Contribute
Register

No hardware acceleration with RX570, random freezes every few minutes

Status
Not open for further replies.

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
22,249
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android

Gigamaxx

Moderator
Joined
May 15, 2016
Messages
6,580
Motherboard
GIGABYTE X470 Arous Gaming 7 WiFi
CPU
Ryzen R9 3900X
Graphics
RX 480
Mac
  1. iMac
Joined
Jun 9, 2016
Messages
19
Motherboard
ASUS Z390-E
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks for the help guys!

My RX560 just arrived today, I bought an ASUS ROG RX560 16CU 4GB, and used @pastrychef 's EFI, it's been 2 hours since it booted, dual monitors and no freezes so far. Hoping it stays solid this time!
 
Joined
Jun 9, 2016
Messages
19
Motherboard
ASUS Z390-E
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I had a kernel panic, and after rebooting, now I see these dots on the desktop:

f51b24d274139ac66d18b38f1daf18ef-png.jpg

2f346237634fb19b1ec36f7b554b6cd4.png


They weren't there before this kernel panic. How do I go about fixing this? I haven't changed anything on my config.plist file, just plain reboot and this happened :/
 

Gigamaxx

Moderator
Joined
May 15, 2016
Messages
6,580
Motherboard
GIGABYTE X470 Arous Gaming 7 WiFi
CPU
Ryzen R9 3900X
Graphics
RX 480
Mac
  1. iMac
I had a kernel panic, and after rebooting, now I see these dots on the desktop:

f51b24d274139ac66d18b38f1daf18ef-png.jpg

2f346237634fb19b1ec36f7b554b6cd4.png


They weren't there before this kernel panic. How do I go about fixing this? I haven't changed anything on my config.plist file, just plain reboot and this happened :/


Try rebuilding caches. Open terminal and type this:
sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /
 
Joined
Jun 9, 2016
Messages
19
Motherboard
ASUS Z390-E
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Tried that, rebooted but still have the problem :/ I also tried enabling RadeonDeInit, but same result.

➜ ~ sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /
Password:
Warning: /AppleInternal/Library/Extensions: No such file or directory
KernelCache ID: B1E30708705F29407716EC5023E9355B
➜ ~

When everything was working well, I ran an OpenGL benchmark on Cinebench R15, and got 112fps. I just ran it again to see if hardware acceleration is working, and it worked as it did before. So I think the vga is working fine, right?

This is my kernel.panic log: https://pastebin.com/2G2Py05K
 
Last edited:
Joined
Jun 9, 2016
Messages
19
Motherboard
ASUS Z390-E
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I noticed that the artifacts only appear on the login screen and desktop background, youtube videos with hardware acceleration play fine, no flickering on games.. I also tried setting my main display to IGPU on the BIOS, and booted with my monitor plugged into the motherboard, no display on the GPU, and it also had the artifacts. Not sure what to do now :(
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,284
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
I had a kernel panic, and after rebooting, now I see these dots on the desktop:

f51b24d274139ac66d18b38f1daf18ef-png.jpg

2f346237634fb19b1ec36f7b554b6cd4.png


They weren't there before this kernel panic. How do I go about fixing this? I haven't changed anything on my config.plist file, just plain reboot and this happened :/

When I see stuff like that, the first thing that pops in to my head is dying video card....
 
Joined
Jun 9, 2016
Messages
19
Motherboard
ASUS Z390-E
CPU
i7-9700K
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
When I see stuff like that, the first thing that pops in to my head is dying video card....

Yeah, that's what you told me earlier this week, and it was indeed a dying video card. This card I'm using is a brand new RX560 that arrived this morning :/

I'm fiddling with some settings, and it seems like SwitchResX initial resolution was causing the issue. I'm still not sure, but once I changed the resolution on SwitchResX, the artifacts went away.
 
Joined
Mar 28, 2012
Messages
17
Motherboard
Gigabyte Z370 HD3P
CPU
i7 8700k
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hi,
had these freezes too with my RX580, but for me, Pastrychefs EFI (found it in another Thread) fixed my Problems. (btw Thanks for that) - Maybe the boot args for WEG fixed the freeze Problem. I think I do not even have a platform id injekted.

Greetz Stinger
 
Status
Not open for further replies.
Top