Contribute
Register

No Sound - Realtek ALC AppleHDA [Guide]

Status
Not open for further replies.

toleda

Moderator
Joined
May 19, 2010
Messages
22,960
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi, have followed instructions from X99 linked thread
Not helpful; change one file, attach all files.
Combined Chimera method with Clover method, result is always bad. One method or the other, not both.
 
Joined
Nov 28, 2012
Messages
20
Motherboard
GA-X79-UP4
CPU
i7 3930K
Graphics
EVGA GTX 770
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Remove Extra/modules/HDAEnabler.dylib
Restart
Black and orange files are not needed, reply with other updated files.
previous post shows all of above - file is toleda8.zip - do you find any clues there?
meanwhile I have attempted a clover install
successful boot with everything working fine, except poor USB3 functionality
and of course
NO SOUND

i am beginning to think this is faulty hardware

my sound is fine through USB but not a squeak from the rear motherboard audio ports

I have tried everything I can find

Multibeast 7.3 straightforward install
Multibeast 7.3 & 6.1 solution - NO SOUND
Clover install - NO SOUND
Vietnam Tool - NO SOUND

this isn't an unusual motherboard configuration - was working fine in ML & Mavericks - why is Multibeast failing this Yosemite install?

everything you might need to work this out in toleda8 (multicast 7.3)and toleda9 (clover) zip files - hardware config remains the same (previous posts)
*NOTE the orange port changes SPS Output device from Internal Speakers to Headphones very briefly (1sec) when minijack is inserted - screenshot attached - is this a bug/wrong config? - other ports do not have this anomaly

understood this is a complicated procedure, but i've been patient for several weeks and tried endless scenarios to no avail
going to throw this all out of the window soon and grow some potatoes instead:beachball:

thanks
 

Attachments

  • toleda 9.zip
    1.9 MB · Views: 48
Joined
Mar 26, 2012
Messages
19
Motherboard
MSI X299M GAMING PRO CARBON AC
CPU
i9-7900X
Graphics
GTX 1080 Ti
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
OK as far as I can tell I have followed Clover method from your post on the Haswell-E X-99 Thread. I skipped

Add config.plist/ACPI/DSDT/Patches/Rename ALZA to HDEF
Set config.plist/ACPI/DSDT/Fixes/NO (all properties)

because I already had an HDEF device in IORegistryExplorer, and because I need the DSDT fixes to boot. HDAController 208C->208D patch also causes a kernel panic.

I have devices and sound outputs visible and volume control appears on screen, but no sound from headphone or front audio and lots of sound assertions with patched kext. I'm on 10.10.3 if that makes a difference.

Files attached, thank you!
 

Attachments

  • sound.zip
    2.5 MB · Views: 49
Joined
Oct 11, 2010
Messages
729
Motherboard
X299-WU8
CPU
i9-9880XE
Graphics
Vega 64
Mac
  1. iMac
  2. Mac Pro
Hi toleda
My board is x99 gaming g1 wifi I load with chameleon and ssdt not work yet.
I install alc 1150 follew your guide.for 10.10.3
1. MultiBeast
1. MultiBeast 7 - Select: Drivers > Audio > Realtek ALC1150 > √ ALC
2. plus √ Optional Optional HDAEnabler > Audio ID: 1
3. restart
4. Patched Codec (select one method)
MultiBeast
5. Download/Double Click/audio_alc_x99-hda-100_patch.command.zip
6.Restart
still not work sound.all kext are loaded.
codec id unknown 0x11020011
0x80868D20, 0x1458A036, 0x11020011, 0x0918, Creative CA0132
please help
thank you.
 

Attachments

  • After.zip
    3.7 MB · Views: 61

toleda

Moderator
Joined
May 19, 2010
Messages
22,960
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Classic Mac
  1. 512K
  2. LC
  3. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
because I already had an HDEF device in IORegistryExplorer, and because I need the DSDT fixes to boot. HDAController 208C->208D patch also causes a kernel panic.
makes no sense
what problems do you think dsdt/fixes solves?
All dsd/fixes/yes, no sound.
patch does not cause KP if implemented correctly
without patch, no sound
 
Joined
Nov 28, 2012
Messages
20
Motherboard
GA-X79-UP4
CPU
i7 3930K
Graphics
EVGA GTX 770
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
9 makes 8 useless.

these are unrelated clean installs
starting with formatted drive each time
9 and 8 have no relation other than identical hardware

Multibeast is not working for audio on X79 UP4 in Yosemite

please describe correct procedure
Realtek ALCxxx > √ ALC892
with or without
Optional HDAEnabler (kext) > √ Audio ID: 1 (or 2)
= NO SOUND!
 

Attachments

  • toleda 8.zip
    2.4 MB · Views: 50
Status
Not open for further replies.
Top