Contribute
Register

No Sound ALC 889 El Capitan

Joined
Jan 5, 2011
Messages
3
Motherboard
Gigabyte Z68X-UD7-B3 w/F10 bios
CPU
Core i7 2600k
Graphics
Nvidia Quadro 4000
Mac
Mac Pro
Classic Mac
Mobile Phone
Android
I followed the Unibeast guide to the best of my ability to get a fresh install of El Capitan. Fighting with no video upon booting into the OS, I found I had to replace the Graphic Controller kext with one I found online to get video again. However now my issue is that I have no audio after running the CloverALC110 script. I have a Gigabyte Z68X-UD7-B3 w/F10 bios. The onboard audio is ALC 889. I run the script with Audio ID 1 and after restart still have no audio. I mounted the EFI partition with Clover Configurator. My drive is labeled ElCapitan (no spaces as some suggested). If there needs to be edits done to my DSDT, I'm not sure how to do that with Clover Configurator. Thanks in advance! Here is what the script shows.

EFI partition is not mounted
Confirm Clover Legacy Install (y/n): y
ElCapitan/EFI folder found
System Integrity Protection status: enabled (Custom Configuration).

Configuration:
Apple Internal: disabled
Kext Signing: disabled
Filesystem Protections: disabled
Debugging Restrictions: disabled
DTrace Restrictions: disabled
NVRAM Protections: disabled

This is an unsupported configuration, likely to break in the future and leave your machine in an unknown state.
OK to patch
Confirm Realtek ALC889 (y/n): y
Audio ID: 889 is not supported, continue (y/n): y
Clover Audio ID Injection (y/n): y
Use Audio ID: 0 (y/n): n
Audio IDs:
1 - 3/5/6 port Realtek ALCxxx audio
2 - 3 port (5.1) Realtek ALCxxx audio (n/a 885)
3 - HD3000/HD4000 HDMI and Realtek ALCxxx audio (n/a 885/1150 & 887/888 Legacy)
Select Audio ID: 1
 

toleda

Moderator
Joined
May 20, 2010
Messages
24,236
Motherboard
Asus Maximus VII Impact
CPU
Core i7-4770K
Graphics
RX 560 + HD4600
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
512K, LC, Power Mac
Mobile Phone
iOS
If there needs to be edits done to my DSDT, I'm not sure how to do that with Clover Configurator.
Yes, dsdt edit required. Use MaciASL
edit dsdt/HDEF/layout-id:
find:
0x79, 0x03, 0x00, 0x00
replace:
0x1, 0x00, 0x00, 0x00
Compile, Save, Install, Restart.
 
Joined
Nov 4, 2011
Messages
3
Motherboard
Gigabyte GA-H61M-D2-B3
CPU
i5 2500k
Graphics
On-board Intel HD3000
Mac
MacBook
Classic Mac
Mobile Phone
OMG! I need to Google better!

Thank you, thank you, thank you for this post! I've been pulling my hair out for the last two days, running the script and getting nothing with my 889 audio on El Capitan. I read loads of helpful posts (I now understand clover much better and new security "features" in El Cap, but I still had no audio. I do now! I should have searched for "el capitan 889 audio" many hours ago!

Thanks again!

Sam
 
Joined
Jan 5, 2011
Messages
3
Motherboard
Gigabyte Z68X-UD7-B3 w/F10 bios
CPU
Core i7 2600k
Graphics
Nvidia Quadro 4000
Mac
Mac Pro
Classic Mac
Mobile Phone
Android
Yes, dsdt edit required. Use MaciASL
edit dsdt/HDEF/layout-id:
find:
0x79, 0x03, 0x00, 0x00
replace:
0x1, 0x00, 0x00, 0x00
Compile, Save, Install, Restart.

Thank you sir. That resolved the issue. Once I edited the DSDT and restarted, the previous step of using the audio clover alc command went into effect. My Star Wars trailer played perfectly and the sound system preferences showed everything as should be. Really appreciate the help.
 
Joined
Feb 3, 2012
Messages
51
Motherboard
Gigabyte Z68X-UD3H-B3
CPU
Intel Core i7 2600K
Graphics
MSI HD Radeon 6850 OC version
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Android
Yes, dsdt edit required. Use MaciASL
edit dsdt/HDEF/layout-id:
find:
0x79, 0x03, 0x00, 0x00
replace:
0x1, 0x00, 0x00, 0x00
Compile, Save, Install, Restart.

I can't find /layout-id. What now?
I tried finding 0x79, but I can't find that either.

What can I do?
 
Joined
Jul 21, 2011
Messages
2
Motherboard
OSX Lion
CPU
Core i5 2500k
Graphics
nVidia 450gt
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Thank you, Toleda. Your post did the trick. Been bashing my head for a while on this one.
 
Last edited:
Joined
Oct 11, 2012
Messages
8
Motherboard
Asus X550 (P550 Laptop)
CPU
Intel(R) Core(TM) i5-3337U
Graphics
HD4000 1377*768
Mac
MacBook Pro
Thank you, Toleda. Your post did the trick. Been bashing my head for a while on this one.
Confirmed, worked on GA-H67A-USB3 for El Capitan
 

jgg

Joined
Jul 28, 2012
Messages
16
Motherboard
Ga z68 ap
CPU
I7
Graphics
gt 520
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
i m running 10.11.5 , i installed audio 889 kext from multibeast and works good except after sleep no audio. if i change de smbios to imac it works but ramdoly it doesnt work o the sound is bad . my mobo is ga z68 ap , uefi bios . please helpppp.....
 
Last edited:
Top