Contribute
Register

[Need help] ASUS Vivobook X542UA

Joined
Feb 22, 2019
Messages
34
Motherboard
Asus Vivobook X542UA
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620
Mobile Phone
iOS
Hello, everybody!

I have bought ASUS Vivobook X542UA, and installed a week ago 10.14.3 -> 10.14.4

My hardware is:
- Intel Core i5-8250U
- Graphics Intel UHD 620
- 8Gb DDR4
- m2 SSD WD Blue 250Gb
- SATA HDD 1Tb
- Realtek ALC294 codec
- WiFi replaced with Broadcom
- USB Bluetooth dongle ASUS USB-BT400

Most of all done, but:
- Hibernate and Sleep doesn't work properly. Wake up immediately after sleep. After Hibernate in 10 minutes wake up and kernel panic.
- Instable system work. Good after boot, and after 6-8 hours programs possible becomes freeze and crash.
- Both USB 3.0 ports doesn't work as USB 3.0 (no device recognizes), but both working with USB 2.0 devices
- Built-it microphone doesn't work. Working layout with AppleALC is only 12, I tried about 10 other options. Built-in speakers working, external heaphones+mic works.

Help, please! What else should I tune?
 

Attachments

Last edited:

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
10,416
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
Android
Hello, everybody!

I have bought ASUS Vivobook X542UA, and installed a week ago 10.14.3 -> 10.14.4

My hardware is:
- Intel Core i5-8250U
- Graphics Intel UHD 620
- 8Gb DDR4
- m2 SSD WD Blue 250Gb
- SATA HDD 1Tb
- Realtek ALC294 codec
- WiFi replaced with Broadcom
- USB Bluetooth dongle ASUS USB-BT400

Most of all done, but:
- Hibernate and Sleep doesn't work properly. Wake up immediately after sleep. After Hibernate in 10 minutes wake up and kernel panic.
- Instable system work. Good after boot, and after 6-8 hours programs possible becomes freeze and crash.
- Both USB 3.0 ports doesn't work as USB 3.0 (no device recognizes), but both working with USB 2.0 devices
- Built-it microphone doesn't work. Working layout with AppleALC is only 12, I tried about 10 other options. Built-in speakers working, external heaphones+mic works.

Help, please! What else should I tune?
use a proper config,plist from the laptop guide:

and also do this for your USB:
 
Joined
Feb 22, 2019
Messages
34
Motherboard
Asus Vivobook X542UA
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620
Mobile Phone
iOS
I created SSDT, and did some patches in DSDT.
It seems the SpeedStep is working, system become more stable, USB ports working fine.

Problem stills:
- Hibernate and Sleep doesn't work properly. Wake up some seconds after sleep. After Hibernate in some minutes wake up but no kernel panics more.
- Built-it microphone doesn't work. Working layout with AppleALC is only 12, I tried about 10 other options. Built-in speakers working, external heaphones+mic works. When no ext headphones connected, I see Built-In Speakers as audio out - it's correct. But in audio in I see two dead Line-In - it's incorrect, there it must be only one built-in mic.
 

Attachments

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
10,416
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
Android
I created SSDT, and did some patches in DSDT.
It seems the SpeedStep is working, system become more stable, USB ports working fine.

Problem stills:
- Hibernate and Sleep doesn't work properly. Wake up some seconds after sleep. After Hibernate in some minutes wake up but no kernel panics more.
- Built-it microphone doesn't work. Working layout with AppleALC is only 12, I tried about 10 other options. Built-in speakers working, external heaphones+mic works. When no ext headphones connected, I see Built-In Speakers as audio out - it's correct. But in audio in I see two dead Line-In - it's incorrect, there it must be only one built-in mic.
NullCPUPowerManagement.kext shouldn't be needed on laptops

config.plist is not per guide as mentioned before
 
Joined
Feb 22, 2019
Messages
34
Motherboard
Asus Vivobook X542UA
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620
Mobile Phone
iOS
NullCPUPowerManagement.kext shouldn't be needed on laptops
Removed NullCPUPowerManagement.kext from L/E.
Bluetooth mouse stop works after ~1 hour. And continues only after switch off/on bluetooth on Hack.

Sleep: system slept (power indicator began blinking), next 3 seconds power indicator and HDD indicator switched on, screen stills off, and no response.

config.plist - I'll try to modify it next morning, and I'll write about the results
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
10,416
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
Android
Removed NullCPUPowerManagement.kext from L/E.
Bluetooth mouse stop works after ~1 hour. And continues only after switch off/on bluetooth on Hack.

Sleep: system slept (power indicator began blinking), next 3 seconds power indicator and HDD indicator switched on, screen stills off, and no response.

config.plist - I'll try to modify it next morning, and I'll write about the results
ok
 
Joined
Feb 22, 2019
Messages
34
Motherboard
Asus Vivobook X542UA
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620
Mobile Phone
iOS
So, I tried both RehabMan's configs:
config_HD615_620_630_640_650.plist
config_HD615_620_630_640_650_spoof.plist

Result of both:

401666

Mouse is moving, but system doesn't continue.

What I did wrong?
As I understand - my config.plist should not work properly, but one of RehabMan's must.
 

Attachments

Joined
Feb 22, 2019
Messages
34
Motherboard
Asus Vivobook X542UA
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620
Mobile Phone
iOS
After a couple of hours I got working config.plist, based on RehabMan's config_HD615_620_630_640_650.plist

System working. Still no sleep - immediately wake up after blinking (1-2 sec) power LED. After wake up screen is OFF, but after keyboard/mouse screen is turning ON normally, system normally continues to work.

What can I do else to get normal sleeping?

P.S. Wow, screen brightness working!!!
 

Attachments

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
10,416
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
Android
After a couple of hours I got working config.plist, based on RehabMan's config_HD615_620_630_640_650.plist

System working. Still no sleep - immediately wake up after blinking (1-2 sec) power LED. After wake up screen is OFF, but after keyboard/mouse screen is turning ON normally, system normally continues to work.

What can I do else to get normal sleeping?

P.S. Wow, screen brightness working!!!
InjectKexts should be set to Detect not sure why you changed this

Use this tool and upload your problem reporting files:
 
Joined
Feb 22, 2019
Messages
34
Motherboard
Asus Vivobook X542UA
CPU
i5-8250U
Graphics
UHD 620
Mobile Phone
iOS
InjectKexts should be set to Detect not sure why you changed this
Without InjectKexts=Yes system can't boot - as photo above, progress bar about 2/3, no mouse cursor appears.

Thank you a lot for your help to me!
 

Attachments

Top