Contribute
Register

<< Solved >> No 4K resolution on HD4600

Status
Not open for further replies.
Joined
Jun 9, 2011
Messages
157
Motherboard
Gigabyte H107N-WiFi
CPU
i5-6500
Graphics
HD530
Mobile Phone
  1. Android
I saw that - hence my question - you say you changed it to iMac15,1 but do not say if you kept that or reverted to MacPro6,1 Edited to add: I see some screenshots with MacPro6,1 and then later ones with iMac15,1. Do you have success with both or just one of them?
Ah, I understand your confusion now. I just checked my settings. It is currently iMac15,1. Sorry, I don't remember what happened during MacPro6,1.
 
Joined
Aug 18, 2015
Messages
51
Motherboard
Gigabyte GA-Z97-D3H
CPU
i7-4790K
Graphics
HD 4600
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Yes! With the new v1.31 drivers (dated 31 Dec 2018), I get 4K resolution now! :)View attachment 384658
Thank you for your help! :thumbup:

Just to summarize: no "Inject Intel", empty ig-platform-id; simply install the latest Lilu and Whatevergreen to /L/E and I get the full range of resolutions! :)
I am using the core i7 4790k which have intel hd4600. Can you please post your clover config file?
 
Joined
Jan 21, 2012
Messages
1,000
Motherboard
HP 8300 Elite
CPU
i5-3570
Graphics
GT 710
Mobile Phone
  1. Android
Just a note to say Ive been thru a similar process to get a Dell 7020 working with 4k on a HD4600 and on that otherwise fully working machine there were 3 things that needed looking into;
1. Cables - the Dell would only work reliably at 4k with DP to DP cables
2. Bios/Uefi - The dell Bios didnt allow;
  • the setting of DVMT to 96MB (64 seems the minimum that some reported success)
  • Disabling CFG Lock
So the dell required setting these parameters by writing directly to the UEFI using a special boot process.
3. Kext - AppleIntelFramebufferAzul setting was needed

There was also a method of increasing GPU RAM to 2GB.

Dell page here
 
Joined
May 3, 2019
Messages
4
Motherboard
Gigabyte GA-Z87N-WIFI
CPU
i7 > need model # > See Rules!
Graphics
HD 4600
same issue here - no 4k with:
  • CPU: Intel Core i7-4770k
  • Motherboard: GA-Z87N-WIFI
  • about mac:
    • iMac (Retina 5K, 27-inch, Mid 2015)
      3,49 GHz Intel Core i7
      Intel HD Graphics 4600 1536 МБ
  • max resolution: 2560x1440
  • MultiBeast: 11.3.0-4
    • WhateverGreen: REL-129-2019-05-24
      Lilu: REL-136-2019-05-24
      iMac14,2

What I did:
Unfortunately, still no 4k :(

Any hints highly appreciated! Thanks!

UPDATE:
upgraded WhateverGreen to 1.4.0 and Lilu to 1.4.5 - no 4k, still max: 2560x1440

UPDATE #2 - SOLVED:
  • mounted EFI partition via Clover Configuration
  • added the following into /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/config.plist (section <key>KextsToPatch</key>):
Code:
                        <dict>
                                <key>Comment</key>
                                <string>framebuffer4K</string>
                                <key>Disabled</key>
                                <false/>
                                <key>Find</key>
                                <data>
                                AwAiDQADAwMAAAACAAAwAQ==
                                </data>
                                <key>InfoPlistPatch</key>
                                <false/>
                                <key>Name</key>
                                <string>AppleIntelFramebufferAzul</string>
                                <key>Replace</key>
                                <data>
                                AwAiDQADAwMAAAAEAAAAAw==
                                </data>
                        </dict>

reboot -> 4k!

UPDATE #3 - BROKEN
OS update to macOS 10.14.6 (18G6020) broke 4k: resolution stuck at 1920x2160, boot parameter "-cdfon" does not help :(
Never ending story...

UPDATE #4 - SOLVED
WhatEverGreen 1.4.1 - fixed the previous issue
Note: do NOT use "-cdfon" boot parameter (suggested in other thread), monitor is flickering when it is active.
 
Last edited:
Joined
Apr 3, 2013
Messages
26
Motherboard
ASUS B85 Vanguard
CPU
i5 4590
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I have just update macOS 10.14.6 package Oct2020 and broken 4K
tried update latest WhatEverGreen, Lilu but no sucessfull.
Anything solution, my friends?
 
Joined
Apr 3, 2013
Messages
26
Motherboard
ASUS B85 Vanguard
CPU
i5 4590
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
SOLVED
reinstall Kext 10.14.5
delete ig-platform-id
remove Inject Intel
Just let auto for Whatevergreen
 

Attachments

  • AppleIntelFramebufferAzul.kext.zip
    617.8 KB · Views: 136
Last edited:
Status
Not open for further replies.
Top