSD (and install the programs/apps on there) and use the HDD only as a storage for documents and media etc.? Could both OS'es share the HDD and the documents on it (with read and write, like with NTFS-3G for Lion or something)?

Is the Installation Guide still up to date? Do I have to use the same Multibeast settings or has something changed over the year? ;) As far as I understood the Tuneup Kit is no longer needed. So can I simply update to 10.7.4 via combo update and run Multibeast again or is there something more to it?

That's it ;) Sorry for all those questions, but I don't really know what the current best configuration is and I've read a lot in this thread but on 234 pages it's hard to filter the correct configurations for the GA-H67N MB. So can please someone clear things up for me :thumbup:
Oh, and I'd like to stay on Lion for now and maybe look into Mountain Lion sometime later ;)

Thanks in advance!
 

pct

Joined
Nov 8, 2010
Messages
89
Motherboard
Gigabyte H67MA-UD2H-B3
CPU
i3-2105
Graphics
GT710
Hi,
I've got a CustoMac Mini running Lion perfectly (MOBO GA-H61N-USB3, SSD CRUCIAL M4 128 GB, 2X4 GB KINGSTON DDR3, 500 GB HDD 2,5", i3 2125) but I'm not happy with my power supply (one thermaltake SL-8220SFX included with the q element case) because it's really noisy. Do you know any quiet power supply micro atx form? I'm looking for about it for several days without succes.
thanks

I bought a Be-Quiet SFX 300w power: fits well in the Apex case, no more noise. The stock Intel fan is now the noisy one ...
 

pct

Joined
Nov 8, 2010
Messages
89
Motherboard
Gigabyte H67MA-UD2H-B3
CPU
i3-2105
Graphics
GT710
Hi all

I have my macmini running well with ML 10.8.2 but have a doubt on the Power Led: when it sleep, the power led is off: should it not blink ? (so that I know the macmini is sleeping and is not off)

How behaves your's led ?

Thanks
 
Joined
Dec 31, 2011
Messages
13
Motherboard
Hack Mini 2011
CPU
Intel Core i3
Graphics
Intel HD3000
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
Classic Mac
  1. 512K
  2. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Has anyone else had a hard time with the onboard ethernet for this build? (I'm using the H61 board)

I had it working the first time I had Lion installed. Then I had Ubuntu installed and ethernet worked fine. I just installed Lion 10.7.4 and no matter what I do, I can't get it to work. I've tried both kexts from MultiBeast 4.6.1. (the Lnx2mac and the Realtek Gigabit) I don't even get a link light.

I'm using a pseudo airport card and it works great for surfing the net but it stinks for streaming video to other machines in the house.

When looking at my system report, it used to show en0 as an ethernet adapter. Now that is gone.

Any ideas?
 
Top